Kémények ellenőrzése: mire kell figyelni, ha kéményünk van?


Egy jól működő háztartáshoz hozzátartozik a megfelelő hőmérséklet és a meleg víz – ennek a zökkenőmentes biztosításában szerepet játszik a kémény is, mint az épületgépészet egyik megkerülhetetlen eleme. Többek között ezért is fontos, hogy időközönként ellenőriztessük kéményünket, hiszen a mulasztásból fakadó problémák sok kellemetlenséget, akár súlyos veszélyt is jelenthetnek!

Kémény ellenőrzése

Szakembert hívjak vagy intézzem saját magam?

Korábban még minden kémény ellenőrzését jogszabály írta elő, habár ezt sokan talán nem tudják, de már nem minden esetben kötelező a kémény ellenőriztetését elvégezni. Bizonyos ingatlanok esetében a tulajdonos maga dönthet arról, hogy ellenőrizteti-e kéményét. Ezt akkor teheti meg, ha a következő állítások igazak a házra:

  • az ingatlan nem társasházi ingatlan.
  • az ingatlan magánszemély tulajdonában van.
  • az ingatlanba nincs gazdálkodó szervezet székhelye vagy telephelye bejelentve.

Természetesen ezzel a felsorolással korántsem azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy a fentiek teljesülése esetén bizonyos biztonsági óvintézkedéseket ne kellene megtenni, sőt! Főleg azoknak nyújtunk most segítséget, akik saját ingatlanjuk miatt önerőből szeretnének tájékozódni a kémények ellenőriztetésével kapcsolatban!

Koromréteg a kéményben

Fontos rögtön leszögezni, hogy a fűtési szezonban történő tűzesetek egyik legfőbb okozója a kéményben lerakódott korom. Mivel ezek tulajdonképpen égési maradványok, képesek újra lángra lobbanni – olyannyira, hogy már alig 30 milliméteres vastagságban is éghetővé válik. A tűzveszélyesség mellett a kémény huzatát is befolyásolhatja egy vastagabb koromréteg, ami szintén problémákhoz vezethet, például a füst nem megfelelő távozásához.

Kapcsoló cikk: Milyen füstérzékelőt vegyek?

Ha véletlenül mégis olyan helyzettel találnánk szembe magunkat, amikor a kémény meggyullad, érdemes tudni: ne próbáljuk meg eloltani vízzel, hiszen a kémény megrepedhet, a meglévő problémát ezzel végképp csak tetézve!

Kémény bélelése

A kémény élettartama fokozott ütemben csökkenhet akkor is, ha nem megfelelő minőségű a kéménybélés. A horganyzott alumínium vagy műanyag bélelés nem képes ellenállni a magas hőmérsékletnek, így gyorsabban erodálódik, ezzel pedig a tűzveszélyességet is fokozza. Mindenképp mérlegeljük a felújítást, ha régi, korszerűtlen kéménybéleléssel van dolgunk, hiszen előbb vagy utóbb úgyis át kell esnünk ezen az otthonfejlesztési folyamaton is!

A fentiekkel szemben jobb megoldást jelent a rozsdamentes acél, ami megbízható, hosszútávon sem romlik a minősége, legyen szó fatüzeléses vagy gázzal történő fűtésről. Mindezek mellett a hatékony kéménybélelés csökkenti a külső és belső felületek hőmérséklet-különbségét, ezzel is növekszik a kémény hőellenállása.

Kémények szigetelése

Gyakori meghibásodási ok a kémények esetében az elégtelen szigetelés. Ideális esetben a szigetelés kibírja a nagy hőmérséklet-változást, megakadályozza a hővesztést, illetve a páralecsapódást. A kémények esetében – hasonlóképp, mint a homlokzatnál – a kőzetgyapot bizonyul a legjobb megoldásnak, hiszen ez nemcsak „lélegző” alapanyag, de tűzvédelmi szempontból is kiváló, mivel nem tud elégni.

Kémény karbantartása

A kémény karbantartása

A kémények kifogásolhatatlan állapotát – jó huzatot, az égéstermék biztonságos elvezetését – csak egy dolog garantálhatja: a rendszeres karbantartás. Abban az esetben, ha otthonunkban nem központi, kötelező módon történik az ellenőriztetés, akkor félévente, de legalább egyszer az évben kerítsünk sort erre. A rendszeres karbantartás nemcsak megóv minket az esetleges tűzveszélyes helyzetektől, de a kémény hosszú élettartamát is biztosíthatja. Ha pedig felújításra, korszerűsítésre kerül a sor: mindenképp kérjük ki egy szakember segítségét!

Épületgépészettel, fűtéssel és a kéménnyel kapcsolatos termékeket keresel? Látogass el a Praktikerbe!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!