Melyik a legjobb vasalódeszka?

Több ruhatípus van, ami nem igényel vasalást, de bizonyos daraboknál elkerülhetetlen: egy szép blúz vagy egy elegáns ing csak szépen, kivasalva az igazi. Szükségünk van tehát vasalóra és vasalódeszkára, de korántsem mindegy, hogy milyenre! Nem tudod, hogyan válassz vasalódeszkát? Íme, a legjobb vasalódeszka típusok, de azt is eláruljuk, hogy mire kell figyelni a választáskor!

Vasalódeszka

Milyen a jó vasalódeszka?

Ha a legegyszerűbben akarjuk megfogni a dolgot, akkor ennyit mondunk: jól érezzük magunkat vasalás közben. Elegendő vasalási felülettel rendelkezik, így kényelmes vasalást tesz lehetővé. Bizonyos modellek például állítható magasságának köszönhetően szinte bárkinek megfelelnek.

Normál, összecsukható vasalódeszka

Ez az a típus, ami talán a legtöbb háztartásban fellelhető. Egyszerűen összecsukható és becsúsztatható bármilyen tárolóba vagy szekrénybe. Méretük egymástól akár jócskán is eltérhet: 100*30 cm méretű kisebb, kompakt modellektől kezdve akár a kifejezetten nagy, 122*44 centiméteres kivitelig is találunk ilyen típust.

Asztali vasalódeszka

Az asztali vasalódeszka – ahogy nevében is benne van – a normál, összecsukható vasalódeszka kis testvére. Tulajdonképpen ugyanazt tudja, csupán méretében kisebb, valamint nincsenek hosszú lábai. Egyébként mindenben nagyon hasonló, ugyanúgy használhatók gőzölős vasalókhoz – ez legalábbis nem a mérettől, hanem a huzattól függ!

Vasalódeszka gőzállomáshoz

Ha már a gőzölésről volt szó: a gőzállomásra egy újabb technológiaként, a vasaló továbbfejlesztéseként gondolhatunk. Az eredmény pedig hatékonyabb és a gyorsabb vasalás, maga a tárgy viszont nagyon hasonló a vasalóhoz, így a vasalódeszkával kapcsolatban sincsenek különösebb igények. Azzal viszont számoljunk, hogy legyen elegendő helyünk, valamint beépített vasalótartó lemez!

Vasalóállvány a profiknak

Egy igazán gyakorlott, gyors kezű profinak elegendő hellyel kell rendelkezni, ez biztosan egy fontos szempont. Ha nem csak alkalmi vasalgatásról van szó, akkor célszerű, ha ellenálló anyagokból készül az állvány, valamint gumírozott, csúszásgátlós lábai vannak a megfelelő stabilitás érdekében. Ha pedig nemcsak profiról, hanem kreatív emberről is beszélünk, akkor egy csináld magad vasalódeszka huzat is emelheti még az eszköz fényét!

Méretek

A méretekről már beszéltünk korábban, mindenkinek mást jelent a „pont jó”, ugyanakkor az szinte biztosan kijelenthető, hogy egy keskeny vasalódeszka sok bosszúságot okozhat. Habár függ a vasalódeszka mérete attól is, hogy mekkora maga a vasalónk, de ha egy 35-38 cm széles a vasalódeszkánk, akkor az már több mint valószínű, hogy elegendő lesz.

Huzatok

A huzat témaköre, korántsem utolsó a fontossági sorrendben. Egy jó vasalódeszka igazi komfortérzetét a megfelelő huzat is biztosítja. Ha például a gőzölő funkciót használjuk, akkor kifejezetten fontos, hogy gőzvisszaverő anyag borítsa a deszkát. A thermo-reflect kialakítású huzatok pont ilyenek: nemcsak a gőzt, de az extrém magas hőt is visszaverik, így kisebb eséllyel égnek meg, amivel egyébként nemcsak a huzat, hanem a vasaló és a vasalandó ruha is károsodhat.

Ha vasalóra vagy egyéb háztartási kisgépre van szükséged, látogass el a Praktikerbe!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!