Ventilátor a szobában – megoldás hőség ellen

A szoba ventilátor kiválasztás előtt feltétlen olvassa el ezt a cikket. Segítünk olcsón ventilátort vásárolni és mutatjuk a szobai ventilátor helyes használatát. - Praktiker ötletek

Beköszöntöttek az igazi forró nyári hónapok. Ha éppen nem a strandon hűsölünk, akkor a 30 fok feletti hőmérséklet okozhat némi kellemetlenséget számunkra. A rekkenő hőség mellékhatása lehet a magas vérnyomás, az ingerlékenység, másoknál fáradékonyság és levertség. Mit tehetünk a hőség ellen?

szoba ventilátor

Szobaventilátor, a megoldás meleg napokon

Könnyen mozgathatók, praktikusak, kis helyigényűek és hatékonyak: mindez biztosan elmondható a szobaventilátorokról, amiket barkácsboltokban, szaküzletekben és webáruházakban is megvásárolhatunk. Lakásunk szerkezetétől és a rendelkezésünkre álló helytől függően válasszunk padló-, elegáns mennyezeti, hagyományos álló- vagy biztonságos, dizájnelemként is funkcionáló oszlopventilátort. Ma már speciális, kiegészítő alkalmazásokkal ellátott termékekhez is hozzáférhetünk, mint például a porelszívó vagy a párásító ventilátor.

Ha alapvetően csak a lakás egy pontját szeretnénk hűteni, például a dolgozósarkot, beszerezhetünk egy könnyen elhelyezhető, kisebb méretű asztali ventilátort. Egy ilyen szerkezet már pár ezer forintért megvásárolható és hatékonyan javítja a komfortérzetünket. Ha kisgyermek vagy háziállat van a családban, akkor a toronyventilátorokat ajánljuk, hiszen ezeket speciális mechanikával szerelték fel, a levegőkeringető szerkezet el van zárva, így a kíváncsi kezek nem férnek be a lapátokhoz, ezáltal elkerülhetők a balesetek. Egyes ventilátorokon van zajmentes üzemmód, ami nagyon hasznos, ha fontos, koncentrációt igénylő munkánk van vagy egyszerűen csak zavartalanul szeretnénk aludni. Utazásokhoz nagyon jók a kicsi, elemes, netán USB-ventilátorok.

Hogyan használja a szobai ventilátort?

A szobai ventilátorok alkalmazása nagyon egyszerű. Szinte minden esetben ugyanazon elektronikai háttérrel működnek. A bennük található lapátok a levegőt tengelyirányú áramlásnak teszik ki, megmozgatva a helyiség fülledt légterét. Teljesítményük általában 45–60 watt, de természetesen léteznek ennél nagyobb hatóerejű gépek is. Ezek általában ipari területeken használt hűtőberendezések. Otthoni használatra általában 2-3-4 sebességfokozatú ventilátort szoktunk venni. Keressük meg a szoba legmegfelelőbb sarkát, helyezzük áram alá a gépet és kapcsoljuk be!

Fontos, hogy olyan pontot találjunk a helyiségben, ami nincs közel a könyvespolchoz vagy az irattároló szekrényünkhöz, hogy a légáramlat ne fújja szét a papírjainkat. Egyes ventilátorok nyomógombosak, a modernebb verzióknál érintőképernyős irányító mechanika van. Ha szeretnénk, beállíthatjuk a sebességet, a gép forgásirányát és szögét. Nagyon kedvelt az időzítő funkció, amelynek segítségével elérhetjük, hogy a ventilátor magától kikapcsoljon egy bizonyos időtartam után. Ez a késő esti használat során praktikus, ha nem szeretnénk felállni az ágyból, hogy kikapcsoljuk a berendezést.

Érdemes odafigyelni arra, hogy amikor beállítjuk magunk felé a ventilátort, a levegő ne áramoljon hosszabb ideig kizárólag csak az egyik testrészünkre. Különösan a mellkas, a nyak, az arcüreg szokott érzékenyen reagálni a ventilátor levegőkeverésére, könnyen gyulladásos folyamatok indulhatnak el a szervezetben. Ezek kezelése igen kellemetlen nyáron, tehát jobb, ha figyelünk!

Sose tegyünk a ventilátorra ruhát száradni, és egyéb dolgot se akasszunk rá, mert balesetveszélyes! Ha a lapátok közé esik valami vagy ha a gép elromlik, nem indul, ne kezdjük el piszkálni se a kezünkkel, se egyéb eszközzel, mert még nagyobb baj alakulhat ki. Általában a gyártó cég segíteni tud ilyen esetekben, tehát keressünk inkább szakembert!

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!