Milyen füstérzékelőt vegyek?

A füstérzékelő már nemcsak plázákban, kávézókban és közintézményekben számít alaptartozéknak, hanem egyre több otthonba is bekerült. Rövid cikkünkben szót ejtünk többek között arról, hogy melyik a legjobb füstérzékelő, mit jelezhet a szén monoxid érzékelő, illetve hová szereljük a füstérzékelőt?

Miért van szükség füstérzékelőre a lakásban?

Füstérzékelő elhelyezése mennyezeten

Ahhoz, hogy a füstérzékelő fontosságát megértsük, vegyük át először: hogyan működik a füstérzékelő? Talán sokan azt gondolják, hogy a füstérzékelő a levegő összetételét méri, ennek alapján jelez. Ehhez képest a legelterjedtebb füstérzékelők optikai készülékek, vagyis a levegő szálló részecskéit, a fényszóródást vizsgálják – ritkább esetekben gáz- vagy hőérzékelős készülékek is lehet vásárolni.

Az optikai füstérzékelők belsejében egy sötétkamra van kialakítva, ha ebbe a legbelső térbe füst kerül, a füstrészecskék megtörik és szétszórják az infravörös sugarakat, ez hozza létre az elektromos jelet. Az eszköz tehát pontosan és alacsony energiaigénnyel működik, éppen ezért sosem árt, ha beszereljük otthonunkba – a pontos elhelyezés viszont kritikus fontosságú, erre később kitérünk!

A szén monoxid érzékelő is füstérzékelő?

Sokakban felmerül, hogy szénmonoxid és füstérzékelő készüléket egyben vásároljanak. A szénmonoxidot mérő eszközök a levegő összetételét, pontosabban a gázkoncentrációt mérik, így technikailag mást jelez a két eszköz, hiszen – ahogy fentebb is kifejtettük – a füstérzékelő optikai elven működik. A szénmonoxid riasztókból ráadásul elég csak a kritikus pontokra egyet-egyet feltenni, a füstérzékelőket viszont más logika szerint, „hálózatban” érdemes telepíteni. Természetesen léteznek kombinált mérőeszközök is, ezek ára viszont jóval magasabb az átlagosnál.

Típusai

A tűz kialakulása során mérhető fizikai tényezők jelentkeznek: füst, hő, láng és gázok. Tulajdonképpen minden eszköz egy vagy több tűzjellemző folyamatos mérése alapján jelez. Mint korábban említettük, az optikai füstérzékelő a leginkább elterjedt az otthonokban, hiszen ezek már a tűzképződés korai szakaszában is rögtön tudnak jelezi, valamint elemes füstérzékelő mivoltukból adódóan alacsony energiaigényük van, olcsók és könnyű felszerelni őket.

Az optikai füstérzékelőkkel ellentétben a hőérzékelős eszközök olyan helyen is alkalmazhatóak, ahol magas a levegő szállóportartalma, vagy ahol üzemszerűen van jelen füst, pára, esetleg gőz. A lángérzékelők kültéri tüzeket nagy távolságból is képesek jelezni, mert szél vagy napsütés nem zavarja működésüket – a kombinált eszközök pedig adott esetben minden tulajdonságot egyesíteni tudják, természetesen ezek már igencsak drága készülékek, inkább ipari használatra lettek tervezve.

Elhelyezése, bekötése

A vezeték nélküli füstérzékelő hálás helyzetet teremt: a füstérzékelő bekötése gyerekjáték, hiszen csak csavarokra, tiplikre és magára az eszközre lesz szükségünk. A legtöbb háztartási füstérzékelő elemmel működik, így csak az elemek utánpótlásáról kell gondoskodnunk – bizonyos modellek az alacsony energiaszintet egyébként jelzik. Egyetlen elemmel akár 1 évig is tud működni a jelzőrendszer, ezért ne a füstérzékelő kikapcsolása legyen az, amin spórolunk!

Az optikai füstérzékelő elhelyezése sem egy bonyolult feladat, csupán néhány aranyszabályt kell szem előtt tartani a biztonságos és precíz működés érdekében. Olyan helyekre ne szereljük fel, ahol gőz keletkezik, például fürdőszobába vagy konyhába, de kerüljük a szellőzőnyílások, radiátorok és fűtőberendezések környékét is. A garázsban lévő kipufogógázok hasonlóképp hamis jelzést tudnak eredményezni, de a lámpákról felszálló por is könnyen bezavarhat.

Összességében azt lehet mondani, hogy a lakószobák közepére érdemes felszerelni az esetleges menekülési útvonalak figyelembevételével, hiszen egy esetleges tűz esetén könnyebben lehet így kiválasztani a megfelelő irányt. Fontos továbbá, hogy a hálószobákból is hallható legyen a jelzés – a mély alvás szuper dolog, de vannak azért olyan helyzetek, amikor jobb felébredni!

Zoé elmondja, miért szükséges füstérzékelő a lakásban!


Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!