A páramentesítő választás szempontjai

Érje el lakásásban az ideális páratartalmat páramentesítő készülék segítségével. Segítünk kiválasztani az ideális készüléket.

páramentesítő

Hogy működik a páramentesítő?

Nedves, nyirkos helyiség, pára az ablakon, penész a falon, dohos szag: számtalan kellemetlen jele lehet annak, ha egy helyiség (fürdőszoba, iroda, gyerekszoba, pince, …) páratartalma túl magas, a problémát pedig sürgősen orvosolni kell. Erre a célra készültek a háztartási, illetve ipari páramentesítő, párátlanító készülékek, amelyek elektromos vagy kémiai úton működnek, ám a levegő hőmérsékletét nem változtatják meg. A készülékek üríthető vízgyűjtő tartállyal üzemelnek, vagy a szennyvízhálózatra illeszthetők. Egyes típusok manuálisan vagy automata üzemmódban működnek.

Tipp: Tartályos páramentesítő esetén érdemes olyan típust választani, amely automatikus leáll, ha a tartály megtelik.

Páramentesítő készülék teljesítményének meghatározása

A párátlanító berendezéseken szerepel annak a helyiségnek a mérete, ahol hatékonyan ki tudja fejteni a hatását, ugyanakkor érdemes pontosan kiszámolni a párátlanító berendezés teljesítményét, avagy a légszállítást. Egy átlagos berendezés kapacitása 20 liter, ami 100 légköbméternyi levegőből vonja el a nedvességet.

Tipp: Az energiatakarékosság jegyében érdemes ellenőrizni a készülék fogyasztását.

Ideális pártartalom elérése a lakásban

A fűtési szezon idején a lakás levegőjének páratartalma általában csökken, gyakran drasztikusan is, ám az új, szinte tökéletesen szigetelő nyílászáróknak, és a kevés szellőztetésnek köszönhetően a pára gyakran magasabb a kelleténél. Az ideális páratartalom 50%, amit higrométer segítségével lehet folyamatosan ellenőrizni. Amennyiben a páratartalom 40% alatt van, túl alacsony a páratartalom, ami egészségügyi panaszokhoz vezethet, míg 60-70% felett jelentkezhetnek a fent említett problémák.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!