Olcsó és erős: ezek a legjobb természetes tisztítószerek

Már nagyanyáink is ismerték azokat a szereket, amiket a ma embere csak mostanában kezdett el újra felfedezni magának: azokat a természetes tisztítószereket, amik minden háztartásban fellelhetők és ráadásul olcsók is.


Ecet, a háztartási mindenes

Aki természetes, olcsó és nagyon erős tisztítószert keres, adjon egy esélyt az ecetnek, az ugyanis nemcsak a vízkő és a penész nagy ellensége, de kiváló szagtalanító, folttisztító és mosószer.

Az ecetet legtöbben a vízkő eltávolítására használják, tökéletesen tisztítja a háztartási gépeket (vízforraló, gőzvasaló, mosógép, kávéfőző) és a csaptelepet, de a konyhában azért is érdemes ecettel dolgozni, mert csírátlanítja azokat a felületeket, amik élelmiszerrel érintkeznek. Ecetes vízzel ajánlott áttörölni a hűtőszekrényt, a deszkát, de még a kenyértartót is.

A fürdőben nemcsak a vízkőnek üzen hadat, de a zuhanykabinban, a fugák között, a mosógépben vagy a vécécsészében megbújó fekete penésznek is. Eltávolítja a zsíros szennyeződéseket, ráadásul folt nélkül szárad, így ablakpucoláshoz is kiváló.

Amit kevesebben tudnak, hogy az ecet a szagokat is elűzi, elég egy kis tálkányit kihelyezni belőle a kellemetlen – például cigarettafüstös, hal- vagy fokhagymaszagú – helyiségbe, és pár óra leforgása alatt tökéletesen közömbösíti a zavaró illatokat; ráadásul a molylepkéket is távol tartja.

Folt- és szőnyegtisztításban is verhetetlen. Elbír a gyümölcslevekkel, a vörösborral és a tintával, de elűzi az atkákat is. Sokan hatékony öblítőként gondolnak az ecetre, ami nemcsak a vízkövet oldja ki az öblítővízből, de sterilizál és a ruhák színét is felfrissíti.

Sütőpor, az univerzális súroló

Már a nagyszüleink is pontosan tudták, mennyire hasznos termék a sütőpor, aminek az egész háztartásban nagy hasznát vették. Elsősorban persze a sütemények tésztájának térfogatát növelték vele, de arra is hamar rájöttek, hogy ha a hűtőszekrénybe tesznek belőle egy kis tálkányit, az elűzi a szagokat, és a súrolás is hatékonyabb, ha sütőporral dörzsölik át a tűzhelyet. Ez a praktika természetesen ma is tökéletesen beválik, sőt a mosogatógépből áradó kellemetlen szagoknak is búcsút inthetünk akkor, ha sütőporral indítunk el egy üres programot. A mikrohullámú sütő makacs szennyeződéseitől sem riad vissza, elég egy csapott kanál sütőport egy pohár vízben feloldani, a vizet a mikróban egy percig forralni, majd a lecsapódott párát egyszerűen letörölni.

Kevesen tudják, de a sütőpor a párával szemben is hatékony eszköz. A párás helyeken (például a mosogató alatt) érdemes egy kis tálban elhelyezni belőle, hogy magába szívhassa a nedvességet. Sokan ennél is tovább mennek, sütőpor segítségével bánnak el a szagokkal – sütőport hintenek például a szemetes aljába, a lefolyóba vagy a szőnyegbe dörzsölik, hogy elűzzék a „bukét”, amiért a házi kedvenc a felelős.

Citrom, az alábecsült tisztítószer

Bár a háztartásban rendszerint sok citrom fogy, miután félbevágjuk és kifacsarjuk, a két kipréselt rész legtöbbször a kukában végzi – pedig rengeteg mindenre lehet jó. Az ecethez hasonlóan a citrom is tökéletesen csírátlanít: átdörzsölhetjük vele a fa vágódeszkát és a hűtő belsejét is.

Nem szereti a citromot a rozsda és a vízkő sem, az acél- és krómfelületeket – például csaptelepeket – érdemes hát citrommal átdörzsölni. Hasonlóképp csodát művel a rézfelületekkel, amihez érdemes előtte egy kis sóba mártani a bivalyerős gyümölcsöt.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!