Törülközők A-tól Z-ig

A hétköznapokban rengeteg törülközőt használunk. A Praktikerben számtalan fürdőszobai textil között válogathatsz. Ebben a cikkben segítünk, hogy mikor melyik törülköző az ideális.

Jó nedvszívó, puha, meleg, kényelmes, illatos: a legtöbben ezekre a jelzőkre asszociálunk, ha a tökéletes törülközőre gondolunk, pedig ezek mellett számtalan olyan kritérium létezik, amire a törülköző vásárlásakor érdemes odafigyelni.

törülköző

Az egyik ilyen szempont az úgynevezett OEKO-Tex (Öko-Tex) szabvány, ami tanúsítja, hogy adott textiltermék az egészségre nem káros. Az OEKO-Tex Standard 100 négy termékosztályt határoz meg:

  • I. Csecsemők és kisgyermekek által használt termékek;
  • II. A bőrrel közvetlenül és nagy felületen érintkező termékek;
  • III. A bőrrel közvetlenül nem vagy csak kis felületen érintkező termékek;
  • IV. Lakás- és dekorációs textilanyagok.

A termék alapanyaga a másik nagyon kényes kritérium: míg a szintetikus anyagok alkalmatlanok a víz felszívására, addig a természetes anyagok kiválóan ellátják ezt a feladatot. Törülközőnek a természetes, száz százalékban pamut frottír a legjobb választás. Ha más szintetikus anyaggal keverik, a nedvszívó képessége csökken.

A törülközők vastagságát a súlyuk alapján tudjuk megítélni: szakértők szerint a 420 grammos törülköző a legkényelmesebb választás, ez ugyanis jó nedvszívó, és akkor sem lesz kényelmetlenül nehéz, ha megszívja magát vízzel.

Törülközők a házban : mindent a kéztörlőkről

Kéz törlése rendszerint a 40x60 vagy a nagyobb, 50x100 cm-es törülközőket szokták bevetni, míg hajszárításhoz, arcmosáshoz a 60x110 cm-es méret a legalkalmasabb. Mindhárom nagyon praktikus és kényelmes a mindennapokban, hiszen nem túl nagyok és nem is túl kicsik. Fontos, hogy a kéztörlők színtartók legyenek, bírják a magas mosási hőfokot, a fertőtlenítőszereket – és nem utolsósorban illeszkedjenek a fürdőszoba stílusához.

Törülköző vagy fürdőlepedő?

Gyártója válogatja, hogy mekkora a sztenderd törülköző mérete, de rendszerint 67x140-től 80x150 cm-ig terjed. A fürdőlepedők mérete ennél valamivel nagyobb, lehet 100x150 vagy 130x160 cm.

Strandra és uszodába ezt vidd magaddal!

A strandlepedők mérete 100x180 és 80x200 cm között mozog, míg a párok számára tervezett strandtörülközők 108x180cm-esek. A gyerekeknek tervezett strandlepedők mérete 75x150 cm.
Ezekkel nemcsak törülközni tudunk, de be is tudunk takarózni velük – például szauna után, kültéri wellnessegységekben, uszodákban –, de strandlepedőként is tökéletesen megállják a helyüket. A strandlepedők rendszerint színesek, mintásak, a felületük puha és sima, míg az alsó rész kiváló nedvszívó, amivel jól át tudja törölni magát az ember.

Az úgynevezett szaunatörülközők mérete speciális, 70x180 és 80x200 cm, ugyanis egy szaunában rendszerint keskeny hely áll rendelkezésre az ülésre, fekvésre. Ezek a törülközők kiváló hőállók, magas hőfok mellett sem veszítik el a puhaságukat, az extrém nedvszívó képességüket, hiszen nemcsak az izzadságot, de a szaunában keletkező párát is el kell nyelniük.

Kövesd a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!