Oldal tetejére

Fuga, ami életre kelti a burkolatot

Ne rontsa el az utolsó lépésnél! A fugázás nehezen javítható, válasszon magas minőségű fugázó anyagot akár fehér, szürke, vagy bézs színű, akár más színben! – Praktiker-ötletek

fuga

A fuga, ami kiemeli a hidegburkolat színeit

Azt hihetnénk, a burkolat felrakásával/lerakásával túlvagyunk a munka oroszlánrészén, pedig hátravan egy fontos zárómozzanat: a fugázás. Bár keskeny „csíkokról” van szó, elág egy rosszul megválasztott szín és típus, és hosszú éveken át rossz lesz a szájíz, ha megpillantjuk a félresikerült felületet. Éppen ezért fontos, hogy precízen válasszunk, és észben tartsuk többen között azt, hogy:

1.) milyen helyiséget szeretnénk kialakítani: ha világosat és tágast, akkor a világos fuga mellett döntsünk, mert az megnyitja a teret; ha karaktereset és egyedit, ami kihangsúlyozza a felületet, akkor merjünk a mély tónus mellett dönteni. Ha különleges megoldásban gondolkodunk, használjunk színes fugát, de ügyeljünk rá, hogy a fuga színe harmonizáljon az enteriőr színvilágával. Amennyiben a csempe formája, mintázata egyedi, hagyjuk meg „neki” a főszerepet, és válasszunk visszafogott színű fugát!

fuga

2.) adott felület mennyi takarításnak lesz majd kitéve: a világos fuga ugyanis könnyebben piszkolódik.

fuga

Fugázó kisokos - milyen fugázót válasszon?

Ha megvan a szín, még mindig ne dőljünk hátra, hiszen a fuga nemcsak egy díszítőelem, annak műszaki paraméterei is elengedhetetlenül fontosak, vásárláskor figyelembe kell venni, hogy

  • milyen burkolatot kell fugázni;
  • adott fuga mely területen alkalmazható: normál vagy fokozott igénybevételnek kitett területen (dilatációs, szakító, nyomó, nyíró mozgások)
  • milyen kémia igénybevételnek lesz kitéve a felület;
  • kültéren avagy beltéren kell alkalmazni;
  • mekkora fugaszélességet szeretnénk;
  • tervezünk-e padlófűtést?

fuga

Szilikon tömítő - hová kell és melyik típus?

A sarkoknál, a padló és a fal csatlakozásánál és az egyéb dilatációs hézagoknál a fuga mellett szilikon tömítőre van szükség, ami nemcsak vízzáró, de flexibilis is. A szilikon, ahogy a fuga, számtalan színben kapható, felhordása pedig egy kinyomó pisztoly segítségével könnyűszerrel megoldható.

fuga

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Hasznos volt ez az oldal?