Banner

Inverteres hegesztőt vásárol? Ezt kell tudnia!

Az inverteres hegesztő súlyában jóval könnyebb a hagyományos transzformátoros hegesztőnél, valamint működése és használata is praktikusabb. Az inverteres hegesztőgépek szabályozott áramforrás alapján működnek, könnyű velük ívet fogni, valamint alkalmasak vékonyabb anyagok hegesztésére is.

hegesztőgép

Erre érdemes figyelnünk az inverteres hegesztő vásárlásakor 

Az utóbbi évtizedben mind az otthoni, mind az ipari szektorban megfigyelhettük az inverteres hegesztők térhódítását a hagyományos, transzformátoros hegesztőgépekkel szemben. De mit is kell tudnunk ezekről az eszközökről? Milyen szempontok fontosak a vásárláskor?

%%TERMEK_AJANLO_107%%

A gépek működése

A gép nevében szereplő inverter szó egy frekvenciaváltóra utal, amit félvezető elemekből alakítottak ki. Tulajdonsága, hogy az egyenáramot át tudja alakítani a hálózatinál lényegesen nagyobb frekvenciájú (több 10 kHz-es) váltakozó árammá. E képessége miatt ún. szabályozott áramforrásként funkcionál. Az eszközben található egy ferritmagos transzformátor is, ami a váltakozó áramot tovább alakítja a hegesztéshez megfelelő szintre. Ezt az áramforrást kiegészíti egy egyenirányító híd és egy simító fojtó, ami a szükséges egyenfeszültség szintjét kontrollálja. A működés közben többszöri energiaátalakításra kerül sor, ennek ellenére a rendszer hatásfoka még így is jobb, mint a hagyományos áramforrások esetében.

Egyes inverteres hegesztők védőgázas, vagyis ún. AWI (TIG) hegesztésre is alkalmasak, nagy hővezetésű anyagok megdolgozásánál pedig impulzushegesztés is végezhető. Létezik olyan típusuk, amelyhez volfrámelektródás egység is vásárolható, ezzel a saválló acélt és az alumíniumot is meg lehet munkálni.

Az inverteres hegesztőgépek használata 

Az inverteres hegesztőgépek nagyon népszerűek, ami a könnyű használatuknak köszönhető. A kevésbé gyakorlottak is szeretik, hiszen könnyen lehet velük ívet fogni. Hegesztőpálca-letapadás esetén a vezérlés leszabályozza az áramot, így maga a hegesztés nem fog tönkremenni, így sok időt és pénzt spórolhatunk meg. Vékonyabb anyagok hegesztésére is alkalmas. A 20 kHz körüli technológia miatt jóval kisebb transzformátor is elegendő, így az inverteres hegesztőkészülékek kb. 4-8 kg-osak, tehát viszonylag könnyűek. Ez elősegíti a szállítást és a magasban való munkavégzés esetén is biztonságosan tarthatók, vállra akaszthatók.

Vélemények az inverteres hegesztőről

Általánosságban elmondható, hogy az inverteres hegesztőgépek a profi szakemberek és a lelkes, otthoni ezermesterek kedvencévé vált. Fenti tulajdonságai miatt könnyen és hatékonyan használhatók. A kezdők leginkább azért preferálják, mert a súlya miatt könnyen hordozható, ez segíti a betanulás időszakát. Számukra fontos szempont, hogy ez az eszköz az inverter miatt véd a letapadás veszélyétől, ez szintén gyorsítja a munkát.

inverteres hegesztő

A tapasztaltabb szakemberek a jobb működési hatásfok miatt is szeretik, mert az inverteres hegesztő az azonos hegesztőáramnál is jóval kevesebb energiát vesz fel.

Az áruk kicsit magasabb, mint a hagyományos, transzformátoros hegesztőgépeké, viszont számos előnyük miatt érdemes kicsit többet áldozni a beszerzésükre. A legkisebb teljesítményű inverteres hegesztőgépek viszonylag olcsók, ellenben sok felhasználó véleménye szerint igazi univerzális megoldás lehet a ház körüli munkákhoz.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!