Oldal tetejére

Palántázás, ültetés, metszés és füvesítés a márciusi legfontosabb teendő a kertben

A március beköszöntével megszaporodnak a kertben elvégzendő feladatok, így egyre több időt tölthetünk a friss levegőn és élvezhetjük a tavasz első gyengéd napsugarait is a munka közben. A legfontosabb teendőket szedtük össze, amelyeket ebben a hónapban érdemes elvégeznünk a kertünk beindításához és a telelő növényeink megfelelő fejlődéséhez.

Metszés

A március a koronaritkítás ideje, amikor az egymást kitakaró, sűrűn növő ágakat kell tőből kimetszenünk. Így biztosíthatjuk, hogy egyenletes mennyiségű napfény juthasson a fa minden részére, amely majd ízletes gyümölcsökkel hálálja meg a fáradozásunkat.

Persze ehhez megfelelő metszőollóra és a metszést segítő egyéb eszközökre lesz szükségünk. A nagyáruházakban kapható jó minőségű kerti szerszámoknak hála, egy jó metszőolló évtizedekig képes elkísérni minket, és kíméletlenül vágni a gallyakat és ágakat.

metszés

Amikor már biztosak vagyunk abban, hogy a hónapban nem lesznek igazán hideg napok, akkor a rózsákat, a hortenziát és a szőlőt is nyugodtan megmetszhetjük. Ezt a legegyszerűbben úgy ellenőrizhetjük, ha az időjárás-előrejelző oldalakat hosszasan böngésszük, ahol ma már sokkal nagyobb pontossággal tudják akár 15 napra előre is megmondani, hogy milyen lesz az időjárás a lakóhelyünk, kertünk térségében.

Lemosópermetezés

A legfontosabb feladatunk a metszés után a tavaszi lemosópermetezés. Az időzítése nagy figyelmet igényel, hiszen pontosan a rügypattanáskor kell elvégeznünk ezt a feladatot. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy ha meglátjuk duzzadni a virágok bimbóit, azonnal nekiláthatunk a permetezésnek. Nagyon fontos momentum ez, amely az egész évi gyönyörűen virágozó kertünket fogja megalapozni, hiszen ilyenkor talán a legvédtelenebbek a bimbók és a rügyek a kártevőkkel és a fertőzésekkel szemben.

A permetezést a legáltalánosabban a kereskedelmi forgalomban könnyen megvásárolható, 1%-os töménységű kénnel vegyes bordói lével érdemes megejtenünk. Ezt a permetlevet nyugodtan permetezhetjük minden lombhullató növényre és az összes fából készült tárgyra, amely a kertünkben van. Nagy előnye, hogy emberre, állatra és a növényekre teljesen ártalmatlan, azonban az összes gombás megbetegedést képes lesz megelőzni. Ebben az időszakban kezdenek elszaporodni a különbözőféle levéltetvek, ezért mindenképpen ajánljuk a megelőző permetezést az erre speciálisan kifejlesztett, szívó kártevők elleni vegyszerrel.

Zöldségfélék ültetése

Azokat a zöldségeinket, amelyek az átmeneti lehűlést jobban bírják, minden kockázat nélkül kiültethetjük március második felében. Idetartozik a sárgarépa, a pasztinák, a zöldborsó és a petrezselyem. E mellett a hagymaféléket is kiültethetjük, a dughagymát, a fokhagymát és a vöröshagymagerezdeket.

Amikor már biztosan nem várható fagy, akkor ültethető a patisszon, a paprika, a cukkini, a dinnye és az uborka is. Azért az éjszakai fagyok esélyét alaposan vizsgáljuk meg, mert ha elhamarkodottan döntünk, garantált lesz a kudarc.

palánta

Szobanövényekkel kapcsolatos tennivalók

A még a lakásunkban bent telelő növényeinket heti rendszerességgel forgassuk el egy-egy negyed fordulattal, így nem fognak egy irányba elhajolni és nem fognak deformálódni sem az ugyanolyan irányból érkező fény miatt. Itt az ideje, hogy a leveleket megtisztítsuk a hosszú hónapok alatt leülepedett portól, így minimális nedvességhez is jutnak a növények, amiért nagyon hálásak lesznek.

A növények virágedényeit is vizsgáljuk meg, hogy főleg a műanyagból készült edények nem öregedtek-e el az évek alatt. Ebben az esetben széles kínálattal várnak minket a nagyáruházak polcai, amelyek felkészülten várják már márciusban is a kertek szerelmeseit.

Láthatjuk, ahogy melegszik az idő, egyre több lesz a tennivalónk a kertünkben, de egy vérbeli hobbikertész számára ezek a feladatok a téli hosszú, sötét és hideg nappalok után a mennyország kapuját képesek megnyitni.

Kövesse a Praktikert az Instagramon is!

Hasznos volt ez az oldal?