Milyen a jó munkavédelmi cipő?

Ha jobban megnézzük a történelmet, akkor láthatjuk, hogy a munkavédelmi cipő nem egy hétköznapi eleme a Praktiker termékkínálatának. A munkavédelmi cipők evolúciója egészen a facipőktől indul, de olyan ikonikus darabok is munkavédelmi cipőként kezdték pályafutásukat, mint az acélbetétes bakancsok. Egy-két történelmi érdekességet érintve körüljárjuk, hogy milyen szempontoknak érdemes megfelelnie a munkavédelmi cipőknek!

Minőségi munkavédelmi cipő fémbetéttel

Ezt tudja a legjobb munkavédelmi cipő

Csalóka az alcím, hiszen a munkavédelmi cipőkre is igaz, hogy a felhasználás feltételeitől függ, mi számít a legjobbnak. Egy hagyományos gumicsizma is belefér a munkavédelmi cipő kategóriájába, olyannyira, hogy egy saras ólban történő munkánál valószínűleg jobb választás is lesz, mint egy drága munkavédelmi bakancs. Ha viszont komoly szerszámokkal dolgozunk, akár fűrészelő vagy vágó feladatokat is elvégzünk, akkor például nem árt, ha a cipő ellenáll egy túlfutó fűrésznek vagy leejtett féltéglának.

Hol kell munkavédelmi cipőt hordani?

A legegyszerűbb válasz talán az, hogy bárhol, ahol veszélynek vagyunk kitéve. Lehet ez csúszós talaj, földön heverő szögek vagy éles munkagépek. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy építkezéstől kezdve a műhelyen át az ólig, tulajdonképpen mindenhol jól jöhet egy munkavédelmi cipő – hogy ezzel a közhellyel éljünk: jobb félni, mint megijedni!

Mi a különbség munkacipő és a munkavédelmi cipő között?

A munkavédelmi felszerelések körén belül a munkacipő kategóriájában jóval többféle termék elfér, mint a munkavédelmi cipőkében, hiszen a munkacipők nincsenek ellátva különleges terhelés elleni védelemmel. Tehát nem feltétlenül vágás- vagy vízállóak, ehhez képest a munkavédelmi bakancs esetében a balszerencse is egy karcolás nélkül megúszható!

Acélbetétes munkabakancs

Sokan nem tudják, de az acélbetétes cipők eredetileg a munkabakancs funkció miatt lettek kitalálva.  A legelső munkacipők tulajdonképpen a sokak által holland területekről ismert, ikonikus facipők voltak, amiket a munkások saját maguk védelmére készítettek. Később aztán – a XX. században – a gyármunkások alapvető jogaik és munkabiztonságuk miatt kitalálták, hogy acélbetéttel védik a gépek okozta sérülések ellen a dolgozókat. Az acélbetét a cipő orrában vagy akár a talpában is lehet, de a hétköznapok szintjén leginkább már csak az utcai viselet részeként ismerjük.

Munkavédelmi csizma

A munkavédelmi cipők között talán a munkavédelmi csizmák adják a legnagyobb védelmet. Ennek van egy egészen egyszerű magyarázata: a magas szárú kialakítás miatt a bokát nemcsak védik, hanem tartják is, így a hepehupás, akadályokkal teli talajon is magabiztosabban lehet közlekedni. A teljes védelemért és komfortért pedig a vízálló munkavédelmi bakancsok termékkörét érdemes vizsgálni!

Munkavédelmi papucs – mert ilyen is létezik!

Maradjunk annyiban, hogy ezt a terméktípust nem a maradéktalan munkavédelmi szempontok hívták életre. Ezek a papucsok az úgynevezett klumpákra emlékeztetnek annyi csavarral, hogy kicsit masszívabbak. Hanyag munkavédelmi elegancia, csak nagy rutinnal, saját felelősségre!

Ezek a legnépszerűbb munkavédelmi cipő márkák

A Praktiker kínálatának gerincét a NEO munkavédelmi cipők teszik ki – nem véletlenül!

A felsőrészek kiváló minőségű hasított bőrből készülnek, a lélegző textilbetétek jó szellőzést biztosítanak. A rezgéselnyelő rendszerrel ellátott csúszásmentes talp gondoskodik a kényelemről és a biztonságról. Az átszúrás ellen védő fém betét és a megerősített fém orrmerevítő pedig a sérülések ellen nyújt védelmet. Mindezek mellett a termék szabványosított, tehát teljesít minden európai uniós követelményt!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!