Oldal tetejére

Konyhakert kezdőknek

A konyhakert tervezésének és elkészítésének nagy előnye, hogy örömöt lelhetünk a friss zöldségekben, növényekben. Tippeket adunk a megfelelő földterület kiválasztásához, valamint a komplett kivitelezéshez – Praktiker-ötletek.

Egy saját konyhakert nemcsak ahhoz járul hozzá, hogy jó minőségű, változatos, friss és tápanyagban gazdag étrendet biztosítsunk magunknak és családunknak, de a kertészkedés kiváló és értékes hobbi, ami önellátásra nevel, ráadásul komoly összegeket spórolhatunk vele.

konyhakert

Konyhakerttervezés az alapoktól

Egy konyhakert megtervezésének alapja a megfelelő terület kiválasztása. Ennél a lépésnél fő szempont, hogy napsütötte terület legyen, ahol jó minőségű a föld. Ha utóbbi nem megoldható, használjunk komposztot, műtrágyát, talajjavítót, trágyát vagy alakítsunk ki olyan ágyásokat, ahová jó minőségű termőföldet tudunk hordani. Az ágyást érdemes téglával, terméskővel vagy fakerettel körbekeríteni, hogy a pangó víz elfolyhasson, a kártevők és a gyomnövények pedig nehezebben juthassanak a zöldségeink közé.

Egy további fontos szempont az öntözés kérdése: olyan területet válasszunk, aminek az öntözése nem fáradságos, ahol könnyen össze tudjuk gyűjteni az esővizet vagy ki tudunk építeni egy öntözőrendszert. Ha kiválasztottuk a területet, ássuk fel és alakítsuk ki az ágyásokat. Itt számoljunk a terület megközelíthetőségével. Ha kell, alakítsunk ki kisebb kerti utakat. Tipp: Konyhakertünk tervezésekor érdemes precíz alaprajzot készíteni, amire nemcsak a konyhakert, de a kert valamennyi fontos részlete felkerül. Így tudunk számolni a szükséges helyigénnyel.

palánta

Ha mindezzel megvagyunk, nincs más hátra, mint az ültetés: ezt megtehetjük vetőmagokkal vagy előre vásárolt palántákkal. Ehhez azonban át kell gondolni, hogy miket szeretnénk termeszteni. Nem árt utánanézni, hogy a kiválasztott zöldségek hogyan „viselkednek” egymás mellett. Vannak ugyanis olyan fajták, amik nem zavarják egymást és vannak, amik támogatják egymás fejlődését, de létezik olyan párosítás is, ami kimondottan előnytelen.

Ha kiválasztottuk a szívesen fogyasztott fajtákat, nézzünk utána, mekkora a helyigényük, és csak ezután ültessük őket sorokba. Ez azért fontos mozzanat, mert a talajlazítás és a locsolás így könnyebben kivitelezhető. Tipp: a vetőmagok csomagolásán minden fontos információt megtalálunk az ültetési időről és az ültetési rendről.

Ha megtörtént az ültetés, nem marad más feladat, mint a gondozás (talajlazítás, gyomtalanítás, öntözés) és a növényvédelem. Nem árt legalább lélekben felkészülni a betegségekre, a kártevők támadására – de jó hír, hogy a barkácsáruházakban, szaküzletekben ma már számtalan hatékony, akár vegyszermentes megoldás fellelhető, ami hamar orvosolja a problémákat.

A konyhakertet a háziállatoktól és a vadállatoktól sem árt védeni, amihez használhatunk kisebb kerítést, sövényt, de építhetünk egészen magas ágyást is.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!


Hasznos volt ez az oldal?

 • Applikáció

  Töltse le mobil applikációnkat, vásároljon könnyen és gyorsan bárhonnan.
 • Számlakártya

  Használatával gyorsan és egyszerűen igényelhet áfás számlát.
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!
Black weekend