Oldal tetejére

Stabil fenyőfatalp, ami nem okoz csalódást

Itt a karácsony, egyre inkább az ünnepi nyüzsgés tölti be az otthonokat. Az örömteli várakozás mellett megannyi teendő is vár ránk, amelyek közül az egyik legfontosabb tényező a karácsonyfa, hiszen ez a karácsonyi dekoráció központi, legszebb eleme. Emiatt mindenki a legszebb fenyőfát szeretné felállítani és feldíszíteni. Ebben a cikkünkben a karácsonyfatalpról fogunk beszélni, hiszen ez az alapja a jó karácsonyfának.

fenyőtalp

Milyen típusok léteznek?

Ma már rengeteg talp közül választhatunk a piacon. Stabilitás, dizájn, ráfordított készülési energia és ár tekintetében van közöttük némi különbség, de alapanyag szerint is több kivitelt találhatunk a Praktiker fenyőtalp kínálatában, többek között létezik fém fenyőtalp, műanyag fenyőtalp vagy karácsonyfatalp fából.

Dizájn szerint igen kedveltek a klasszikus, három- vagy négylábú karácsonyfatalpak, amelyek előnye, hogy nagyon biztosan tartják a fát, de egy kis többletmunkát igényel a használatuk, hiszen a törzset általában meg kell nyesni egy baltával. Csak így fér be a fa a nyílásba, a mozdulatlan állapothoz pedig pár csavar berögzítésére is szükség van. Kapható még pedálos szerkezettel működő (önzáró) és víztartályos verzió is.

Megjelenésüket tekintve divatosak a színes, világítós vagy a kovácsoltvas felépítésű, régies, romantikus stílusú talpak. A nem olyan látványos vagy szép talpak esetében se csüggedjünk, a talpat belehelyezhetjük egy szép kosárba, cserépbe, faládába, nagyobb koszorúba, de vásárolhatunk külön erre a célra készült terméket, ez a karácsonyfatalp takaró! Persze a fenyőtalp takaró nem kifejezetten egy bonyolult dolog, ezért az ünnepi teendők közé beférhet még egy karácsonyfatalp takaró készítése is.

Karácsonyfatalp műfenyőhöz

A műfenyő esetében nem kérdés, hogy karácsonyfatalp hol kapható, hiszen minden termék csomagjában eleve van fenyőtalp is. A műfenyő típusától függően lehet fém karácsonyfatalp vagy akár műanyag is, egy biztos: a műfenyő törzsét nem kell sem faragni, sem öntözgetni – a műfenyő sok szempontból hálás dekoráció!

karácsonyfatalp

Karácsonyfatalp élő fenyőhöz

Az élő fa esetében már kicsit macerásabb a karácsonyfatalp kiválasztása. A legnépszerűbb, rusztikus hatású kovácsoltvas fenyőtalpak mutatós darabok, ezeknél precízen kell a törzset megnyesni, hogy pontosan beleilleszkedjen, stabilan álljon. Egy műanyag, olcsó fenyőtalp ilyen szempontból egyszerűbb megoldás, hiszen nem kell annyira precízen vágni, a műanyag fenyőtalpnál csavarokkal kell rögzíteni a fát. Mindezek mellett egyre népszerűbb az állítható karácsonyfatalp, a forgó karácsonyfatalp pedig igazi örökzöld megoldás.

Önszorító, pedálos, víztartályos: a legstabilabb karácsonyfatartó

Az önszorító karácsonyfatartóról már tettünk említést, általában ezek a legelterjedtebb és legstabilabb szerkezetek. Egyes fajtájuk annyira optimális, hogy nem szükséges a fát fentről kikötni, biztosítani sem. Sajnos ezek hátránya, hogy a vízutánpótlás már nem olyan egyszerű, és ha nem figyelünk, a fa gyorsan kiszárad, hullajtani fogja a levelét, ami elég hervasztó látvány.

Erre a problémára találták ki a víztartós fenyőtalp elnevezésre hallgató kivitelt. Egy ilyen vizes karácsonyfatalp jellemzően kör alakú, tölthetünk bele vizet, de adhatunk hozzá növényápoló anyagot. Fontos, hogy a folyadékot időközönként cseréljük! Sajnos a stabilitást tekintve nem a legtökéletesebb verzió, ezért figyeljünk arra, hogy a tartály körkerülete viszonylag nagy legyen, hiszen ha egy nagy, kétméteres fenyőt beletuszkolunk egy 20-30 centiméter átmérőjű edénybe, akkor ingatag lehet.

A pedálos talpszerkezet az egyik legpraktikusabb. A műanyag talprész rendelkezik egy igazán egyedi huzaltechnikával, illetve pedálokkal. A rögzítőkapocsok egyenletes nyomását a fán egy drótos technika teszi lehetővé. A fatörzset helyezzük be a tartóba, nyomjuk le a kart és kész, a használata ilyen egyszerű és gyors! Jellemzője még, hogy a karácsonyfa törzsének a formája nem befolyásolja a rögzítés erősségét, így mindig stabil lesz a fa.

Kínos karácsonyfatalp-esetek

A karácsonyfatalp alapvető funkciója, hogy stabilan tartsa a fenyőfát. Mivel a fára a díszítés idején, illetve az ünnepek ideje alatt is felhelyezünk, leveszünk tárgyakat, így a fát mindig éri valami mechanikai impulzus. Pláne, ha rakoncátlan kisgyerekek is élnek az otthonunkban. Ha a talp nem elég jó minőségű, vagy nem elég masszív anyagból készült, akkor ezekben a helyzetekben balesetek is történhetnek. Jó esetben csak szimplán eldől az ünnepi felépítményünk, de szerencsétlenebb helyzetben meg is sérülhet valaki. A víztartályos tartóknál arra is ügyelni kell, hogy a megvásárolt tartó teljesen ép legyen, ne eresszen. Valamint gondoskodjunk arról is, hogy a tartály ne legyen túltöltve, valamint a tartályban lévő vizet is rendszeresen cseréljük – ellenkező esetben könnyen elnyomhatja a karácsonyi mandarin és fahéj illatát…

Reméljük, cikkünk segített elkalauzolni a karácsonyfatalp ötletek világába! Kellemes készülődést és szép ünnepeket!

Tudtad, hogy a Praktikerben számtalan karácsonyfatalp között válogathat? Fedezze fel a kínálatot!

Hasznos volt ez az oldal?

 • Applikáció

  Töltse le mobil applikációnkat, vásároljon könnyen és gyorsan bárhonnan.
 • Számlakártya

  Használatával gyorsan és egyszerűen igényelhet áfás számlát.
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!
Lehullottak az árak!