Oldal tetejére

Ecsetek – A nagy ecsetkörkép

Ecset típusok: oldószeres festékhez, vizesbázisú festékhez, univerzális és speciális (korong, radiátor). Mely típust válasszuk, amellyel elérhetjük a kívánt hatást? A nagy ecsetkörkép segít a választásban!

Lakásfelújítás és -átalakítás során gyakori, hogy a lakók úgy döntenek, saját kezükbe veszik az irányítást és ők maguk festik ki az otthonukat. Ez egy igen kreatív vállalkozás, de nem árt átgondolni, hogy az egyes falfelületeket milyen ecsettel a legoptimálisabb kifesteni. Ehhez szeretne egy kis segítséget és tanácsot adni ecsetkörképünk.

Kapcsolódó termékeink

ecsetek falfestéshez

Ecsetek falfestéshez

Tekintsük át a falfestéshez való ecseteket!

Ecset oldószeres festékhez

Oldószeres festékek esetén bevett eljárás, hogy lakkbenzint vagy hígítót adunk a festékhez. Ajánlott természetes sörtéjű ecsetet használni a jobb állag és a szebb ecsetvonások érdekében. Az oldószeres festéshez használt ecsetet és hengert az illető oldószerben kell megtisztítani, majd érdemes az ecset vagy a henger szálait szappannal átdörzsölni és kiöblíteni. Mivel néhány oldószer oldhatja az ecset anyagát, így mindenképpen olvassuk el az oldóanyag használati utasítását!

Ecset vizes bázisú festékhez

Vizes bázisú festéknél használjunk műanyag szőrű ecsetet! A festés befejezése után a vízbázisú festékeket sokkal egyszerűbb letakarítani az ilyen típusú ecsetről.

Ecsetméretek

Az ecsetek kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy az ecset szélessége arányos legyen a festeni kívánt felületek nagyságával. Ez nyilvánvalóan befolyásolja, hogy mennyi idő alatt tudjuk befejezni a munkálatokat. Ha túl nagyok a falfelületek, előfordulhat, hogy jobban járunk egy festőhengerrel. A sarkok, élek festéséhez már kaphatók kifejezetten erre a célra gyártott eszközök, ezek természetesen kisebb fajta ecsetek.

Ecset anyaga szerint

Az ecsetek anyaguk szerint igen sokfélék lehetnek. Az ecsetek szára általában műanyag vagy fa. Vásárlás előtt próbáljuk ki, hogy a kezünk számára melyik anyag kényelmesebb! Az ecset szőre készülhet állati eredetű szőrszálakból, szintetikus anyagokból vagy növényi rostokból.

ecsetek oldószeres festékhez

A szintetikus ecsetekkel nagyon precízen lehet festeni. Ennek az az oka, hogy az ecsetszőr a folyadékba mártva nem válik szét, hanem egy tömbben marad, így az egyes ecsetszálakról nem cseppen le a festék, nem generálunk véletlen, nem kívánt foltokat.

Az állati szőrből készült ecset előnye, hogy jobb a nedvességszívó képessége, mint a szintetikusaké, így egy merítéssel több festéket tudunk felvenni, nem kell annyit hajolgatni a festékvödör felett. Az ecset szőranyaga származhat borz-, ló-, marha-, mókus-, teve- vagy disznószőrből, de a skála valójában még ennél is változatosabb.

Formájuk és felhasználás módja szerint

Általánosságban elmondható, hogy formájuk és felhasználási módjuk szerint az ecsetek piacán nagyon széles a választék. A szögletes vagy kerek formájúak mellett ma már vásárolhatunk olyan típusú eszközöket, amelyek az ívesen vágott, precíziós munkákhoz optimálisak.

  • Mindnyájan ismerjük a kisebb méretű ablakecseteket, amik precíziós feladatok megoldására készülnek, ferde vágású sörtékkel. Ezzel a ferde ecsetfejjel lehet a legkönnyebben és legpontosabban kifesteni a kisebb mélyedéseket.
  • A kör alakú ecseteket a szobasarkok, az ablakok, a radiátorcsövek festéséhez ajánljuk.
  • A radiátorecset szára vékonyabb, a feje meg van hajlítva, így könnyebben be tudunk nyúlni velük a radiátorlamellák közé anélkül, hogy a kezünket összekennénk a festékkel. Magasabb olvasóink emellett a kisebb belmagasságú szobák sarkait is ki tudják vele festeni létrára mászás nélkül.
  • A nagyobb, sík falfelületek festéséhez a lapos ecseteket ajánljuk, melyeket a széles és lapos nyelükről és az ecsetszőröket összefogó fémlemezről ismerhetjük fel. Használhatjuk lakkozásra és alapozó festésre is. Ezzel szemben ha a felület díszítve van gipszstukkóval vagy egyéb faldekorációval, akkor inkább váltsunk át egy kisebb ecsetre. A fej szélessége és a szőrszálak hossza miatt precíziós feladatokra nem a legalkalmasabbak.

Láthatjuk, hogy a falfestés során mennyi technikai apróságra figyelnünk kell ahhoz, hogy a legjobb ecseteket válasszuk ki. Reméljük, cikkünk segített az optimális eszköz megtalálásában!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Hasznos volt ez az oldal?