Oldal tetejére

10 hiba, amit gyakran elkövetünk lakásfelújításnál

Egy lakásfelújítás általában sok időt, kötélidegeket, valamint rengeteg pénzt igényel. Mivel egy-egy tévedés akár több százezres pluszkiadást is jelenthet, összeszedtük, mik a leggyakoribb buktatók, hogy elkerülhessük őket.

1. Alulbecsüljük a költségeket
Ezt a hibát szinte mindenki elköveti, még akkor is, ha kész, táblázatba szedett költségvetéssel indul neki. Felújításnál menet közben is mindig akadnak olyan meglepetések, amik miatt újabb kiadásokra lehet szükségünk, vagy előfordulhat, hogy nekünk támadnak új ötleteink. Ezekre érdemes egy plusz 15-20 százalékos tartalékot betervezni.

2. Alulbecsüljük a felújítás hosszát
Nagyon könnyű elcsúszni az idővel, mert ha éppen nem szárad elég gyorsan az aljzatbeton, akkor máris nem tud jönni a megbeszélt időpontban a burkoló, és a sok egymásra épülő részfolyamat rendje megborul. Ha albérletben várjuk a felújítás végét, akkor néhány hónap csúszás többszázezres pluszkiadást jelenthet.

3. Nem terveztetünk
Általában sajnáljuk a pénzt építészre vagy lakberendezőre, pedig akár egy egyszeri, néhány tízezer forintos tanácsadásra is igénybe vehetjük a szolgáltatásaikat. Ennél nagyobb összeget is megéri erre szánni, hiszen megfelelő szakmai iránymutatással sok költséges tévedéstől megkímélhetjük magunkat.

4. Nem kérünk árajánlatokat
Akár generálkivitelezővel dolgoztatunk, aki összefogja a szakemberek munkáját, akár magunk béreljük fel egyenként a mestereket, mindenképpen kérjünk több helyről árajánlatot, mielőtt megbízunk valakit a munkával. Ne csak az árat figyeljük, hiszen már az első beszélgetések sokat elárulnak arról, mennyire jól menne az együttműködés. Emellett a referenciákat is nézzük meg.

5. Késnek az anyagok
Ha nem szerezzük be időben az alapanyagokat, akkor néha kénytelenek leszünk kompromisszumos megoldást kötni, mert a kiszemelt csempe csak hetekkel később érkezne meg, vagy egy hónapot kellene várni az új ajtókra.

6. Keveset rendelünk
Különösen a csempéknél és a járólapoknál érdemes odafigyelni, hogy ne annyit rendeljünk belőlük, amekkora a burkolandó felület. Egyrészt elkerülhetetlenül lesznek majd leeső részek, másrészt mindig érdemes tartalékolni, hogy ha később javítani kell, akkor tudjunk ugyanazzal a lappal pótolni.

7. Nem ellenőrizzük elégszer a munkálatokat
Bár munka mellett nehéz időt szakítani rá, igyekezzünk minél többször ellenőrizni a folyamatokat, és kérjük számon a tapasztalt hiányosságokat. Ha bizonytalanok vagyunk, vegyük igénybe építési műszaki ellenőr segítségét.

8. Ne adjunk túl nagy előleget
A felújítás ideje alatt folyamatosan fizetjük ki apróbb részletekben az elkészült munkákat, és adunk anyagköltségre előleget, de ne essünk abba a hibába, hogy kifizetünk egy nagyobb tételt, amíg még nem készült el.

9. Nem írunk papírt
Ha pénzt adunk a kivitelező vagy a mesteremberek kezébe, akkor arról mindig készüljön átvételi elismervény. Emellett írjunk szerződést is, amiben lefektetjük a munka határidejét és a kötbér összegét.

10. Ne feledkezzünk meg a kertről
Ha házat újítunk fel, akkor azt valószínűleg azért tesszük, hogy később kellemes hétvégéket tölthessünk el a kertjében. Ezért ennek a kialakítására is szánjunk pénzt és időt.

Hasznos volt ez az oldal?