Oldal tetejére

Kertészkedjen februárban is! – ezek a legfontosabb teendők egy kertész naptárja szerint

A téli, hideg időszakban is vannak kerti teendőink, ám ezeket nem lehet teljesen pontosan, hónapról hónapra betervezni. Az időjárás változékonysága miatt lehetetlenség meghatározni, hogy melyik hónap melyik hetében mit kell tennünk a kertünkben, de mindenképpen iránymutató egy ilyen segítség, főleg a kezdő hobbikertészek számára.

Metszés

  • A kiteleltetett muskátliféléket alaposan vissza kell metszenünk amellett, hogy megvizsgáljuk a töveket, hogy nem telepedett-e meg rajta valamilyen kártevő rovar.
  • A kerti díszfákat és a sövényeinket is érdemes alaposan visszavágni, hogy erőt gyűjthessenek az egészséges és erős hajtások növesztéséhez.
  • A gyümölcsfák és bokrok metszésének is február végén jön el az ideje. Olvassunk utána, hogy milyen sorrendben fognak rügyezni a kertünkben ültetett bokrok és fák, és e szerint alaposan végezzük el a metszést. Az alapos munka egész évben meghálálja magát, így ne sajnáljuk az időt erre a monoton munkafolyamatra!

metszés

Teendők a konyhakertben

A konyhakertünk ültetése kétfelé osztható. Vannak olyan zöldségek, amelyek kiültethetők, és vannak, amelyeknek az előnevelését kell februárban megkezdenünk. Fontos tanács, hogy a kiültetett zöldségágyásunkat lehetőség szerint fedjük le takarófóliával az esetlegesen a hektikus időjárás okozta hirtelen fagy okozta károk kivédésére.

Virágültetés

Ha már a napi átlaghőmérséklet eléri a 10 fokot, akkor a virágoskertünkkel is törődnünk kell. Ilyenkor a százszorszépeket, primulákat és az árvácskákat már nyugodtan elültethetjük.
Vannak olyan virágok is, amelyek kifejezetten a hideg időszakban szeretnek csírázni, így ezek elvetése is időszerű lehet ebben az időszakban. Ilyenek a szellőrózsa és a harangláb.

Egyéb teendők

  • Komposztálás: ideje jó minőségű komposztot gyártanunk, így a ház körül lehullott leveleket, zöldségmaradékokat és egyéb szerves anyagokat összeönthetjük. Ezek rendszeres locsolás hatására elkezdenek összerohadni, és tökéletes tápanyag lesz belőlük, amellyel trágyázhatjuk a kert további növényeit.
  • Kerti szerszámainkat vizsgáljuk át és a törött, rozsdás, életlen eszközöket javítsuk meg!
  • Nagy hóesés esetén segítsük a fáinkat megszabadulni a nagy súlytól és rázzuk meg a faágakat. Egy nagyobb és hosszabb hóeséstől olyan súly nehezedhet egy-egy ágra, hogy az le is törhet.
  • A meglévő vetőmagjainkat vizsgáljuk át, hogy mindenből legyen kellő mennyiség, illetve ellenőrizzük a csomagoláson található szavatossági időt. Ezenkívül a csomagoláson fel van tüntetve a csírázóképesség százalékos arányban, ami annyit jelent, hogy 100 vetőmagból hány fog kicsírázni az ültetés után.
  • A télen az időjárás okozta károkat helyrehozhatjuk, vagy korrigálhatjuk februárban. A letört ágakat fűrészeljük le, az esetlegesen a földből kifordult növényeket ültessük vissza a földbe.

Ez az időszak a legalkalmasabb arra, hogy az üzletek újdonságaival, információival és a szakkönyvek megfogandó tanácsaival felvértezve újratervezzük a kert egy részét vagy akár egészét. Ilyenkor érdemes keresni a nagyáruházak kertosztályain az esetleges akciókat, mert a szezon előtt előfordulhat, hogy olcsóbban tudunk beszerezni egy-két kelléket és szerszámot.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Hasznos volt ez az oldal?