Hogyan mossunk törölközőt, hogy puha maradjon?

Otthonunk komfortérzetét nemcsak az olyan nagy dolgok határozhatják meg, mint a megfelelő hőszigetelés vagy a hiánytalan szerszámkészlet. Néha apróságok kellenek ahhoz, hogy egy hosszú nap után békességben tudjunk megpihenni otthonunkban. Ilyen apróság például a törölköző. Rövid cikkünkben egy apró, de annál fontosabb kérdésre keressük a választ: hogyan érdemes törölközőt mosni?

Így marad puha a törölköző gyakori mosás ellenére is

Hogyan kell kimosni a törölközőket?

Ahhoz, hogy a törölközők megőrizzék minőségüket nem szabad túlságosan gyakran, illetve magas hőfokon mosni. Egy idő után persze természetes, hogy veszítenek újszerűségükből, ezt a folyamatot viszont lehet lassítani. Ehhez járul hozzá az, ha a törölközőt csak törölközőkkel mosunk, nem dobunk hozzá olyan textíliákat, amik eltérő összetételűek.

Hogyan marad puha a törölköző gyakori mosás ellenére is?

Sokan azt gondolják, hogy az öblítő az egyetlen opció, holott van más megoldás is. A törölközők mosása során használjunk ecetet az öblítő helyett, ez puhítja az anyagot, nem mellesleg elpusztítja a baktériumokat, így a törölköző fertőtlenítése gyanánt is jó választás. De nem kell félni, ilyen kevéstől nem lesz ecetszagú a ruha! Ha viszont nem tudunk élni illatos fürdőköpeny vagy törölköző nélkül, akkor pár csepp illóolajat is hozzáadhatunk még.

Hogyan tegyük puhává a már keménnyé, sprőddé vált törölközőket?

A szódabikarbóna egyre népszerűbb alapanyagnak számít, hiszen a sütéstől kezdve a takarításig sok helyen hasznát vehetjük – így lett a fürdőszoba felszerelés alaptartozéka a szódabikarbóna, de miért is? Mert önmagában vagy mosószerrel keverve puhítja, és lágyítja a régi törölközők textúráját! Ha pedig van a háztartásban szárítógép, akkor azt is érdemes kihasználni utolsó lépésként! Továbbá fontos felhívni a figyelmet: ne használj egyszerre szódabikarbónát és ecetet, csak és kizárólag külön-külön, hiszen túlfolyást okozhat.

Hogyan lesz ragyogóan fehér a törölköző a szállodákban és otthon?

A szállodák csak azért keveredtek ide, mert ha valahol fehér és puha törölközőkkel találkozhatunk, akkor az a vendéglátás. Persze a kíméletes mosás – korábban említett – szabályairól ők sem feledkeznek meg, de a szállodai törölközők sűrű szövésű, pamut, vastagabb kivitelűek, ami szintén hozzájárul a tartóssághoz. A vékony törölközők gyorsabb ütemben használódnak, tehát ezzel is érdemes számolni.

Hogyan fertőtlenítsünk törölközőt?

A fertőtlenítés azért is kulcskérdés, mert sok baktérium megtelepedhet a törölközőkön, amiket aztán gyanútlanul újra és újra használunk. Ennek az elkerülése érdekében célszerű:

  • a piszkos törölközőt elzárva tárolni a többi textíliától;
  • használat után hagyjuk rendesen kiszáradni;
  • mindenképp 30 fok felett, legalább hetente mosni;
  • betegség idején pedig még annál is gyakrabban!

Nézz körül a Praktiker fürdőszobai kínálatában!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!