Banner

Kreatív és okos öntözőrendszerek

A jól működő öntözőrendszerek gondos kiválasztása és telepítése megéri az időt és az energiát, segítségükkel kertünk biztosan átvészeli a forró hónapokat, az automata rendszerek pedig akkor is elvégzik a munkát, ha mi kivesszük a jól megérdemelt nyári szabadságot. Összeszedtük, milyen öntözőrendszerek között válogathatunk.

Földbe ásott rendszerek

Már régóta megvásárolhatók a földbe ásott, vezetékes vagy kútvízzel táplált rendszerek, ahol a szórófejeket a víznyomás emeli ki a földből, majd a locsolás végén szépen visszasüllyednek a föld színe alá, így akár fűnyíróval is átmehetünk rajtuk. Ezek a rendszerek, a mai trendnek megfelelően, időkapcsolóval vezérelhetők.
A földbe ásott rendszerek telepítése - ha nem magunk állunk neki az öntözőrendszer kiépítésének - rendkívül költséges dolog, amit ajánlott előre, még kertünk tervezésekor kiépíteni, mert utólag a nyomvonal ásása, akár meg is sértheti a gyönyörű növényzet gyökerét. Nagyon körültekintőnek kell lennünk az ősz végi víztelenítéskor is, hogy pangó víz ne maradjon a rendszerben, mert fagypont alatti időjárás esetén szétrepesztheti a rendszert.

Csepegtetőrendszerek

Például emeleti vagy teraszon kihelyezett balkonládáknál nem megvalósítható a földbe ásott locsolórendszer kiépítése, ilyenkor utólag könnyen szerelhető és vezetékezhető csepegtetőrendszert ajánlatos választani. A kész szettektől az elemenként, egyéni igény szerint összeállítható csepegtetőrendszerekig, sokféle megoldás létezik, amelynek ma már csak a pénztárcánk szabhat határt. Az egyszerű időkapcsolótól a napelemes, időjárásfigyelő megoldásokig, szinte minden igényt kielégítő választékot érhetünk el a szaküzletekben. Egy átlagos csepegtetőrendszer körülbelül 12 db 20 literes földlabdával bíró cserepes növényt képes öntözni. A rendszerek finomra hangolhatók aszerint, hogy milyen vízigényű növényeket kívánunk locsolni.

Okos megoldások

A legdrágább megoldásoknál tényleg csak a képzelet szabhat határt annak, hogy az eltérő módszereket hogyan tudjuk szinte mérnöki pontossággal kombinálni ahhoz, hogy uralni tudjuk az „esős” órák számát kertünkben: többek között időjárásállomással összekötött, túllocsolástól védő, talajszondával felszerelt, a riasztórendszerhez hozzákapcsolható locsolórendszert is választhatunk; mellette pedig éves statisztikát is kaphatunk a vízfogyasztásunkról, hogy energiatakarékosra hangolhassuk az egész rendszert. Az igazán gondos gazdák távolról, internetkapcsolaton keresztül, bármilyen mobil vagy számítógépes eszközzel, de akár tableten keresztül is felügyelhetnek minden apró részletet.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!