Oldal tetejére

Öntözőrendszer kertbe, balkonra

Az öntözőrendszer gondos kiválasztása és szakszerű telepítése megéri az időt és az energiát, segítségükkel kertünk biztosan átvészeli a forró hónapokat. Végeztesse a napi locsolást automata rendszer segítségével, amíg ön nyári szabadságát tölti! Cikkünkben összegyűjtöttük a választáshoz szükséges tudnivalókat.

Automata öntözőrendszer a kertben 

Az öntözés az ápolt kert egyik titka, egészen pontosan az, hogy a megfelelő időpontban, helyes technikával való öntözés. Mivel a ma emberének életvitele nem engedi, hogy hosszú órákat szánjon erre a feladatara, az automata öntözőrendszerekre kell támaszkodnia.

automata öntözőrendszer

Öntözési zónák tervezése

Az automata öntözőrendszerek tervezése és kivitelezése szaktudást igényel, hiszen nemcsak azzal kell tisztában lenni, hogy melyik növénynek milyen a vízigénye, de az öntözési alkatrészeket, a különféle öntözési elemek összeférhetőségét (pl. víznyomás, öntözőfej nyomásigénye, csőkeresztmetszet…) is ismerni kell ahhoz, hogy kertünk öntözési zónáit – az úgynevezett öntözőcsoportokat – tökéletesre tervezzük. Zóna alatt az ugyanazon mágnesszelephez csatlakozó öntözőrendszert értjük, ami lehet többek között csepegtetős, rotoros vagy spray.

Földbe ásott profi öntözőrendszer 

A legprofibb automatikus öntözőrendszerekből mit sem vesz észre az ember, az ugyanis a föld alá van telepítve. A mágnesszelepek, a szórófejek, a csövek mind a föld alá kerülnek, hogy a kerthasználat zavartalan lehessen. A rendszer lelke a vezérlőbe táplált program, ami kiadja az utasítást, hogy a kert melyik részében induljon el az öntözés. Ilyenkor a szórófejek kiemelkednek a talajból, a betáplált idő alatt ellátják a feladatot, majd visszasüllyednek a talajszint alá, hogy ne képezzenek akadályt kerthasználat vagy épp fűnyírás közben. Az igazán profi rendszer nemcsak öntözni, de műtrágyázni is tud, sőt ha kell, feltölti a kutya vizesedényét.

Mit kell tudnia egy jól működő automata öntözőrendszernek?

  • vízhasznosítás szempontjából optimálisan működik
  • egyenletes öntözés: nincsenek alul- és felülöntözött területek
  • nem igényel felügyeletet
  • az esőérzékelő eső esetén leállítja, száradás után újraindítja a rendszert
  • talajnedvesség-érzékelővel ellátott
  • víztakarékos kiegészítőkkel bővíthető

A felszíni öntözőrendszer előnyei 

A felszíni öntözés egyik legismertebb módja a csepegtető öntözés, ahol a víz elosztásának feladatát a talaj veszi át. A rendszer alapját kis átmérőjű műanyag csövek adják, amelyek közvetlenül a növény gyökérzónájához szállítják a vizet. Az egyszerű öntözéstechnika víztakarékosság szempontjából az egyik leggazdaságosabb megoldás, nemcsak a párolgási veszteség alacsony, de a vízkibocsátás is mindössze 20–40 liter/óra között mozog. Ezzel a megoldással az öntözés ideje elnyújtható, a növény kisebb energiabefektetéssel jut hozzá a tápanyaghoz. Az időzített öntözés a csepegtetős öntözőrendszereknél is működik.

csepegtetés

A leggyakrabban alkalmazott öntözési technika az esőztetés, amikor zárt csővezetéken keresztül, nyomás hatására érkezik a víz a szórófejekhez, ami a növény levelei alá vagy fölé porlasztja az öntözővizet. A megoldás mellett szól, hogy változatos domborzati viszonyok között is megoldható vele az öntözés, a széles méretválaszték pedig a legtávolabbi pontokhoz is eljuttatja a vizet. Üzemeltetése pofonegyszerű és takarékos.

Csepegtető öntözés a balkonon vagy a lakásban 

Az automata csepegtető öntözésre nemcsak a kertben, de az erkélyen, teraszon, sőt még lakásban is van lehetőség. Ezt a célt szolgálja többek között az automata öntözőkanna, amellyel akár 36 cserepes vagy 6 méter erkélyládányi növényt is meg tudunk öntözni. A rendszert egy beépített időkapcsoló hozza működésbe, és az előzetes beállítás alapján 15-30-60 ml/perc vizet adagol; vagyis az egyes növények vízigénye beállítható. A rendszer vízcsap nélkül is tökéletesen működik, elég egy esővízgyűjtő kanna vagy víztartály. A rendszert üzemelő trafó kül- és beltéren is használható.
Természetesen aki nem szeretne öntözőrendszerre költeni, saját készítésű megoldásokkal is próbálkozhat. Például a földbe szúrt, kilyukasztott, vízzel töltött PET-palack kiváló csepegtető lehet.

Nézze meg hogyan készítünk önlocsoló kertet McMenemy Márkkal: 

Az öntözőrendszer karbantartása

Mindegy, hogy melyik rendszer mellett tesszük le voksunkat, a karbantartást tavasszal, az öntözőrendszer téliesítését (vezérlőautomata kikapcsolása, öntözőrendszer víztelenítése, kompresszoros átfújása) pedig még a hideg hónap beköszönte előtt el kell végezni.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Hasznos volt ez az oldal?