Fürdőszobai szemetesek a higiénia szolgálatában

Napjaink embere nagy hangsúlyt fektet környezete tisztaságára és személyes higiéniájára. A tisztálkodás központi színtere a fürdőszoba, amelynek berendezési tárgyai mind a fenti célt szolgálják. Mi most egy kevésbé központi szerepet játszó tárgyat, a fürdőszobai szemétgyűjtőt vizsgáljuk meg közelebbről. Nem is gondolnánk, hogy hányféle modell létezik a piacon! Ezekből mutatunk be néhányat, hasznos tanácsok kíséretében.

Mit tartsunk szem előtt, ha egy fürdőszobai szemétgyűjtőt akarunk vásárolni?

Legkézenfekvőbb és elsődleges funkciója, hogy a tisztasági és a kozmetikai hulladékokat egy mozdulattal az edénybe dobhassuk. Ebből a szempontból a fürdőszoba szinte elengedhetetlen tartozéka, hiszen a hulladék nem tüntethető el a lefolyón keresztül – és legyünk őszinték, ugyan kinek van kedve a szeméttel végigballagni a lakáson, ha a közelünkben is rendelkezésre áll a gyűjtőedény?

Milyen méretű gyűjtőedényt válasszunk?

A piacon különböző méretek között válogathatunk. A 1,5 literes űrtartalmútól a 20 literesig találunk gyűjtőedényeket, ám a helytakarékosság miatt inkább kisebb méretű modellekkel találkozhatunk. Egy ilyen kisebb edényt egy szűkebb sarokban, vagy két bútordarab között is elhelyezhetünk. Természetesen lehetőség van arra, hogy a szemetes alakját, anyagát, méretét illesszük a lakásunk alapdizájnjához.

Milyen dizájn mellett tegyük le a voksot?

Fürdőszobai szemetest igényeinknek megfelelően a legkülönfélébb kivitelben, anyagban, formában találhatunk. Találunk kerek, vagy szögletes, feltűnő mintákkal díszített vagy egyszerű, igényes szín- és formavilágú darabokat. Anyaguk lehet fém vagy műanyag, esetleg acél lemezoptikával, nemesacél matt felülettel, fényesre polírozott vagy porszórással kezelt. Igényeinknek és lehetőségeinknek megfelelően választhatunk álló vagy falra függeszthető darabok közül.

Milyen funkciókkal látták el a gyűjtőedényeket?

Billenő fedeles, pedállal nyitható, vagy akár automatikusan nyíló, infrafénnyel vezérelt szenzoros modell is létezik a piacon. Legkényelmesebbek a pedálos szeméttartók, mert ahhoz, hogy a szemetet bedobhassuk, nem kell lehajolnunk a tető felemeléséhez, elég, ha lábunkkal megnyomjuk a pedált.

Az infrafénnyel vezérelt szenzoros edények higiénikusak, esetükben ugyanis nincs szükség arra, hogy kezünkkel vagy lábunkkal megérintsük az edényt. A kéz közeledtére a fedél automatikusan kinyílik. Több új fejlesztésen túl a legújabb modell a „silent-close” (csendben záródó) technológia, amely a fedél nyitását és zárását lassan, zaj nélkül hajtja végre.

Miben különböznek még egymástól a fürdőszobai szemétgyűjtők?

Egy fürdőszobában különböző armatúrák és berendezési tárgyak találhatók, és a használat során természetesen különböző jellegű hulladék is keletkezik. Léteznek kisebb méretű edények, amelyekbe a kozmetikai törlőkendőket, a fültisztító pálcikákat, a vattapamacsokat dobjuk. Mivel ezek kisméretűek, elegendő lehet egy kicsi gyűjtőedény, amit, hogy mindig kéznél legyen, akár a mosdó szélére is állíthatunk.

Léteznek az úgynevezett higiéniai szemétgyűjtők, amelyekbe a tampont, a betéteket stb. dobhatjuk bele. Vannak általános gyűjtők, amelyekbe válogatás nélkül mindenfajta fürdőszobai hulladékot elhelyezhetünk. De megtehetjük, hogy a különböző céloknak megfelelően több edényt is beállítunk a fürdőszobánkba. Ezek esetében a legfőbb követelmény, hogy a kellemetlen szagok kizárására, légmentesen záródjanak!

Mire figyeljünk a vásárláskor?

Elengedhetetlen, hogy az edénybe szemeteszsákot helyezhessünk, hogy ürítéskor a szemetet, a zsák száját összefogva, bekötve, egyszerűen eltávolíthassuk az edényből. A szemeteszsák használatával munkát takarítunk meg; a gyűjtőedényt nem kell minden alkalommal kimosni, fertőtleníteni.

Nagyon praktikusak az olyan szemetesedények, amelyeket eleve elláttak egy belső tartállyal és fogantyúval. A belső edényt ürítés után egyszerűen visszahelyezzük a külső burkolatba. Ennek ellenére ne feledjük, hogy a hulladékgyűjtő edényeket kívül és belül rendszeresen tisztítani, fertőtleníteni kell!

Vásárlásnál tartsuk szem előtt, hogy az edény a fürdőszoba kövén se csúszkálhasson, az alján legyen tapadókorong vagy gumigyűrű, ezzel a tartály élettartamát is meghosszabbíthatjuk.

Nem elhanyagolható szempont a fedél rögzítése. Ha igénytelen a kivitelezés, a zsanér már rövid használat után is kopni kezd, porózussá válik és eltörik. Mivel egy ilyen gyűjtőedény beállításával hosszú távra tervezünk, fordítsunk figyelmet a kivitelezés minőségére!

A legtöbb modell vízzáró, ez azért fontos, mert a fürdőszobában jelentős nedvesség keletkezik. Ha a szemetesedény nem vízzáró, akkor nagyon gyorsan beindulhat a penészesedés, ami egészségkárosodáshoz és a helyiség állagának romlásához vezet. Mivel a felsorolt feltételek nem elhanyagolhatók, még egy ilyen, talán lényegtelennek tűnő beruházás esetén is járjunk el körültekintően.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!