Banner

Téli feladatok, amiket meghálál majd a kerted!

Habár a téli időszak nem a szorgos kerti munkák szezonja, mégis van pár olyan feladat, amit ilyenkor is érdemes elvégezni. A hideg évszak beköszöntével a kertünk növényei is nyugalmi állapotba váltanak, „légzésük” és tápanyagfelvételük is csökken, így a megszokott teendők helyett kicsit más megközelítést célszerű alkalmaznunk.

Fázni senki sem szeret

Az első és talán legfontosabb feladat a fagyérzékeny fák védelmének támogatásáról gondoskodni. Főleg a pár éves csemetés és a frissen kiültetett növényeknek lesz erre szüksége, hiszen nekik a legérzékenyebb pontjuk, a gyökérnyak még sokkal sérülékenyebb, mint egy kifejlődött növényé. Legegyszerűbben a törzs köré halmozott földdel, úgynevezett „felkupacolásással” vagy bemeszeléssel tudunk segíteni, így megakadályozhatjuk, hogy a törzs szövetei – a hőmérséklet változás okozta kitágulás és összehúzódás miatt – roncsolódjanak.

Fák téli védelme

A hívatlan vendégek ellen

Kertünk növényeit télen is megtalálhatja egy-egy kártevő: a belopózó nyulak és egyéb rágcsálók ellen egyszerű tyúkhálót alkalmazhatunk a „kedvenc” növényeik körül, de a kisebb rovarok károkozására is érdemes gondolni. Sok kártevő a beteg ágakon és gallyakon lakmározik, éppen ezért, ha látunk ilyet, a lehető legóvatosabb beavatkozás mellett, de távolítsuk el! Ugyanez igaz az elhalt kéregrészekre, amik alatt ugyanúgy meghúzódhatnak a kártevők, óvatosan szedegessük le ezeket is! A továbbfertőződés elkerülése végett a gallyakat és kéregmaradványokat égessük el!

A víz nem várt ereje

Habár evidensnek tűnhet, nem lehet eleget hangoztatni: a fagyott víz is nagy károkat tud okozni. Éppen ezért célszerű a kerti öntözőrendszerek víztelenítéséről is gondoskodni, hiszen a csövekben pangó víz az első fagyok során szétrepesztheti a kerti öntözőrendszereket, csapokat vagy slagokat. Fontos megjegyezni, hogy hazánkban a talajfelszín alatt 80 centiméter környékén húzódik a fagyhatár, így a víztelenítést a föld felszíne környékén lévő rendszerek esetében okvetlenül meg kell tenni.

Olvasd el ezt is! A tökéletes komposzt titka

A giliszták örömére

Nyáron egyszerűbb feladat a komposztálás, hiszen a magas hőmérséklet és a szárazság hozzájárul a komposzt éréséhez, viszont a nagy hidegekben a teljes folyamat megállhat. Éppen ezért gondoskodjunk a komposztálónk megfelelő hőszigeteléséről! Mindenképp fedjük be, valamint a komposztot vegyük körül kartonlapokkal, régi szőnyegekkel vagy szalmával töltött polietilén zsákokkal! A lehullott lombokat nyugodtan beletehetjük, a nagyobb darabokat pedig érdemes felaprítani, hiszen ezzel is hozzájárulhatunk a folyamat gyorsaságához – ha mindezek adottak, akkor még a gilisztákat is munkába állíthatjuk!

Téli komposztálás

Ráérünk arra még!

Sokan megörülnek az első napos időknek, ilyenkor neki is kezdenek a fák metszésébe, pedig ennek azért van némi kockázata. A téli nyugalmi állapot ellenére lassanként azért felkészülnek a növények a tavaszi rügyfakadásra, ezért fordulhat elő, hogy például a gyümölcsfák egy enyhébb februári napon elkezdenek rügyezni. A baj csak akkor következik be, amikor újra fagypont alá süllyed az idő – mi ebből a tanulság? A metszések okozta „sebek” egy váratlan fagy során ugyanúgy kárt tehetnek a növényben, szóval a metszéssel nem érdemes sietni!

Madáretető

Gondoljunk a madarakra is!

Kertünk szárnyas lakóinak is tehetünk szívességet, ha a madáretetőket feltöltjük. Fontos megjegyezni, hogy ha az etetés mellett döntünk, akkor tavaszig tartsunk ki, ne csak egyszeri dolog legyen! Az adalékos, tartósított élelmet kerüljük, péksüteményt és háztartási maradékot véletlenül se adjunk neki, maradjunk a natúr magoknál, szedhető bogyóknál és gyümölcsnél. Ez az együttműködés persze kölcsönös lesz majd: amellett, hogy a gyerekek számára izgalmas attrakció a madarak megfigyelése, a tavasz beköszöntével a madarak felcsipegetik majd a gyommagvakat, nem utolsósorban pedig a kártevőket is megtizedelik!

Kapcsolódó cikk: Tippek, ötletek a téli madáretetéshez

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!