Oldal tetejére

Kertészkedjen februárban is! – ezek a legfontosabb teendők egy kertész naptárja szerint

Kerti munkák februárban: a téli, hideg időszakban is vannak kerti teendőink, ám ezeket nem lehet teljesen pontosan, hónapról hónapra betervezni. Az időjárás változékonysága miatt lehetetlenség meghatározni, hogy melyik hónap melyik hetében mit kell tennünk a kertünkben, de mindenképpen iránymutató egy ilyen segítség, főleg a kezdő hobbikertészek számára. Nagy Szilvia, a Praktiker kategória menedzsere is számos tanáccsal segít. 

A téli károk feltárása

A növények mélynyugalmi állapota január végével, február elejével véget ér. Február elejétől előbb a csonthéjasok, majd az almás termésű fák elkezdenek ébredezni. Ám még benne járunk a leghidegebb évszakban, épp ezért van, amikor a legfontosabb tennivalónk a kertben a védekezés és kárenyhítés. 

Amennyiben ilyenkor adódik nagy havazás, segítsük a fáinkat megszabadulni a nagy súlytól és rázzuk meg, vagy söpörjük le a faágakat. Egy nagyobb hóeséstől, illetve ha tartósan megmarad a hó, olyan súly nehezedhet egy-egy ágra, hogy az le is törhet.

Az időjárás okozta károkat helyrehozhatjuk, vagy korrigálhatjuk februárban. A letört ágakat fűrészeljük le, az esetlegesen a földből kifordult növényeket ültessük vissza a földbe.

Fontos teendő, hogy átvizsgáljuk a telket, és az elhalt fákat, bokrokat kiszedjük a földből. A visszaszáradt évelőket, díszfüveket ajánlott visszavágni. Utóbbiak közé tartozik a pampafű, amely ha megfelelően gondozzuk, nagyon látványos dísze kertünknek. A pampafű metszésére február végén, március elején mindenképpen sort kell keríteni.

Komposztáljuk a kiszáradt növényeket, bokrokat, elhalt fákat

Most van itt az ideje, hogy jó minőségű komposztot gyártsunk. Ehhez a ház körül lehullott leveleket, zöldségmaradékokat és egyéb szerves anyagokat összeönthetjük. Ezek rendszeres locsolás hatására elkezdenek összerothadni, és kis idő múltán tökéletes tápanyag lesz belőlük, amellyel trágyázhatjuk a kert további növényeit.Metszés februárba

 • A kiteleltetett muskátliféléket alaposan vissza kell metszenünk amellett, hogy megvizsgáljuk a töveket, hogy nem telepedett-e meg rajta valamilyen kártevő rovar.
 • A kerti díszfákat és a sövényeinket is érdemes alaposan visszavágni, hogy erőt gyűjthessenek az egészséges és erős hajtások növesztéséhez.
 • A gyümölcsfák és bokrok metszésének is február végén jön el az ideje. Olvassunk utána, hogy milyen sorrendben fognak rügyezni a kertünkben ültetett bokrok és fák, és e szerint alaposan végezzük el a metszést. Az alapos munka egész évben meghálálja magát, így ne sajnáljuk az időt erre a monoton munkafolyamatra!

Gyümölcsfák metszése februárban

A gyümölcsfák és bokrok metszésének is február végén jön el az ideje. Gondozásuk elengedhetetlen ahhoz, hogy a legjobb formában maradjanak, ne öregedjenek el, és élvezhessük a termésüket.

Olvassunk utána, hogy milyen sorrendben fognak rügyezni a kertünkben ültetett bokrok és fák, és e szerint alaposan végezzük el a metszést. Az alapos munka egész évben meghálálja magát, így ne sajnáljuk az időt erre a munkafolyamatra!

A metszést, és minden más olyan munkát, ami az ágak tapogatásával jár, érdemes a permetezés előtt elvégezni, hogy ne érintkezzünk a - sokszor büdős - vegyszeres felülettel. 

Cserjék metszése

A kerti díszfákat, cserjéket és a sövényeinket is érdemes alaposan visszavágni, hogy erőt gyűjthessenek az egészséges és erős hajtások növesztéséhez.

A februári teendők közé tartozik, hogy a kiteleltetett muskátli féléket alaposan vissza kell metszenünk. Emellett ilyenkor érdemes megvizsgálni a töveket, hogy nem telepedett-e meg rajtuk valamilyen kártevő rovar.

A lemosó permetezés előkészítése

A tél végi lemosó permetezésre ajánlott akkor is időt és energiát szánni, ha általában ritkán kezeljük vegyszerrel a haszonnövényeinket. 

Ami jó hír, a biotermesztők is bátran igénybe vehetik ezeket a típusú permet szereket, ezek csak a gombák, baktériumok és rovarok áttelelő képleteire veszélyesek. 

