Biztonságos ünnepek, avagy mire figyeljünk karácsonykor?

Természetesen az a legjobb, ha derűvel és bizakodással várjuk a karácsonyi ünnepeket, hiszen az év fontos időszaka ez, de nem árt azért bizonyos óvintézkedéseket szemünk előtt tartani ahhoz, hogy valóban derűs és örömteli legyen az együtt töltött idő! Rövid cikkünkben összeszedtük azokat az otthonvédelmi megfontolásokat, amikre érdemes figyelni!

Égősorok biztonságos használata

Égősorok biztonságos használata

A karácsonyi világítás az égősorok és egyéb díszkivilágítások beszerzésével kezdődik, azonban legalább akkora figyelmet kell fordítani a biztonságos működtetésre, mint a vásárlásra. Részesítsük előnyben a LED-es világítást, hiszen ez nemcsak energiatakarékos alternatíva, hanem tűzvédelmi szempontok szerint is jobb, mivel az izzók nem hevülnek fel. A régebbi izzósoroknál az esetleges felmelegedés elkerülésének érdekében, lekapcsolhatjuk éjszakára, de beszerezhetünk elektromos időkapcsolókat is.

A gyertyák égjenek, ne az abrosz!

Bár nem elektromos izzósorról van szó, a gyertyák esetében is hasonló tűzveszélyeket kell kivédeni – annyi különbséggel, hogy itt már gyorsabban bekövetkezhet a baj. Amennyiben nem tartózkodunk egy szobában, akkor a gyertyákat és mécseseket okvetlenül fújjuk el, főleg akkor, ha kisgyerek vagy állat is van a háztartásban, akik egy óvatlan mozdulattal felboríthatják. Sok kellemetlen esetet megelőzhetünk azzal is, ha valamilyen stabil gyertya- vagy mécsestartót beszerzünk!

Karácsonyi gyertyák

Gyerekek és kisállatok a láthatáron?

A karácsonyi sürgés-forgás közepette lankadhat a figyelmünk a rengeteg teendő miatt. Ha van egy állandó figyelmet igénylő csemeténk vagy kisállatunk, akkor legyünk előrelátók, és rakjunk el az útból mindent, ami felborítható, lerántható, kiszakítható és balesetveszélyes. Ez főleg a karácsonyi dekorációkra igaz, tegyünk róla, hogy a karácsonyfa stabil talpakon álljon! A konyhában pedig legyünk résen, hiába csináljuk egyszerre a bejglit, a halászlevet és a tojáslikőrt!

Vendégvárás csúszások nélkül

Persze az is szuper, ha minden pontban időre elkészül, de most nem ilyesfajta időbeli csúszásra gondolunk. Az idősebb vendégek vagy a nyüzsgő kisgyerekek nem ismerik lakásunkat, egy-egy kisebb szőnyeg a parkettán például könnyen meg tud csúszni a talpak alatt, amit kivédhetünk azzal, ha csúszásgátlókat teszünk szőnyegeink alá!

Jég veled!

A vendégvárás korántsem az ebédlőasztalnál kezdődik, hanem már az utcán! Amennyiben kertes házban élünk, akkor fordítsunk figyelmet arra, hogy az éjszakai fagy során ne kerüljön egy kisebb korcsolyapálya a házunk elé. Természetesen az óvatosság a közlekedés minden területén fontos tényező. Ha autóval közlekedünk, akkor ne siessünk, hanem koncentráljunk a gördülékeny utazásra!

Hó és jégmentesítés

A díszek, mint fogyóeszköz

A karácsonyi dekoráció több eleme lehet törékeny, gondolunk itt az üvegből készült kiegészítőkre vagy akár a vékony műanyagból készült gömbökre és egyéb díszekre. Apró szilánkokba lépni nagyon kellemetlen, szóval helyezzük el a díszítő elemeket megfontoltan, a kritikusabb helyeken pedig használjunk műanyagból vagy fából készült díszeket!

Fagyasztani, melegíteni, azonnal megenni?

A karácsony és a finom ételek szorosan összekapcsolódnak. Sok háztartásban ilyenkor kicsit több étel készül, mint amennyit egyszerre el tud fogyasztani a család. Ugyanakkor korántsem mindegy, hogy melyik ételnek mi lesz a sorsa. A majonézzel vagy nyers tojással készült ételeket semmiképp se tároljuk sokáig, csakúgy, mint a halakból készült fogásokat, mert ezek bizony gyorsabban megromolhatnak. Ha pedig 1-2 napos ételt melegítünk újra, akkor ne csak melegítsük, forraljuk is, hiszen 75 fok felett a legtöbb megbetegedést okozó mikróba is elpusztul.

Ha ezeket a dolgokat észben tartjuk, akkor tényleg nem marad hátra más, csak a készülődés és a karácsony öröme!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!