Mosogatótálca bekötése helytakarékosan

A mosogatótálca bekötése során a helytakarékosság is fontos szempont. Megmutatjuk, milyen módszerekkel spórolhatunk a bekötés során, melyekkel otthonunkban mi is könnyedén elvégezhetjük a mosogatótálca beépítését és bekötését.

A konyhánkba belépve általában a mosogatótálca és a munkalap kerül először a látóterünkbe. Mivel a mosogatás legtöbbször nem a család kedvenc tevékenysége, emiatt különösen fontos, hogy a mosogatás helye praktikus és kényelmes legyen, hátha ez élményszerűbbé teszi ezt a háztartási munkát. A konyhánk mérete, kialakítási adottságai és stílusa alapjaiban meghatározza, hogy milyen mosogatótálcát válasszunk, és hogyan kössük be azt. Első hallásra talán nagy feladatnak tűnik a mosogató beépítése, de ne ijedjünk meg, nem kell feltétlenül szakember ehhez a művelethez. Cikkünk szeretne egy-két hasznos tippet adni ehhez, illetve bemutatjuk a választható mosogatótálca-típusokat is.

mosogatótálca bekötés

Mosogatótálca bekötése helyesen

Készítsük elő a házi barkácskészletünket: fogók, csavarhúzók, kis dekopírfűrész, csiszolópapírok, tömítőanyagok, fúrók, csavarok mind hasznosak lehetnek a munkálatokhoz.

Ezután első lépésként vizsgáljuk meg a konyhapultot, a víz- és villanykiállásokat. Tulajdonképpen a meglévő vízcsatlakozások határozzák majd meg a lehetőségeinket, ami a mosogató méretét és elhelyezését illeti. Figyeljünk, hogy a hideg és meleg vízvezetékek csatlakozása ne legyen túl messze a beépített tálcától, a vezetékek ne feszüljenek majd. Keressük meg a mosogatótálca optimális helyét a munkalapon, tegyük rá megfordítva és rajzoljuk körbe, kb. 1-2 centivel beljebb. Figyelmesen méretezzünk, hiszen ezen a peremen lesz maga a mosogatótálca.

Dekorpírfűrésszel vágjuk ki a kijelölt részt! A levágott részt kicsit kozmetikázzuk meg smirglipapírral, kezeljük keményolajjal vagy lakkozzuk! Zárjuk el a főcsapokat, helyezzük be a csaptelepet, és innentől kezdve a vezetékek bekötése már szinte gyerekjáték. A nyomáspróbát minden esetben végezzük el, ezzel le tudjuk ellenőrizni, hogy jól kötöttük-e fel a rendszerre a csaptelepet. A szifont erősítsük a lefolyószelepre és erősen rögzítsük oda! A mosogató peremére helyezzünk tömítőanyagot, szilikonos ragasztóanyagot, ez megvédi majd a mosogatótálcát a vízszivárgástól. Ha minden vezetéket és csatlakozást ellenőriztünk és a próbákkal arra jutottunk, hogy a rendszerünk nem csöpög, kész is vagyunk!

mosogatótálca bekötés

Mosogatótálca-típusok

Mosogatótálcából nagyon sokféle található az üzletekben. Mint már említettük, elsősorban a konyha mérete és a vízcsatlakozások jellege határozza meg, hogy milyen tálcát érdemes vennünk. De mivel ezt a konyhai berendezést évekig használjuk, tegyük fel a következő kérdéseket is magunknak, hogy biztosan jól döntsünk: Mennyire gyakran fogjuk használni a mosogatótálcát? Strapabíróbb berendezésre van szükségünk? Zavarók-e számunkra a vízcseppfoltok a tálca felületén? Milyen forma és árnyalat tetszik számunkra leginkább? Egy- vagy kétmedencés tálcát szeretnénk? A teljesség igénye nélkül felsorolunk pár mosogatótálca-típust:

  • A hagyományos mosogatótálca: jellemzője, hogy egymedencés, igen egyszerű beépíteni, egyszerűen a munkalapra ráültetős tálcáról van szó.
  • Szintbe építhető mosogatótál, melynél a mosogatótálca pereme kevesebb mint 1 mm-t emelkedik ki a munkalap felületéből. Nagyon elegáns és népszerű megoldás.
  • Kerámia mosogatótálca: homogén, fényes, hideg felületű. Legnagyobb előnye, hogy ellenálló a hőnek, fénynek, savnak, igen hosszú az élettartama. Nem karcolódik és könnyen tisztítható.
  • Gránitmosogató: nagy részben gránitőrleményből készül, nagyon erős és tartós. Akár egy életen át elkísérhet minket a konyhában. Tisztítása egyszerű, nem jellemző a foltosodás. Mivel nagyon kedvelt a strapabíró tulajdonságai miatt, ezért igen nagy választék található belőle.
  • Rozsdamentes acél mosogatótálca: igen jó ár-érték arányú termék, alacsony áron is kiváló minőséget tudunk venni ebből a típusból. Az előzőekhez hasonlóan szintén saválló, könnyű higiénikusan tartani. Vannak speciális formájú, barázdált vagy vastagabb, horpadásmentes anyagból készült verziói is a piacon.
  • Kétmedencés mosogatótálcák, sarokmosogató medence, gyümölcsmosó kosárral és egyéb extrával kiegészített mosogatótálcák: különböző táplálkozási, főzési szokásaink vannak, és ez a mosogatótálcával szembeni igényeken is megjelenik.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!