Konvektor a hűvösebb nyár végi estékre

Gyors felfűtésre van szükség a hűvösebb estéken? Beltéri, elektromos konvektorok széles választékban elérhetők áruházunkban. Praktiker ötletek

elektromos konvektor

A konvektorok működése

A konvektor az egyik legelterjedtebb melegítő test, ami hőáramlás (konvekció) segítségével adja át a hőt környezetének. Minden olyan készülék konvektor, amiben egy közvetlen hőforrás (pl. láng) és egy fűtőelem (pl. fémlemez) melegíti fel a helyiség levegőjét – miközben a készülékbe alulról hideg levegő áramlik. A már felmelegedett levegőrészecskék ritkábbá válnak, felfelé szállnak, a felvett hőt pedig átadják a helyiség többi részecskéjnek, tárgyainak. Folyadék, mint közvetítő közeg (pl. radiátornál) nem található a rendszerben.

Itthon a gázzal működő konvektorok voltak a legismertebbek. A zárt égésterű (parapetes) konvektorokat rendszerint az ablak alá építették be, ahol a szükséges levegőt, majd a keletkező égésterméket a falon keresztül vezették be/ki. A nyílt égésterű konvektor az égéshez szükséges levegőt a belső térből veszi, az égésterméket pedig a kéményen keresztül vezeti el. Anyaguk öntöttvas vagy lemez. A konvektor segítségével általában egy lakóteret szokás fűteni, de a nagyobb teljesítményű berendezések nagyobb alapterületek felfűtésére is alkalmasak. A levegő áramlásának felgyorsítására a konvektorokban ventilátort is alkalmazhatnak.

Mikor ajánlott elektromos konvektort használni?

Az elektromos konvektor már az áramból nyeri azt az energiát, ami a levegő felmelegítéséhez szükséges. A készülék belsejében egy elektromos fűtőbetét a hőforrás, a fűtőelemeken keresztül ez melegíti fel a szoba levegőjét. Ezt a típust rendszerint kiegészítő fűtésként szokták használni. Az elektromos konvektor úgynevezett direkt működésű készülék, ami hőtárolásra nem alkalmas, ám bekapcsolás után gyorsan felmelegíti a helyiséget. Az állandó hőfokot egy automata érzékelő biztosítja, a szerkezet működése zajtalan, tiszta és biztonságos. Fontos: a készülék beépítése olyakor megfelelő elektromos hálózat kiépítését igényli.

A konvektor mellett szól, hogy minden helyiségben más és más hőfokot lehet elérni vele, ráadásul bekapcsolás után nagyon gyorsan meleget „varázsol”. Az sem gond, ha egész nap nem tartózkodtunk otthon, a készülék könnyűszerrel befűti a teret. A konvektor mozgatása, beépítése egyszerű, mindennapi használata nem jár extra piszkos munkával, használata pedig kimondottan gazdaságos.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!