Kávé-, rúzs-, izzadságfolt: így távolítsa el a makacs foltokat!

Többször kell harcolnunk a foltok ellen, mint azt szeretnénk. Ahhoz, hogy ezek a szennyeződések könnyen, gyorsan eltávolíthatók legyenek, összegyűjtöttünk néhány bombabiztos tippet. Van ötletünk a vörösbor, a fű, a rozsda, a gyümölcs, a zsír, a smink eltávolítására is.

Izzadságfolt – Az izzadságfolt eltávolítását kezdjük a textília áztatásával hideg vagy meleg vízben. Miközben a ruha ázik, készítsünk pasztát 1 rész víz és 3 rész szódabikarbóna keverékéből. Csavarjuk ki a vizet a ruhából, majd egy fogkefe segítségével vigyük fel a pasztát a foltos területre. A folt makacsságától függően hagyjuk hatni a ruhán akár egy óráig, vagy ha szükséges, egy éjszakán át. Ezt követően mossuk át a ruhát mosószer nélkül. Ha elégedetlenek vagyunk az eredménnyel, az eljárást megismételhetjük. A trükköt bevethetjük fehér és színes ruhák esetében is.

Smink – A smink eltávolítása a ruhából gyakran állítja komoly próba elé a mosógépet. A jobb eredmény elérése érdekében kézzel erővel is besegíthetünk a sminkfoltok elleni küzdelembe. Két szokatlannak tűnő szer, a borotvahab vagy a konyhánkban használt folyékony mosogatószer is segítségünkre lehet.

A borotvahabot egyszerűen tegyük a foltra, rövid ideig hagyjuk hatni, majd a ruhát a szokásos módon tegyük a mosógépbe és mossuk ki. Ha a sminkfoltot folyékony mosogatószerrel akarjuk eltávolítani, akkor annyi a dolgunk, hogy tiszta vízbe teszünk a mosogatószerből, alaposan elkeverjük, majd ebbe a keverékbe beáztatjuk a ruhát. Rövid áztatás után dörzsöljük át a kérdéses területet, csavarjuk ki, majd a szokásos módon végezzük el a mosást.

Rúzsfoltok – Rúzsfoltokkal ritkábban van dolgunk, ennek ellenére előfordulhat, hogy a rúzs valami miatt nyomot hagy kedvenc ruhadarabunkon. A folt eltávolítását kezdjük azzal, hogy átdörzsöljük egy tiszta frottírkendővel, majd vizet spriccelünk a területre. Cseppentsünk pár cseppet egy folyékony mosogatószerből a vizes felületre, és alaposan dörzsöljük be a ruhába. 15 percig hagyjuk, hogy a szer kifejtse hatását. Egy frottírkendővel a folt szélétől befelé haladva dörzsöljük tovább, ha pedig eltűnt, szárítsuk fel a nedvességet a törülköző száraz felével.

Dezodor – Ebben az esetben az ecet csodát tehet. Egyszerűen öntsünk egy kevés ecetet a ruha foltos területére, majd dörzsöljük át, hagyjuk ázni, ezután mossuk ki. Ha a módszer hatástalannak bizonyul, el kell gondolkodni azon, hogy a régi dezodort újra cseréljük. Válasszunk az átlátszó dezodorok közül, ezek ugyanis nem hagynak makacs foltokat a ruhán.

Zsír- és olajfoltok – Leggyakrabban főzés, vagy étkezés során fröccsen olaj vagy zsír a ruhánkra. Sok esetben komoly küzdelmet kell folytatnunk azért, hogy ezektől a foltoktól megszabaduljunk. Ha a folt még friss, szórjunk rá hintőport, hagyjuk megszáradni, egy kefével dörzsöljük át, végül szappanos vízben mossuk ki a ruhát. Ha a folt már megszáradt, áztassuk be a ruhát két rész ecet, egy rész víz keverékébe. Hagyjuk ázni egy éjszakán át, öblítsük ki, majd a szokásos módon végezzük el a mosást.

Kávéfolt – A kávé csúnya foltokat hagy maga után, mivel sötét színű, és mert a folyadék gyorsan behatol a textíliába, ijesztő látványt nyújt. Készítsünk oldatot ecet és víz azonos arányú keverékéből, tegyük a foltra, majd a szokásos módon mossuk ki a ruhát. Ha a kávéfoltos ruhánk színe fehér, az anyaga gyapjú, dörzsöljük át a foltot egy kevés tojássárgájával, majd a szokásos módon végezzük el a mosást, tisztítást. A folt eltávolítására ez a leghatékonyabb megoldás.

Vörösbor – Mielőtt a folt megszárad, dörzsöljünk némi fehérbort a felületre. Egy másik módszer szerint készítsünk keveréket kukoricakeményítő és citromlé összekeverésével, az oldatot tegyük a foltra, dörzsöljük át, majd tiszta vízzel öblítsük át.

Zöldség- és gyümölcsfoltok – A bogyós gyümölcsök, a cékla, valamint számtalan egyéb zöldség és gyümölcs hagy makacs foltot maga után. A levek mélyen, szinte eltávolíthatatlanul hatolnak be az anyagba. Forraljunk vizet egy nagyobb edényben, és függesszük a gőz fölé a ruhát. A forró gőz fellazítja a foltot, amely így könnyebben eltávolítható. Ha a folt továbbra is ellenállónak bizonyul, facsarjunk rá egy kevés citromlevet, majd mossuk ki forró vízben.

Elszürkült, megsárgult textíliák tisztítása

A fehér ruhák, nem kis bosszúságunkra, idővel elszürkülnek, megsárgulnak. Nem kell feladni a reményt, van megoldás arra, hogy a ruhák ismét régi, fehér színükben ragyogjanak. Készítsünk oldatot 4 liter langyos víz és 250 ml szódabikarbóna keverékéből. Az oldatba áztassuk be az elsárgult, elszürkült ruhát. Hagyjuk ázni kb. 8 órán át. Ezt követően újabb 8 órára áztassuk nyolc liter víz és 325 mg aszpirintabletta oldatába. Végül mossuk ki a ruhát a mosógépben 50 ⁰C-on. A jobb hatás érdekében tehetünk 250 ml ecetet a mosógép dobjába.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!