Zöld fürdőszoba – Környezettudatos fürdőhasználat az otthonunkban

A fürdőszoba kiemelten fontos helyszíne otthonunknak: sokan itt tudnak csak igazán relaxálni egy kellemes fürdőzés vagy zuhanyzás során. Ugyanakkor a komfortérzet mellett vannak olyan fenntarthatósági szempontok is, amikre érdemes figyelni! Cikkünkben összeszedjük a zöld fürdőszoba ismérveit, kezdve a szigeteléstől a vegyszermentes takarításig!

Szigetelés – szépség vagy praktikum?

Amennyiben építkezés előtt állunk, ezt a fejezetet semmiképp se ugorjuk át! Már csak azért se, mert a fürdőszoba hőtartóképessége az egyik legfontosabb része a zöld fürdőszobának. Miért fűtenénk feleslegesen?! Pláne úgy, hogy egy átlagos háztartás rezsiköltségének csaknem a fele csak a fűtésre megy el. Tehát mit lehet tenni? Vastagabb falak, természetes eredetű szigetelés, amilyen például a kőzetgyapot, valamint az ideális nyílászárók megválasztása is kulcskérdés. Sok látványterven láthatunk hatalmas, panorámaablakos fürdőszobákat, amik valóban mutatósak, de a hőleadás tekintetében nem túl hatékonyak. Ha tehát építkezés előtt állunk, számoljunk a helység fekvésével, szigetelésével, valamint a nyílászárók méretével!

WC öblítés – nem mindegy, hány literrel!

A vécé öblítése ehhez képest hétköznapi ügynek tűnik, pedig itt is rengeteget lehet tenni a fenntarthatóbb életvitelért! Az egyszerűség kedvéért számoljunk 10 literrel – ennyi víz fér el egy átlagos vécétartályban. Akár már egyetlen – otthonról dolgozó – lakó esetében is elmehet 100 liter víz egyetlen nap alatt. Ez a mennyiség már önmagában is rettentően sok, egy nagyobb család esetében ez sokszorosa is lehet. Éppen ezért célszerű beépíteni egy kétállású tartályt, ami „kis vagy nagy dolog” esetén különböző mennyiségű vízzel tud öblíteni. Összehasonlításképp: a 10 liter helyett akár csak 3 literrel.

Takarékos wc öblítés

Olvasd el ezt is! Mit jelent a monoblokkos wc?

Fűtés – egyetlen fok is számít!

A korábban emlegetett komfortérzethez az is hozzátartozik, hogy a fürdőszobában kellemes meleg van – ez pedig nemcsak a szigeteléstől, hanem a fűtéstől is függ. Általában a fürdőszobában 2-3 fokkal érdemes melegebbnek lennie ahhoz, hogy egy hideg reggelen ne úgy érezzük magunkat, mint aki egy jégverembe lépett be. Ebből viszont nem következik, hogy a nap minden percében melegnek kell lennie! Napközben például, amikor nem használjuk fürdésre a helységet, úgynevezett temperáló fűtést alkalmazhatunk, ami 4-5 fokkal alacsonyabb a megszokottnál, de éjszakára is érdemes levenni pár fokkal a fűtést! Egy érdekes adat a végére: éves viszonylatban egyetlen foknyi eltérés 5-6%-os megtakarítást vagy extra költséget jelenthet, szóval tényleg egyetlen fok is számít!

Takarékos fürdőszoba fűtés

Takarítás – olcsón és kímélően!

Elérkeztünk az építkezési tanácsoktól a teljesen hétköznapi dolgokig: ez a takarítás. Ha van olyan helység az otthonunkban, amit nem kímélünk a vegyszerektől, akkor az a fürdőszoba. Különböző súrolószerek, dugulás vagy éppen vízkő ellen használatos kemikáliák, a sort hosszan lehetne még folytatni. Ezek egyfelől könnyen kikezdhetik a bőrünket, hosszútávon akár allergiás reakciókat is kiválthatnak, de ami talán a legrosszabb, hogy a szennyvízzel együtt visszakerülnek a természetbe. Ezek a vegyszerek pedig – maradjunk annyiban – nem segítik elő a bolygó reprodukciós képességét.

Környezettudatos fürdőhasználat

Mit lehet akkor tenni? Egészen egyszerűen lecserélni a vegyszereket és eszközöket természetes eredetű variációkra! A műanyag szivacsok helyet használjunk kókuszrostból készült szivacsokat, amik minden további nélkül komposztálhatóak! Vízkő ellen ott van az ecet és levendulaolaj kombinációja, mások pedig a citromlé és szódabikarbóna duójára esküsznek. Súroláshoz az egyik legnépszerűbb alternatív a mosószóda, de ecettel elkeverve dugulás ellen is hasznát vehetjük. Szerencsére egyre többen látják be, hogy a zöld fürdőszobához fenntartható tisztítószerekre is szükség van, így rengeteg recept és különböző praktika megtalálható már a világhálón. Csak belátásra és egy kis elszántságra van szükség! A többi már megy magától.

Ha a fürdőszobádat akarod felújítani, látogass el a Praktikerbe!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!