A szezon kezdetekor mind a fákat, mind a cserjéket érdemes olyan módon lepermetezni, hogy folyjon rajtuk a permetlé. Így tudjuk befedni a felületet, és ezzel elérni a kártevőket. 

A törzs, az ágak, kéregrepedések, rügyek felületén sokféle gomba, rovar tapadhat meg, melyeket sikeresen gyéríthetünk ezzel az eljárással. Az ágak végén megmaradt, leszedetlen gyümölcs maradványokon is át tudnak telelni a gombák, baktériumok és rovarkártevők. 

Februárban a vegyszer beszerzésére már érdemes időt szánni. Ajánlott olyan típust beszerezni, amely a lehető legtöbb kártevő ellen hatásos. Éppígy a műtrágya megvásárlását is intézzük el már tél végén. 

Számítsuk ki, mennyi permetszerre lesz szükségünk, például egy 1 méter magas és széles növény ágrendszerének kezeléséhez nagyjából 1 liter permetlé, egy 4 méter magas, több méteres szélességű ágazatú fához pedig 8-10 liter szükséges.

A lemosó permetszerben az alábbi összetevőknek kell jelen lenniük, akár egymással kombinálva:

 • réz - hatásos a legtöbb gombára, baktériumra
 • kén - lisztharmatra és atkákra van gyérítő hatással 
 • olaj - rovarokra, atkákra hat. 

A legideálisabb időpont az első permetezésre a fagymentes időszak, a rügypattanáshoz legközelebb. Ne használjuk ezt az eljárást azután, hogy megtörtént a növények rügyfakadása. Permetezésnél a méhekre is oda kell figyelnünk, mint azt cikkünkben is írtuk.

Fontos, hogy a földbe ne folyjon sok a lemosó permetléből, mert a talaj mikroszerkezetét károsítja a tömény oldat. Fóliát teríthetünk a növények tövébe ennek megakadályozására. 

Kapcsolódó cikkünk a lemosó permetezésről

metszés

Rügypattanás idején fontos lehet a fagyvédelem

Amikor a kertünk növényei rügyezni kezdenek, akkor érdemes odafigyelnünk a nagyobb hőmérsékleti ingazodásokra. Az amúgy télálló növények is védelemre szorulnak ilyenkor. 

A növényeknek ‘stresszes’ az az időszak, amikor nappal már tavaszi meleg van, és ettől elindul a nedvkeringés, éjjel viszont még nulla fok alá esik a hőmérséklet. 

A növényeket ajánlott letakarnunk növénytakarókkal - fény- és légáteresztő polipropilén zsákokkal, takarókkal - amelyek melegítik őket. Az érzékenyebb fák törzsét pedig körbetekerhetjük kartonnal. 

Ne használjunk műanyag fóliát, mert attól berothadhat a növény. 

A cserjék, fák tövébe, a földben áttelelő növényekre mulcsot teríthetünk. Szokás még az igazán fagyos éjszakákon éjszakánként kis tüzeket gyújtani a gyümölcsösökben, ez is emelheti a hőmérsékletet egy kicsit. 

Ha jég borítja be a fák ágait, a jégkérget távolítsuk el óvatosan.

Februári teendők a konyhakertben

A konyhakertünk ültetése kétfelé osztható. Vannak olyan zöldségek, amelyek kiültethetők, és vannak, amelyeknek az előnevelését kell februárban megkezdenünk. Fontos tanács, hogy a kiültetett zöldségágyásunkat lehetőség szerint fedjük le takarófóliával az esetlegesen a hektikus időjárás okozta hirtelen fagy okozta károk kivédésére.

Ezeket a növényeket lehet már vetni februárban

A vetés előkészítéseként a meglévő vetőmagjainkat vizsgáljuk át, hogy mindenből legyen kellő mennyiség, illetve ellenőrizzük le a csomagoláson található szavatossági időt. 

A csomagoláson hasznos infót találunk a csírázóképességről. Ez százalékos arányban mutatja, hogy 100 vetőmagból hány fog kicsírázni az ültetés után.

Kifejezetten a hideg időszakban szeretnek csírázni az alábbi virágok, ezeknek az elvetése pont ebben az időszakban ideális:

 • szellőrózsa
 • harangláb

Ha már a napi átlaghőmérséklet eléri a 10 fokot, akkor a virágoskertünkben az alábbiak vetését is elkezdhetjük:

Februárban elkezdhetjük a palántanevelést is

A konyhakertünkben az ültetési teendők kétfelé oszthatóak. Vannak olyan zöldségek, amelyek kiültethetők, és vannak, amelyeknek az előnevelését kell februárban megkezdenünk. 

