Mélyhűtés okosan

Bár a mélyhűtés egyszerű műveletnek tűnik, mégis sokféle praktika és megoldás segítheti a gyorsabb, tartósabb és praktikusabb fagyasztást. Ebben nyújtunk most segítséget pár hasznos ötlettel és jótanáccsal.

Vásárlási tanácsok röviden

A fagyasztó kiválasztásánál számoljunk 50l/fő űrtartalom-igénnyel. Ne feledjük, az üresen álló fagyasztó sokkal több energiát fogyaszt, mint telepakolt társa. Tipp: ennek ellensúlyozására töltsük fel valamilyen térkitöltővel az üres helyet a fagyasztóban.

A 100 literes fagyasztószekrényben körülbelül 60-70 kg árut lehet fagyasztva tartani, így e két adat ismeretében könnyedén kiszámítható, hogy mekkora ládát kell megvásárolnunk. Emellett természetesen érdemes az energiaosztályát is megvizsgálni. Vásárlás előtt a befoglaló méreteket is jegyezzük fel, vagyis precízen mérjük ki a helyét, mert nincs annál lehangolóbb élmény, mint amikor a kiszállításkor derül ki, hogy bizony kevés a hely.

Hova helyezzük el a fagyasztóládát?

Próbáljuk meg úgy elhelyezni a hűtőládát, hogy száraz és hűvös helyen állhasson, mert a nedvesség nem tesz jót a gépnek, valamint az energiafogyasztás is jócskán csökkenthető egy hűvösebb helységben, hiszen kevesebb energia kell a szekrény alacsony hőmérsékleten tartásához.

Fagyasztási tippek

  • Az optimális hőmérséklet fagyasztószekrényben és ládában egyaránt – 18 fok.

  • Üveget és műanyag palackokat ne tegyünk a fagyasztóba, mert a fagyás során a térfogatnövekedéstől szétrepedhetnek.

  • Minden csomagba tegyünk vastagabb kartonra vagy műanyag kártyára alkoholos filccel felírt dátumot, és a csomag tartalmát jelző feliratot. Összefagyva szinte lehetetlen felismerni a különböző húsokat, valamint a fagyasztás ellenére is tisztában kell lennünk a dátumokkal, hogy mikor került be a fagyasztóba a hétvégi horgászat során kifogott ponty. Érdemes egy táblázatot vezetnünk papír vagy digitális alapon, így átláthatóvá válik az egész fagyasztó, és láthatjuk, mi az, amit már fel kellene használnunk.

  • A gyümölcsféléket lehetőség szerint vákuumcsomagolásba csomagoljuk, és előre próbáljuk meg laposra alakítva csomagolni. Az így egymásra rakott csomagok nehezebben fagynak össze.

  • Kisebb adagokra porciózva fagyasszunk, így egy étkezéshez nem kell kiolvasztanunk a szükséges mennyiség többszörösét felesleges.

  • Próbáljuk meg úgy pakolni a fagyasztóládát, hogy legfelül legyenek a legrégebben lefagyasztott élelmiszerek, hogy azokat tudjuk legelőször felhasználni.

  • A zöldségeket érdemes úgy lefagyasztani, ahogy majd a későbbiekben felhasználjuk: aprítva, karikázva, gyalulva. Állaguk megőrzése érdekében a zöldségeket érdemes fagyasztás előtt blansírozni.

  • Áramszünet esetén semmiképpen se nyitogassuk a fagyasztó ajtaját, mert jelentősen csökken az áram nélkül átvészelhető időtartam!

  • Évente legalább egyszer, lehetőleg télen, takarítsuk ki a fagyasztóládát, de többször is ellenőrizzük, és ha a jégvastagság eléri az 1 cm-t, akkor jégtelenítsünk, mert nagyban rontja a hűtési hatékonyságot. A tisztítás után érdemes glicerinnel kikenni a fagyasztó belső falát mert ez lelassítja a dérképződést.

Mi meddig áll el a fagyasztóban?

Húsos ételek: 3 hónap

Tojástermékek: 12 hónap

Készételek: 3 hónap

Felvágott, virsli: 2 hónap

Nyers egész baromfi: 12 hónap

Levesek: 3 hónap

Nyers vadhúsok: 12 hónap       

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!