Sütőhőmérő, hogy biztosra menjünk karácsonykor

A sütőhőmérő egyszerű eszköz, amely megkönnyíti a mindennapokat, sőt, ünnepi időszakban kifejezetten jól jön, hisz nem lesz több elégetett hús vagy sütemény. Megmutatjuk, hogyan és mire lehet használni.

sütőhőmérő

Mire jó a sütőhőmérő? 

Elsősorban a régebbi sütőknél van szükségünk erre az eszközre, ezeknél ugyanis a sütőtér hőfoka olykor 10-50, de van, hogy 90 fokkal is eltérhet a beállítottnál – ám a sütőbe helyezett sütőhőmérő pontos értéket mutat, segítségével könnyűszerrel leolvashatjuk, hogy a sütőben milyen magas a hőfok. Az analóg változatot a sütőrácsra kell helyezni, és leolvasni az értéket, míg a rádióvezérlésű sütőhőmérő egy báziskészülékből és egy mobil vevőből áll, amely akár 30 méteres távolságból is képes fogadni a jelet. Ennél a kivitelnél a hőmérőt tapadókoronggal kell a sütő oldalára rögzíteni. A digitális sütőhőmérők zöme már az étel maghőmérsékletének mérését is tudja, időzítővel és hangjelzéssel felszerelt.

Fontos: a sütőhőmérőket mikrohullámú sütőben tilos használni és a mosogatógépet sem „szeretik”.

A maghőmérő 

Sokan megtapasztalták már, mit jelent az, ha egy hús túl száraz, rágós, netán odaégett. Ezzel ellentétben sokan nem tapasztalták, milyen az, ha egy hús puha, nedves és szaftos. Utóbbi eléréséhez csupán egyetlenegy tenyérnyi eszközre van szükségünk: a hús- vagy sütőhőmérőre. A húshőmérő a hús maghőmérsékletét méri. A sütőhőmérő mellett ez is a konyha egyik nélkülözhetetlen segédeszköze.

A maghőmérő egy tűvel felszerelt eszköz, amit ha az étel közepébe szúrunk, „megmondja” annak belső hőfokát. Méréskor mindig a hús legvastagabb részébe szúrjuk az eszközt a releváns érték érdekében, többszöri mérés esetén pedig mindig ugyanoda bökjük az eszközt.

maghőmérő

Bár az elnevezés miatt arra asszociálhatunk, hogy a húshőmérőt csak húsokhoz használhatjuk, valójában folyadékok, tészták, pékáru, szószok, gázok hőmérsékletét is megállapíthatjuk vele.

Analóg és digitális változatok 

A húshőmérőnek két típusa van. Az analóg húshőmérőt egyszerűen csak bele kell szúrni az étel közepébe, és máris megkapjuk az értéket. Pont ilyen gyorsan működik a vezeték nélküli, digitális változat is. Léteznek olyan típusok is, amelyeket már a nyers hússal együtt a sütőbe helyezhetünk, és az csipogással jelez, ha elértük a megfelelő hőmérsékletet.

Tipp: használat előtt ellenőrizzük a sütőhőmérőt forrásban lévő, majd jégkockákkal hűtött vízen.

Karácsonykor is hasznos 

A húshőmérőnek karácsonykor különösen nagy hasznát vehetjük. Összeszedtük, hogy az egyes ételek esetén milyen értékekkel érdemes számolni:

  • marha, bárány véresen (rare): 48 fok
  • marha, bárány közepesen véres (medium rare): 55 fok
  • marha, bárány közepesen átsütve (medium): 60 fok
  • marha, bárány jól átsütve (well done): 67 fok
  • borjú, sertés közepesen átsütve (medium): 60 fok
  • borjú, sertés jól átsütve: 70 fok
  • csirke, kacsa, liba jól átsütve: 65 fok
  • halak: 60 fok
  • kenyér: 96 fok

Kövesd a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!