Banner

Dobjuk fel virágzással az őszt!

Ki ne szeretne ősszel és télen is virágzó növényeket a kertjébe, vagy épp a balkonjára? Vannak olyan kétnyári és hagymás növények, amelyek tartásával ez igenis lehetséges! Összeállításunkban csokorba gyűjtöttük a megoldási lehetőségeket.

Közeledik az ősz, és egyre hűvösebbek az éjszakáink. Ezt a növényeink is érzik: a fák, cserjék lombhullása megindult, míg az évelők és az egynyáriak fokozatosan befejezik virágzásukat, sárgulnak, majd tönkremennek. Persze, van olyan virágunk, amelynek csak a fagyok vetnek véget, de ha ezt megvárjuk, akkor már ágyásban nem, csak balkonládában lesz lehetőségünk színes virágokat ültetni, amelyek télen színpompájukkal dobják fel szürke napjainkat.

Mit, mikor ültessünk?

Ősszel ültethetők a kétnyáriak és a kora tavasszal nyíló, hagymás évelők. Általánosságban az ültetésük ideje szeptember végétől október végéig tart, de ez az épp aktuális időjárástól függ. A hagymásokat egészen a fagyokig ültethetjük, míg a kétnyáriak ültetése fagyok előtt néhány héttel jó, ha befejeződik, mert kell nekik egy kis idő, amíg begyökeresednek. Más a helyzet, ha balkonládába ültetünk, hiszen azt, ha erős lehűlés jön, be tudjuk vinni éjszakára fagymentes helyre. A kétnyáriak, mint ahogyan a nevük is mutatja, két tenyészidőn át élnek. Az első évben a magvetést, csírázást, ültetést követően esetleg virágzanak, vagy lombosan áttelelnek, majd a következő év tavaszán tömegesen nyílnak, és magot érlelnek. Ezek után a meleg idő beálltával elpusztulnak. Számunkra ez épp ideális, hiszen nyárra ott a sok egynyári virág, de amikor ezek tönkremennek, télre pont ideálisak a kétnyáriak!

Árvácska 1x1

A leggyakoribb kétnyári növény az árvácska, amelyből a virágok alapján kétfélét különböztethetünk meg. A nagyvirágút, amely kissé zömök termetű, és a kisvirágút, amely magasabb és jól bokrosodik. Virágszínük a szivárvány skáláját teljesen lefedi, sőt, létezik kétféle színben pompázó árvácska is. Víz- és tápanyagigényes, ágyásba kiültetve télálló, de balkonládában előfordulhat, hogy megfagy, ha erős a tél. A második év nyarának elején a lisztharmat és a liszteske képes ellepni, ha túl sok, vagy túl kevés a víz a talajban.

Százszorszép kalauz

Kevésbé kedves kétnyári növényünk a százszorszép. Sajnos, pedig a díszváltozat nem tehet arról, hogy a vadon élő rokona képes úgy beköltözni a gyepfelületekbe, hogy kirobbantani sem lehet onnan, és persze a vad fajtája nem kétnyári, hanem évelő, így ott is marad. A kertészeti változat azonban egy jóval termetesebb tőleveles növény, és nem szimpla, hanem dupla vagy telt rózsaszín, bordó, esetleg fehér virágaival díszít. Virágszára eléri a 10-15 centimétert is. Szintén kiegyenlített víz- és tápanyagellátás mellett érzi igazán jól magát.

Díszkáposzta mustra

Az egyik legszélesebb körben használatos kétnyári növény a díszkáposzta. Olyan, mint egy kis fejes káposzta, csak épp mutatós, színes, lila, fehér, sárga leveleivel díszít. Ágyásba ültetve egészen az erős fagyokig jól mutat, de ha tartós hideg éri, tönkremegy, és utána rohadó káposztára jellemző bűzzel alaposan elárasztja a környéket. Érdemes figyelni rá, és azonnal likvidálni. Ha azonban enyhe a tél, sokáig díszít. A levelei használhatók terítéskor, akár a tányér díszítésére is, hiszen nem mérgezők, és bár ízük kesernyés, fogyasztható. Csak akkor együnk belőle, ha már legalább egy hónapja a kertünkben díszít, ugyanis nem tudhatjuk, hogy a termelő mikor, milyen szerrel kezelhette a növényt. Víz- és tápanyagigénye megegyezik a többiekével.

Mindent a kora tavaszi hagymásokról

A tavaszi hagymások másként működnek, mint a kétnyáriak. Őket ősszel el kell ültetnünk, mert a téli fagy indukálja a virágzásukat. Hideghatás nélkül mindössze lombot hajtanának. Érdemes tehát az első fagyok előtt kiültetni őket a kertbe. Van, aki egy-egy cserje vagy fa köré teszi őket, de láttunk már gyepfelületbe ültetett csoportokat is. Ezekkel mindössze az a baj, hogy előbb kell majd füvet nyírni, mint hogy a hagymások visszahúzódnának, így a fű közöttük ápolatlan lesz. Azoknak javaslom őket, akiket nem zavar a gyep hibája. Érdemes kosárba elhelyezni, és azzal együtt talajba süllyeszteni a tulipán, jácint, nárcisz, és sáfrány hagymáit, mert két-három évente fel kell szedni őket, és így nem lesz nehéz rájuk bukkanni. Ültetés előtt lehet javítani a talajt komposzttal, vagy műtrágyával, így a kellő tápanyagellátás biztosított lesz. A felszedés szükségességét jelzi a virágok méretének és mennyiségének csökkenése, valamint a tövek elburjánzása. Felszedni nyár elején kell őket, amikor elvirágzás után már a lombjuk is száradni kezd.

Extra ültetési tippek

Ültetésnél figyeljünk arra, hogy a palánták tövei ne kerüljenek túl mélyre, mert könnyen berohadhat a tő. Az árvácskát óvatosan tömörítsük az ültetés során, mert hajszálvékony gyökerei könnyen megszakadnak. A hagymások ültetési mélysége általában 10-12 centiméter, de jó irányelv az is, hogy az ültetési mélység a hagyma méretének egy – másfélszerese. Ültetés után rendszeresen öntözzünk, hiszen a palánta kis cserépbe szorult gyökerei hiába kerülnek ki a kertünk földjébe, amíg nem gyökeresednek meg, ugyanolyan érzékenyek a kiszáradásra, mint a cserépben. Végül pedig az elültetett hagymások helyét jelöljük meg, mert tavasszal könnyen letaposhatjuk őket, amikor még épp csak a hajtáscsúcsuk bújik ki a földből.

Szerző: Kiszel Péter, az ELTE Füvészkert főkertésze

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!