Így védekezzen a por ellen!

Sokaknál nyűg a takarítás, de nem is az elvégzendő feladat miatt, hanem azért, mert mire a végére érünk a lakás takarításának, a port magukhoz vonzó felületeken már megjelenik pár porszem, így érzetre felesleges és végeláthatatlan feladat a takarítás. De mit tehetünk a por ellen, hogyan tarthatjuk távol szeretett otthonuktól, hogy a tisztaság tovább tartson?

Tippek a por ellen

Gondoljuk át, hogy hány „porfogó” van a lakásunkban! A hosszú szálú szőnyegek, faliszőnyegek, kárpitok, függönyök kivétel nélkül nagyon vonzzák a port. Másik borzasztóan zavaró tulajdonsága mindezeknek az, hogy a port nem tartják magukban, hanem kisebb légmozgásokra, vagy akár a függöny elhúzására a por egy része eltávolodik ezekről a felületekről – és folyamatosan mennek az idegeinkre egy idő után.

Érdemes körülnéznünk még a könyvespolcokon és a különböző nyitott rendszerű polcainkon, tárolóinkon. Az ezeken tartott apró emlékekre és ajándékokra, amelyektől sem a könyveinkhez nem férünk hozzá, sem a polcot letörölni nem lehet, csak cicamosdás értékű pacsmagolással. Ne feledjük, hogy nem lehet minden ajándékot elöl tartani, így gondoljuk át, mik azok, amelyeket valóban kívánunk látni mindennap, a többit pedig dobozoljuk el, és tegyünk be a szekrénybe. Ettől még nem dobtuk ki a kapott tárgyat, csak majd ha szükséges, akkor vesszük elő. Segíthet egy-egy üvegvitrin is a nélkülözhetetlen tárgyak méltó tárolásában, bár az üvegfelületeken a minimális por is nagyon látványosan meglátszik.

A megfelelő időpontban kiválasztott szellőztetéssel is nagymértékben tehetünk a por ellen, hiszen egy kisebb huzat nagy mennyiségű, a még levegőben szálló apró szöszt képes kivinni a lakásunkból. A tökéletes időpont a szellőztetésre a kora reggeli időpont, amikor még tisztább a levegő és a közlekedés még nem verte fel az éjszaka leülő port.

A levegőben szálló por mennyiségéhez a lakás hőmérsékletének és a páratartalomnak is köze van. A száraz levegő és a tartós meleg tökéletes kombináció arra, hogy a fizikát segítségül hívva útjára induljanak a szöszök, repkedésük közben pedig bármilyen töltéssel rendelkező tárgyon landoljanak. Idetartoznak az elektromos készülékek, de a használat vagy a takarítás közben, a dörzsölés által feltöltött felületek is. Ezért próbáljunk meg a lakásunkban ideális, 50-60%-os páratartalmat tartani, és rögtön megtapasztalhatjuk, hogy csökkenni fog a szálló por mérteke.

Praktikák a meglévő por eltávolításához

Furcsán hangzik, de az ágyneműnk az egyik legnagyobb porforrás a lakáson belül. Az életünk jelentős részét itt töltjük, közben pedig a hajszálainkkal és a testünkről természetes úton távozó bőrdarabkákkal telítődnek a huzatok. Amikor pedig forgolódunk az ágyban, tökéletes porfelhőket kavarunk a nagy felületű ágyneművel.

Óriási porfogó még a lakásban a teregetőállványon található temérdek ruhadarab. Kényszerből, a helyi adottságok miatt a lakás különböző pontjain teregetünk, amely ugyan átmenetileg párásítja a levegőt, de a száradás után tökéletesen szívja magába a levegőben szálló apró szöszöket. Így érdemes nagyobb figyelemmel kísérni, és száradás után rögtön leszedni a ruhadarabokat, s mielőbb zárható szekrénybe tenni őket.

A takarítás a világ legegyszerűbb dolgának tűnik, ám óriási döbbenettel tudunk rátekinteni a lakásunkra, ha az ünnepek előtt szakképzett takarítóra bízzuk lakásunk tisztítását. Ilyenkor joggal gondoljuk azt, hogy a takarító valójában egy varázsló, aki egy varázspálcás mozdulattal örökre pokolra küldte a lakásunkban található port – pedig nem így van. A takarítás összetett folyamat, és bizony a tapasztalati tényező fontos fegyver a kosszal vívott harcban.

A takarítás helyes menetével és a megfelelő eszközökkel magunk is megközelíthetjük szeretett takarítónk varázslatát, de nyugodjunk bele: sosem fogunk olyan tisztaságot varázsolni otthonunkban, mint egy szakember.

A lakás helyes takarításának sorrendje nagyon egyszerű, bár sokan másképp csinálják. Portörlés, szellőztetés, porszívózás, felmosás. Aki ezt a sorrendet betartja, máris nagymértékben megnövelte a takarítás hatásfokát otthonában.

A portörlésnél nagyon divatos mostanában a sokféle porolóalkalmatosság, azonban önmagában nem hoz 100%-os eredményt, és mindig lesz egy jelentős része a pornak, amit csak felverünk vele, és elkezd szállni a szobában. Ezért benedvesített törlőkendővel is végezzük el az áttörlést, vagy használjunk mikroszálas anyagból készült kendőt, amely nedvesen és szárazon is tökéletesen távolítja el a port. Érdemes olyan termékeket keresni, amelyek antisztatikusak, tehát nemcsak felverik a port hanem a töltöttségük miatt magukhoz szívják azt, így hatékonyabbak, mint egyszerűbb társaik.

A szellőztetést lehetőség szerint úgy kövesse a porszívózás, hogy az ablakok nyitva maradjanak, így a porszívó által fel nem szívott repülő szöszök távozhatnak a huzat segítségével.

A felmosáshoz rengetegféle eszköz kapható, az egyszerű felmosótól a kombinált tudású, felmosófej-öblítős és a centrifugális erőt segítségül hívó összetett szettekig. Mindkét megoldás esetén cserélhetők a mosófejek, így érdemes akár komolyabb összeget is rááldozni a felmosást gyermekjátékká varázsoló eszközökre.

A fentiek alapján láthatjuk, hogy a megelőzéssel és a meglévő port szívó felületek csökkentésével, rendszerezésével is sokat tehetünk azért, hogy a takarítás műfaja ne egy idegtépő és utálható kötelesség, hanem egy kisebb erőfeszítéssel is elvégezhető örömforrás legyen. Hiszen ki ne örülne annak, amikor ragyog az otthona és ezzel teljesebb lehet a komfortérzete is.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!