Banner

Kerti tó télen – szakszerű téliesítés a fagy elkerüléséért

Kerti tó télen? Kezdjük az alapoktól! Kerti tó téliesítésekor a két legfontosabb szempont: a hőmérséklet és az oxigén. Nyilvánvalóan az oxigén akkor válik problémás tényezővé, ha a tó teljesen befagy. – Praktiker ötletek

A hidegebb évszakok beköszönte feladatok elé állíthat minket a kertben is, főleg, ha van egy szép kerti tavunk is az udvarunkban. Ennek karbantartása, kezelése nem egyszerű. Cikkünkben összegyűjtöttünk pár gondolatot, amelyeket érdemes megfontolni, ha szeretnénk, hogy a kerti tó tavasszal is a kertünk gyöngyszeme legyen!

kerti tó befedése Praktiker

Tél előtt

Víztisztítás, szennyeződések eltávolítása

Amikor tartósan 10 °C alá esik a vízhőmérséklet a tóban, akkor eljött az ideje a téliesítésre való felkészülésnek. Ezt az is jelzi, hogy a tó közelében lévő lombhullató fák leveleit látjuk a tófelszínen ringani. Ez romantikus látvány lehet, de igen káros a tó élővilágát tekintve, tehát figyeljünk arra, hogy a leveleket távolítsuk el, mert lesüllyedve bomlásnak indulnak. Ez nem kívánt gázképződéssel jár, ami káros a telelő halakra és a növényekre is. Minden szerves és nem szerves szennyeződést alaposan távolítsunk el a vízfelszínről és a tó aljáról is, amennyire tudjuk! A tóban élő vízinövények elszáradt leveleit vágjuk le, a víz feletti részeket a jég felett kössük össze.

Víz leeresztése

Ha a tóvíz leeresztése mellett döntünk, akkor gondoskodjunk a benne élő halakról, élőlényekről is. Ha nem tudjuk megoldani a tó gázcseréjét, téli oxigénellátását (hiszen a tó felszíne befagyhat a hidegebb napokon), akkor mindenképpen ki kell vennünk a halakat, hiszen elpusztulnak. Keressünk számukra egy nagyobb tartályt, ahol segítségünkkel át tudják telelni a következő egy-két hónapot.

Fólia használata

Fóliát akkor használunk, ha biztosítani szeretnénk egy nem túl alacsony hőmérsékletet a kerti tó belsejében. A PVC-ből készült fóliát védjük meg a téli fagytól, hiszen a megkeményedett fólia megrepedhet és használhatatlanná válhat. Erre a védelemre fejlesztettek ki ún. fagytesteket, amelyek csökkentik a fóliára jutó jégnyomást. Másik megoldás a befagyásgátló vagy tófűtő, amely folyamatosan léket tart a tavon és megelőzi a teljes vízfelület fagyását, ezzel csökkentve a jégnyomást.

Befagyott felszín esetén

Ha már a tófűtő berendezéseknél tartunk, akkor térjünk ki arra az esetre, amikor már fagyásközeli helyzet áll fenn. A tóban lévő halaknak és növényeknek oxigénre, gázcserére van szükségük, és a befagyott vízréteg ezt megakadályozza. Ez ellen a fent említett levegőztető berendezésekkel tudunk védekezni, vagy azzal, hogy folyamatosan lékeket vágunk a tóba. A lékelni kívánt jégfelületet először fúrjuk meg, majd kézifűrésszel vágjuk ki. Baltával vagy egyéb kerti szerszámokkal ne kísérletezzünk, mert a szerterepülő szilánkok balesetveszélyesek, és a halakat is megzavarja a téli álmukban. A jégfelület nem lékelt, többi részéről rendszeresen seperjük le a havat! Ez azért szükséges, hogy a tóban telelő növények megfelelő mennyiségű fényhez jussanak.

kerti tó befedése Praktiker

Ne felejtsük el a tóban lévő tisztítóberendezések, csövek víztelenítését, karbantartását, hiszen a fagy nagy károkat tehet bennük!

Reméljük, cikkünk hasznos tippeket adott önöknek a kerti tó téliesítése kapcsán, és tavasszal újra élvezhetik a kerti tavukat, megújulva, teljes pompájában!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!