Banner

Vinyl padló, a praktikus burkolat

Hogy miért válassz vinyl padlót otthonodba vagy az irodába? Egyfelől mert ellenáll, olcsó és vízálló, így még a nagy forgalmú helyiségekben is jó választás, de számos további előnye mellett ezzel az egyszerű burkolattal még a padlófűtés is megvalósítható. Rövid cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat: típusaitól kezdve a kivitelezésig!

Mi az a vinyl padló?

A vinyl padló egy többrétegű, speciális műanyag, amely megfelelő merevséggel és kopásállósággal rendelkezik. Van rajta UV-réteg is, így a napfény kevésbé károsítja a hagyományos PVC padlóhoz képest, valamint keményebb felülettel rendelkezik elődjénél, így változatos felhasználási lehetőségével kitűnő választás lehet.

Vinly Padló – Praktiker

Típusai: ragasztott és klikkes kivitel

Két típus különböztetünk meg ebből a padlóból, a ragasztható és a klikkes kivitelt. Előbbi általában öntapadós, utóbbi pedig a laminált parkettához hasonlóan csatlakoztatható össze, egyetlen mozdulattal. Nagyon könnyű vágni, alakítani, így a megmunkálásához sem kell komolyabb gépparkot igénybe vennünk. A telepítése nagyon egyszerű, de javallott az aljzatbetont alaposan megtisztítani a törmeléktől, esetleges kavicsoktól, mert ezek évek alatt átlyukaszthatják a lapot, illetve vizuálisan is zavaró egy-egy kitüremkedés vagy kiemelkedés a sima textúrából.

Kapcsolódó olvasmány: Laminált padló ABC

A vinyl padló kopásállósága

A vinyl padló olyan magas kopásállósággal rendelkezik, hogy ipari felhasználásra is tökéletesen alkalmas. 

Vinyl burkolat - Praktiker

Hová érdemes vinyl padlóburkolatot választani?

A válasz nagyon egyszerű: gyakorlatilag bárhová. A vinyl padló mindegyike 100%-ban vízálló tulajdonsággal rendelkezik, így bátran számolhatunk vele a vizes helyiségekben is. Csúszásgátló és antibakteriális felülete biztosítja, hogy gyermekeink szobáját is bátran burkolhatjuk vele. 

Amennyiben előrelátók voltunk a fűtés tervezésénél, például padlófűtésünk van a nappaliban, netán a lakás egyéb részein, ebben az esetben is kifejezetten ajánljuk, hiszen a fűtésrendszerünkből a padlón át érkező szabályozott mértékű melegre az anyag nem deformálódik, keménységéből ennek hatására egyáltalán nem veszít.

Vinyl padló akár fürdőbe, konyhába!

A vinly padló számos előnye között szerepel, hogy bátran használható fürdőszobában vagy konyhában, hiszen 100%-ban vízálló. Emellett rengeteg színben, textúrában, mintában is kapható, így bármilyen lakás enteriőrjébe illeszkedik.

A vinyl padló mindegyik egyéb padló-, és falburkolatot kenterbe verő előnye, hogy olyan élethű textúrákkal rendelkezik, hogy a szakavatatlan szem biztosan nem tudja megmondani, hogy parkettát vagy vinyl burkolatot lát. Gyönyörű, fa erezetes lapokat is kaphatunk, de akik az egyszerűbb, letisztultabb textúrákat kedvelik, azok sem fognak csalódni a széles termékpalettában.

Vinyl padló előnyei a járólaphoz képest

Sokkal egyszerűbb a kivitelezés, mint a hagyományos burkolás esetében, hiszen az eszközigénye nem több egy gumikalapácsnál és egy sniccernél. Legyen szó öntapadós vagy klikkes vinyl padlóról, a lerakásuk házilag is könnyedén megoldható. A vélemények megoszlanak arról, hogy például egy kőhatású vinyl padló mennyire tudja pótolni az eredeti anyag nemes egyszerűségét, de az biztos, hogy egy klikkes vinyl padló gyorsan lerakható, ha pedig úgy alakul, akkor könnyebben fel is szedhető, ami korántsem mondható el a klasszikus beltéri járólap esetében!

Olvasd el ezt is! Ezek a laminált felület előnyei, hátrányai

Ha arra a döntésre jutunk, hogy a járólapokhoz képest valami komfortosabbat és kényelmesebbet szeretnénk, akkor a vinyl padló jó megoldás fürdőszobába, konyhába vagy éppen a garázsba is! Érezhetően melegebb és puhább a vinyl padló felülete, így nemcsak komfortosabb, de kisgyerekes családok otthonába egyenesen tökéletes. Valamint, a fenntarthatósági szempontoknak is megfelel sok vinyl padló: több típus újrahasznosított anyagokból készül.

Vinly Padló lerakása - Praktiker

Mire ügyeljünk a vinyl padló választásakor?

Az első és legfontosabb kérdés: ragasztós vagy klikkes vinyl padlót szeretnénk? Habár elsőre riasztóan hangzik a ragasztó szó, kicsit becsapós is, hiszen először vinyl padló alátét fóliát vagy alátétlemezt kell elhelyezni, ami nagyban megkönnyíti, illetve lerövidíti a munkát. A vinyl padló falra ragasztása is minden további nélkül megoldható, ebben az esetben viszont nincs kérdés: csakis ragasztós vagy öntapadós vinyl padló kerülhet a falra!

Abban az esetben, ha vinyl padló lerakását fontolgatjuk parkettára, akkor a klikkes vinyl padlót ajánljuk – szigorúan alátéttel vagy egger duo alátétlemezzel, amit kifejezetten klikkes vinyl padlóhoz terveztek. Lehetséges, hogy pár év múlva megunjuk a padlót, mégis szeretnénk viszontlátni a régi parkettát vagy burkolatot, ilyenkor pedig sok felesleges munkától és macerától kímélhet meg minket, ha nem ragasztott vagy öntapadós vinyl csempét használtunk.

Hosszútávon is tervezhetünk a vinyl padlóval?

A vinyl padló időtálló, valamint felületsérülés esetén könnyen kicserélhető az érintett rész anélkül, hogy az egész burkolatot vissza kellene szedni. A piacon kapható laminált padló mellett, a vinyl padló típusok ma már szinte hasonlítanak a természetes kőhöz, fához vagy más anyagokhoz. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy a vinyl padló stílusos, megbízható és legfőképp praktikus megoldás, bárhova is kerüljön: csempére vagy linóleumra, konyhába vagy fürdőszobába!

Tudtad, hogy a Praktikerben számtalan vinyl burkolat között válogathatsz? Ismerd meg a kínálatot!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!