Oldal tetejére

Tolóajtó, a helytakarékos okosajtó

A tolóajtó helytakarékos megoldás, de használhatjuk praktikus térelválasztóként is üvegből a konyha és az étkező között. Mutatjuk, hogy a tervezéskor milyen szempontokat tartson szem előtt!

fa tolóajtó

Mindannyian szeretnénk egy kényelmes, tágas, praktikusan berendezett, de stílusos, kellemes otthonban élni. Sokszor viszont ez a két szempont kizárja vagy legalább ellentétes egymással. A tolóajtó viszont előnyös tulajdonságai miatt mindkét fenti igényünket kielégítheti. Az unalmas, hagyományos ajtók helyett egy olyan térelválasztó megoldást kínál, ami exkluzív, elegáns hatást kelt, egyben rengeteg helyet felszabadíthat a nappalinkban, a fürdőnkben, és a gardróbszekrényünket is korszerűbbé teheti. A lakás stílusához illően számtalan ajtót választhatunk: rusztikus, klasszikus, modern, fiatalos, letisztult hangulatú lapok széles tárháza érhető el.

tolóajtó

A tolóajtók két típusát különböztetjük meg: a falban, illetve a fal előtt futó tolóajtókat.

tejüveg tolóajtó

  • A falban futó tolóajtó esetében maga az ajtólap a vasalattal egy ajtónyílásban mozog, amelyet eltakar egy gipszkarton vagy egyéb épített fal. Előnye az, hogy a fali rendszer igen esztétikusan megtervezhető, az ajtó nyitáskor nyomtalanul eltűnik. A hátránya, hogy az épített fal miatt nagyobb a helyigénye és a kiépített fal külön költségekkel jár, így drágább, mint a fal előtt futó tolóajtó.
  • A fal előtt futó tolóajtónál az ajtó nyitott és csukott állapotában is látható. Felül egy sín tartja, amit el lehet takarni, de ha illeszkedik a belső környezet dizájnjához, akár fedetlenül is tartható. Nagy előnye, hogy bármilyen falnyílás akár utólag is átalakítható a tolóajtó számára, hiszen kis helyigényű megoldásról van szó. Figyeljünk arra, hogy a nyitásirányt és magát az ajtólapot úgy tervezzük meg, hogy a kinyíló ajtó útjában nem lehet semmilyen bútor vagy akadály. Mivel nincs külön épített fal, így ez egy olcsóbb verzió.

üveg tolóajtó

Az üveg tolóajtó a fürdőszobában is helytakarékos megoldás

Mivel általában a fürdőszobák az otthonok egy kis részét foglalják el, így optimális berendezésükre és tervezésükre nagyobb hangsúly kerül. Az üveg tolóajtók felfogják a zuhanyzáskor kifröccsenő vizet, kevés helyet foglalnak el, így nem vesznek el feleslegesen teret például a mosógéptől, a vizesblokktól vagy a fürdőszobai szekrénytől. Hatékonyabban tisztítható, mint egy fürdőszobai függöny és sokkal elegánsabb is.

üveg tolóajtó

Az étkező és a konyha között praktikus megoldás a tolóajtó

Sok otthonban az étkező a konyhával egy légtérben van, ami egyrészt kényelmes megoldás, hiszen a háziasszonyok számára egyszerűbb a tálalás, a pakolás. Másrészt ilyenkor sajnos a sütés-főzés illatát nem fogja fel semmi, a lakás megtelik az elfogyasztandó menü – mondjuk így – hangulatával. Az üveg tolóajtó azért optimális, mert átengedi a fényt a két elkülönített tér között, de a nem kívánt szagok nagy részét bent tartja a konyhában. Ehhez természetesen úgy kell megtervezni az ajtólapok illeszkedését, záródását, hogy ne legyenek rések a rendszerben.

tele tolóajtó

Reméljük, cikkünk meghozta a kedvüket a nappali, a hálószoba vagy esetleg a konyha átalakításához és egy klasszikus vagy akár egy modernebb stílusú tolóajtó beépítéséhez!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Hasznos volt ez az oldal?