Jövő a konyhában: hajmeresztően okos háztartási eszközök

A már nem is olyan távoli jövőben mindannyiunk számára elérhetővé válnak a legokosabb konyhai eszközök, hiszen a smart technológia szépen lassan bekebelezi az egész lakásunkat. A technikai eszközeink nagy része már rég az internethez csatlakozott, így pillanatokon belül a konyhai eszközeink is követni fogják ezt a trendet. Utópisztikus utazáshoz hasonló kalandra indulunk el ebben a cikkben, de a technológia és az eszközök már szinte az ajtónkon kopogtatnak, így lehet, hogy csak a holnapot tekintjük meg!

Okos hűtő

Mindannyiunk számára felidézhető az a szörnyűség, amikor reggel, még félig csukott szemmel csoszogunk a konyha irányába az első kávénkért, majd a hűtőajtót kinyitva kijózanító felismerésben lesz részünk. Elfogyott a tej! Ettől az egész reggelünk hangulata elromlik, sőt, akár az egész napunk kifutására is bélyeget tehet ez a drámai történés. Ez az okos hűtő esetén szinte elképzelhetetlen forgatókönyv, hiszen a leghasznosabbnak tűnő funkciójuk az lesz, hogy egy felületen keresztül újra rendelhetjük a tejet, amikor kidobjuk az üres dobozunkat. Ez az információ befut majd a kedvenc élelmiszerláncunkhoz, összepárosítva a banki adatainkkal pedig máris magától megrendeli a rendszer az előre beállított mennyiséget, vagy az előző havi fogyasztási szokásaink statisztikái alapján megbecsült darabszámot. Már ma is létező technológia, hogy a mobiltelefonunkkal távolról „belenézhetünk” a hűtőszekrényünkbe, így pontosan láthatjuk a bevásárlás közepén, hogy miből mennyi van még otthon. A hűtőn található kijelzőn pedig üzeneteket is hagyhatunk magunknak, a hűtőszekrény pedig a naptárunkkal is képes szinkront tartani és a mobilunkon figyelmeztet üzenetben gyermekünk edzésének befizetési határidejére.

Okos villa

Az okos evőeszköz képes vezetni minket a helyes étkezés ütemének betartásában. A túl gyorsan, nagy ütemben elfogyasztott ételt nem rágjuk meg kellően, így az emésztésünk már rosszul kezdődik. A villa figyeli, hogy milyen időközönként veszünk ételt a szánkba, valamint hogy egy perc alatt ezt hányszor tesszük meg. Ha nem megfelelő a tempó, finom rezgéssel adja a tudtunkra, hogy ideje lassítani.

Okos tűzhely és sütő

Furcsán hangzik, de az okos tűzhely is óriási szolgálatot tesz majd számunkra. Az interneten keresztül, telefonunkkal párosított eszközzel a sütés-főzés szinte gyerekjáték lesz. A reggeli kávénkat a harmadik szundi lenyomása után automatikusan főzi majd le a tűzhelyre kikészített kotyogós, és a kiszámíthatatlan dugóval sem kell túl sokat foglalkoznunk, hiszen a helyzetünkből a rendszer könnyedén kiszámítja, hogy mikor kell beindítani a sütőt ahhoz, hogy a friss oldalas illata csapjon meg minket, amikor benyitunk az okosotthonunkba, vagy a pizza a kedvünk szerint átsütve, frissen érkezhessen az asztalunkra. Igézően hangzik, nemde?

Okos mérleg

Egy süteményt nagyon könnyen el lehet rontani az összetevők arányainak be nem tartásával. Ebben segít az okos mérleg, amely, csatlakoztatva egy tablethez, a megfelelő applikációval pontosan tudja, hogy a kiválasztott süteményhez miből mekkora mennyiségre van szükség. A mérleg pedig zseniális egyszerűséggel sorba veszi az összetevőket, és a megfelelő mennyiségnél jelezve ugrik a következő hozzávalóhoz.

Az okosan mosó gép

Pár évvel ezelőtt hitetlenkedve figyeltük, ahogyan a mosógépek töltetérzékelővel lettek felszerelve, vagy be tudtuk állítani, hogy mekkora késleltetéssel induljon el a kiválasztott mosóprogram, hogy mire hazaérünk, teregetni lehessen. Ennek a mérnöki pontosságú időzítésnek egy kiadós közlekedési fennakadás, vagy az indulásunk pillanatában megkapott, azonnal megoldandó feladatsor csúnyán keresztbe tud tenni. Legyünk őszinték, egyikünk sem szeret gyűrött ruhát teregetni, majd a vasalódeszkánál görnyedni egy tökéletesen gyűrődésmentes ing miatt. Az okos mosógép erre is tökéletes megoldással szolgál számunkra, hiszen távolról indíthatjuk, késleltethetjük a programok indulását, így ha ügyesek vagyunk, a néha idegesítő hangjelzések pont azelőtt szólalnak meg, mielőtt belépnénk szeretett otthonunkba.

Automatizálás a konyhában

Már létező technológia az okos asszisztens a konyhában is. Megfelelő angoltudás mellett szavakkal adhatunk ki utasításokat, amelyek egy központi rendszeren keresztül irányítják a csatlakoztatott eszközöket. Egy szóval leállíthatjuk majd a konyhai csaptelepet, vagy utasíthatjuk, hogy 34 fokos vizet keverjen nekünk az okos csaptelep. Automatizálással könnyen rávehető a rendszer, hogy a sütés megkezdésével együtt a szagelszívóval egy időben a konyhai ablakok is nyíljanak meg a kívánt mértékben, ezzel is segítve a sütés-főzéssel járó kellemetlen szagok miatt szükséges szellőztetést és légcserét.

Kövesse a Praktikert az Instagramon is!

Praktiker Magyarország (@praktiker.hu) által megosztott bejegyzés,

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!