Bukó nyíló ablak kiakasztása, tisztítása – Így csináld!

Kis túlzással ahány ház, annyi ablak: hétköznapi műanyag ablak, bukó faablak vagy éppen ablakpárkány nélküli tetőtéri ablak. Mindegyik másmilyen szerkezet, ezért más és más trükköket kell alkalmaznunk – például a bukó ablak kiakasztását! Rövid cikkünkben ennek a trükkjét áruljuk el, valamint számot vetünk a bukó ablakok további tulajdonságairól!

Bukó ablak kiakasztása

Műanyag bukó ablak kiakasztása

A bukó ablakot több indok miatt is kiakaszthatjuk: tisztítás vagy utólagos szúnyogháló felrakása is jó apropót adhat. Egy kizárólagosan bukó funkcióval ellátott ablak esetében sokan megijedhetnek, hogy nem tudják a kívánt feladatot elvégezni az ablakszárny leszerelése nélkül, de ez nincsen így!

Ehhez nincsen másra szükség, csak az ablak felső részén található kipattintható részt használni, aminek segítségével vízszintes irányba lenyitható az ablak. Miután végeztünk a dolgunkkal, határozott mozdulattal célszerű visszaakasztani. Ha minden rendben történt, akkor továbbra is csak bukó szögben nyílik majd az ablak.

Tisztítsuk meg az ablaküveget!

Sokak számára az ablaktisztítás az egyik leginkább sokat halogatott munka, valljuk be, nem véletlen. Néha tényleg macerás tud lenni, főleg a magasan lévő ablakok esetében. Sokak számára a környezetbarát ablaktisztítás kivitelezése a legfontosabb, másoknak pedig egyszerűen a gyorsaság. Olvasd el másik cikkünket a környezetbarát ablaktisztítás rejtelmeiről!

Bukó ablak tisztítása

Az ablakszárny visszaállítása

Amennyiben valami nem stimmel, akkor valószínűleg nem sikerült pontosan visszaillesztenünk az ablakot a helyére. Először is ellenőrizzük, hogy a kipattintható részt ugyanúgy visszahelyeztük-e, mint korábban, de a karbantartási útmutató is szolgálhat még értékes információkkal!

Hova javasolt bukó ablakot beépíteni?

Általában olyan helyekre szokás kizárólagosan bukóablakot tenni, ahol nincsen elegendő hely egy rendes, oldalra nyíló faablak vagy műanyag ablaknak. Klasszikus példa lehet a fürdőszoba vagy mellékhelyiség, de a különböző szűkös terekben is ideális választás lehet. Jó hír viszont, hogy már szinte az összes új ablak bukó funkcióval is el van látva, így ha csak ezen múlik, akkor nem kell lemondani erről sem.

A leggyakoribb bukó ablak méretek

Természetesen a bukóablakok között is számos különböző méretet találhatunk attól függően, hogy műanyag pinceablak, fürdőszobaablak esetleg valami más funkció szerint keresgélünk. Egy biztos: a bukóablakok piacán a kisebb méretezések is jelentős szerepet kapnak, például a 60*40 cm, 100*60 cm, de népszerű méret még a 120*120 cm-es kivitel is.

Nyílászárót keresel a lakásfelújításhoz? Nézd meg a Praktiker kínálatát!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!