Hogyan óvjuk meg a porszívónkat?

Ahhoz, hogy valóban tisztává varázsoljuk az otthonunkat, az egyik legszükségesebb eszköz a porszívó. A berendezést azonban érdemes megóvni, hogy hosszan szolgáljon minket!

Porszívó karbantartása - Praktiker

A porszívók is rendszeres karbantartást igényelnek 

Ma már ezernyi típus közül válogathatunk, a morzsaporszívótól kezdve a robotporszívón át a különféle takarítógépekig. Azonban, ha elfelejtjük, hogy a porszívónk is rendszeres karbantartást igényel, ne csodálkozzunk azon, hogy az élettartama és a hatékonysága lecsökken. Az egyik legfontosabb dolog, hogy miután hazavittük a készülékünket, alaposan olvassuk el a használati útmutatót!

Porzsákos vagy porzsák nélkül

Ha porzsákos a készülékünk, ne várjuk meg, míg teljesen megtelik a zsák, hiszen akkor a porszívó túlmelegedhet. A porzsák cserét azért nem szabad feledni, mert a porszívózáskor a levegőnek át kell haladnia az összegyűjtött poron és szennyeződéseken, így a készüléknek erőteljesebben kell dolgoznia, s nem tisztít hatékonyan, ha túl sok kosz van benne.

Ha porzsák nélküli modellt vittünk haza az üzletből, akkor sem csupán annyi a dolgunk, hogy kivesszük a tartályt és kiürítjük. Rendszeresen ki kell tisztítani a szűrőket! A használat során a szivacsszűrő pórusai a finom portól eltömődnek, így a szűrő légáteresztő képessége csökken, ami szívóerő csökkenést eredményez. Ezért fontos, hogy lehetőleg minden takarítás után folyó víz alatt kimossuk a szivacsszűrőt, majd szobahőmérsékleten megszárítsuk. A szivacsszűrő alatt található fehér mikroszűrőt ne mossuk el, a szerkezete víz hatására összeesik és a légáteresztő képessége romlik. Ezt a szűrőt rázzuk ki, esetleg fújjuk át sűrített levegővel, kompresszorral.

Tartsuk tisztán a porszívófejet is!

Ne feledkezzünk meg a porszívó fejéről sem, hiszen a kefére rengeteg szennyeződés (például haj, szőr, fonalak) ráragadhat. Erősebb szennyeződés esetén érdemes szétpattintani, szétcsavarozni a porszívófejet, majd ezután alaposabban megtisztítani azt. De soha ne feszítsük szét, mert eltörhet a fej műanyag része!

Jó tudni, hogy a karbantartó műveletek elmulasztása a készülék meghibásodásához vezethet és kimeríti a nem rendeltetésszerű használat fogalmát. A nem rendeltetésszerű használat eredményeként bekövetkező meghibásodásokra pedig nem vonatkoznak a garanciális feltételek!

 A Praktikerben számtalan háztartási kisgéphez való tartozék is megtalálható.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!