Lefolyó dugulás elhárítása egyszerűen

Kevés kellemetlenebb dolog van, mint egy masszív dugulás a konyhában – ráadásul mindig olyankor szokott megtörténni a baj, amikor a legkevésbé sem vagyunk felkészülve rá… Ezen szeretnénk változtatni rövid cikkünkkel, hogy soha ne érjen minket meglepetésként egy esetleges dugulás. Mit lehet kezdeni dugulások esetén házi módszerekkel? A duguláselhárító szakemberek hívása nélkülözhetetlen, vagy vannak még más lehetőségeink? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Duguláselhárítás házilag – Nem lehetetlen!

A csaptelep rendben, folyik a víz a mosogatóba, ennek ellenére mégsem akar eltűnni a lefolyóban – gyakori probléma, aminek egyszerű magyarázata van. A konyhai dugulásokat általában az ételmaradék és a zsír kombinációja okozza, ahogyan a forró víz kihűl, úgy a zsír is megkeményedik a csövek oldalán. A jó hír viszont az, hogy a dugulás ezért megszüntethető, viszont pár dolog kelleni fog hozzá…

Duguláselhárítás csőgörénnyel

Mi az a csőgörény vagy csőtisztító spirál?

A dugulás elhárítás egyik klasszikus eszköze a csőtisztító spirál, amit egyszerűen be kell vezetni a csőbe „koppanásig”, ezután pedig körkörösen mozgatni. Kétségtelenül nem túl nemes feladat, készüljünk rá, hogy nemcsak zsíros kosszal, hanem masszív szaggal is járni fog a csőgörény

Lefolyótisztítás házilag

  1. Húzzuk ki a falból a lefolyócsövet!
  2. Tegyünk egy vödröt alá!
  3. Kézzel vagy valamilyen kisebb eszközzel kaparjuk ki a szennyeződést!
  4. A csőtisztító spirál segítségével takarítsuk ki a csövet!
  5. Szereljük vissza a lefolyócsövet!

Szükséges eszközök, szerszámok

Ahogyan fentebb is kiderült a házi duguláselhárításnál ezt az egyszerű folyamatot mindig érdemes végigzongorázni, még akkor is, ha reménytelennek látszik a helyzet, hiszen az esetek többségében ezzel el tudjuk hárítani a problémát. Ehhez pedig nem kell más, mint:

  • gumikesztyű
  • vödör
  • csőtisztító spirál

Megelőzés

A fenti lépéseket időről időre elvégezhetjük, ezzel sokat tehetünk a megelőzés érdekében. A lefolyótisztító szerek alkalmazása szintén segíthet a leendő dugulások ellen – ezeket 2-3 havonta alkalmazzuk a termékek hátoldalán írtak szerint. Régóta tartja magát az a közhely, hogy a flancos bolti lefolyótisztítók feleslegesek, egy jó kis sósav megteszi a dolgát, ugyanakkor ez nem teljesen igaz… A modern szerekkel a csövek dugulását is megelőzhetjük, plusz a környezetet sem terheljük azzal, hogy a lefolyóba engedünk olyan brutális anyagokat, mint a sósav.

Duguláselhárítás egyszerűen

Visszatérő problémák

Ha a dugulás rendszeresen visszatérő probléma, akkor nemcsak a dugulás megszüntetésére, hanem annak az okaira is figyelmet kell fordítani. Sajnos előfordulhat az is, hogy a nem megfelelő kivitelezés miatt a vízvezeték cseréjére lesz szükség.

Házilag szeretnéd elhárítani a dugulást? A Praktikerben lefolyótisztítót és csőgörényt is találsz – Nézz körül a kínálatunkban!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!