Sok növény van, amely csírázik igen alacsony hőmérsékleten is, és az átmeneti fagyokat is átvészeli. Nem kell kivárnunk a tavaszt az alábbiak vetésével:

 • Vöröshagyma
 • Fejessaláta
 • Sárgarépa
 • Borsó
 • Petrezselyem
 • Spenót
 • Sárgarépa
 • Hónapos retek
 • Mák

Előnevelés melegebb helyen

Palántázni azokat a hosszabb tenyészidejű zöldségféléket érdemes, amelyek, ha közvetlenül az állandó helyükre vetnénk őket, csak későn vagy egyáltalán nem érlelnék be a termésüket. 

Melegebb helyen - növényházban vagy a lakásban - elkezdhetjük a palántának szánt magok elvetését, amelyek 6 hét alatt nőnek majd akkorára, hogy kiültethetjük őket. Végleges helyükre átültetni az alábbi növényeket akkor érdemes, ha a fagyveszély elmúlt. 

 • Saláta
 • Karalábé
 • Kelkáposzta
 • Dinnye
 • Uborka
 • Cukkini
 • Paprika
 • Paradicsom

Virágültetés

Ha már a napi átlaghőmérséklet eléri a 10 fokot, akkor a virágoskertünkkel is törődnünk kell. Ilyenkor a százszorszépeket, primulákat és az árvácskákat már nyugodtan elültethetjük.
Vannak olyan virágok is, amelyek kifejezetten a hideg időszakban szeretnek csírázni, így ezek elvetése is időszerű lehet ebben az időszakban. Ilyenek a szellőrózsa és a harangláb.

Kerti szerszámok előkészítése

A tavaszra való felkészülés fontos eleme a feladatok összeírása. Mit tervezünk idénre, milyen ágyásokban gondolkodunk, vagy éppen mit kell javítani, rendbehozni, esetleg építeni? Ha kicsit tanácstalanok vagyunk, a neten is találunk profi ültetési terveket. 

Mielőtt belefogánk a szezonban esedékes munkákba a hosszú téli szünet után, kerti szerszámainkat vizsgáljuk át és a törött, rozsdás, életlen eszközöket javítsuk meg. 

Kerti gépeink, eszközeink tavasszal esedékes karbantartásáról részletesen is írtunk.

Ebben az időszakban még van időnk kiélezni a metszőollókat, sövényvágókat, rendbehozni a fűnyírót, és amikor kezdődnek a munkák, nem fogunk bosszankodni a rosszul működő szerszámok miatt.

Egyéb teendők

 • Komposztálás: ideje jó minőségű komposztot gyártanunk, így a ház körül lehullott leveleket, zöldségmaradékokat és egyéb szerves anyagokat összeönthetjük. Ezek rendszeres locsolás hatására elkezdenek összerohadni, és tökéletes tápanyag lesz belőlük, amellyel trágyázhatjuk a kert további növényeit.
 • Kerti szerszámainkat vizsgáljuk át és a törött, rozsdás, életlen eszközöket javítsuk meg!
 • Nagy hóesés esetén segítsük a fáinkat megszabadulni a nagy súlytól és rázzuk meg a faágakat. Egy nagyobb és hosszabb hóeséstől olyan súly nehezedhet egy-egy ágra, hogy az le is törhet.
 • A meglévő vetőmagjainkat vizsgáljuk át, hogy mindenből legyen kellő mennyiség, illetve ellenőrizzük a csomagoláson található szavatossági időt. Ezenkívül a csomagoláson fel van tüntetve a csírázóképesség százalékos arányban, ami annyit jelent, hogy 100 vetőmagból hány fog kicsírázni az ültetés után.
 • A télen az időjárás okozta károkat helyrehozhatjuk, vagy korrigálhatjuk februárban. A letört ágakat fűrészeljük le, az esetlegesen a földből kifordult növényeket ültessük vissza a földbe.

Fontos tanács, hogy a zöldségágyást, ha már kiültettük a palántákat, lehetőség szerint fedjük le takarófóliával. Februárban, márciusban még jellemző a hektikus időjárás, és így a hirtelen fagy okozta károkat kivédhetjük.

Ma már egyébként kapni nagy választékban ‘kész’ palántákat, tehát ezt a lépést ki is hagyhatjuk. 

A február tehát egy olyan időszak, amikor belevethetjük magunkat a kert gondozásba, és ehhez érdemes körülnéznünk a Praktiker kínálatában. Szezon előtt akár olcsóbban is hozzájuthatunk ahhoz, amire szükségünk van.


Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Hasznos volt ez az oldal?

 • Applikáció

  Töltse le mobil applikációnkat, vásároljon könnyen és gyorsan bárhonnan.
 • Számlakártya

  Használatával gyorsan és egyszerűen igényelhet áfás számlát.
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!
Árzuhanás