Oldal tetejére

Konyhabútor vásárlásakor elkövetett 10 leggyakoribb hiba

A konyhabútor-tervezés és -építés egy nagyon összetett, sok buktatót és fejtörést magában rejtő műfaj. Emiatt nem érdemes elkapkodva, egy-egy olcsóbb ajánlaton felbuzdulva megvásárolnunk, mert ennek a kapkodásnak nagy ára lehet. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mire érdemes figyelni és mik azok a buktatók, amelyeken a szakértetlen szem átsiklik, pedig meghatározók a siker szempontjából.

konyhabútor

Az első lépések

Elsőként mindenképpen azt javasoljuk, hogy egy milliméterpapíron méretarányosan rajzoljuk fel a rendelkezésre álló helyiség falait, méreteit. Természetesen figyelembe kell vennünk a helyi adottságokat is, amelyek alapvetően meghatározzák a tervezés során, hogy hova mi kerülhet majd a kész konyhabútorban. Ilyenek például a helyiségben található ablakok pontos mérete és elhelyezése, a belmagasság, a víz- és csatornakiállások helye, a szellőzőnyílások stb.

Ezután vegyük sorjában, hogy milyen gépeink vannak jelenleg, amelyeket szeretnénk az új bútorba beépíteni, vagy újonnan megvásárolni. Mindenképpen el kell döntenünk már itt, hogy beépíthető hűtőszekrényt, sütőt, mikrohullámú sütőt szeretnénk majd a bútorban elhelyezni, vagy a bútoraink mellé és a konyhapultra szeretnénk-e feltenni őket.

Nyilván nem elhanyagolható szempont, hogy anyagi lehetőségeink milyen keretet engednek meg számunkra. Így kalkuláljuk ki már most, hogy milyen összeget tudunk fordítani erre a műveletre. Fontos paraméter, hiszen ha folyamatosan csak azt nézzük, hogy mi a legprofibb és legjobb megoldás számunkra, akkor bizony egy szabad szemmel is jól látható összeggé duzzadhatnak a költségeink, amelyek már meghaladják a képességeinket.

Mindezen paraméterek felmérése után – a helyiség- és a gépméretek ismeretében – elkezdhetjük berendezni az új konyhánkat, persze papíralapon. Ha lapra szerelt konyhabútoros megoldásban gondolkodunk, akkor nagy segítségünkre lehet néhány számadat, amely a legtöbb ilyen típusú bútorra jellemző.

Az alsó szekrények szélessége és mélysége is 60 cm, de vannak kifejezetten kis helyre, kis konyhába való bútorok is, ezek csak 50 cm mélyek. A falra felakasztható szekrények magassága változó, így mindenképpen érdemes a rendelkezésre álló helyiség belmagasságához igazítani, de a mélysége általában 32-35 cm körül alakul. Az előre gyártott konyhabútorok magassága 90 cm szokott lenni. Ha mindezen méretek nem felelnek meg nekünk valamiért, akkor még itt érdemes elgondolkodnunk azon, hogy egyedi konyhabútort építtetünk, milliméterpontosan a mi igényeinkhez.

A konyhabútor külső és belső elosztása, kialakítása

Rengetegféle és -fajta felosztású konyhabútor létezik a piacon, így érdemes átgondolnunk, hogy mennyire az életünk része a konyha, hogy folyamatosan vagy csak alkalmanként főzünk, a velünk egy háztartásban élők száma mennyi tányér-, evőeszköz- és lábosszettet kíván majd meg, mert ezek tárolásáról is gondolkodnunk kell előre és e szerint kialakítani a megfelelő összeállítást.

A felhasznált felületek, színek és anyagok

A kereskedelemben található konyhabútorok és munkalapok felülete dominánsan meghatározza majd az egész konyabútoregység hangulatát, így kiemelten fontos a kiválasztásnál. Érdemes úgy keresnünk, hogy közben szem előtt tartjuk a tisztán tarthatóságot, mert némely extrémebb felület, berakás vagy üvegbetét bizony tökéletesen vonzza a piszkot és sokkal nehezebben takaríthatók, mint egy egyszerűbb, sima felület.

konyhabútor

A konyhabútorunk színének kiválasztásánál ügyeljünk a konyhai falak színével való összhangra, illetve arra is, hogy egy kisebb, szűkebb konyha esetén kifejezetten nyomasztó hatású lehet a sötétebb színek bátrabb használata. A világosabb színekkel már sokkal bátrabban bánhatunk, de ügyeljünk arra, hogy ne akarjuk a szivárvány összes színét megjeleníteni a konyhabútorunkon. A túl merész színhasználattal ellenkező hatást érünk el, és csak egy zavaros, színes katyvasz látszatát fogjuk elérni végtermékként, nem pedig egy átgondolt és ízléses konyháét.

További tippek és trükkök

   • A világítás megtervezésénél mindenképpen gondolkodjunk a konyhaszekrény tetején vagy a felsőszekrény aljába beépített rejtett spotlámpákban is, ne ragadjon le a fantáziánk a mennyezetről lelógó felső világításnál.
   • Ha az ablak alá tervezzük a mosogatót, akkor számoljunk a mosogató-csaptelep magasságával is, nehogy az ablak szellőztetéskor beleütközzön a csaptelepbe.
   • Indukciós főzőlap esetén számoljunk azzal, hogy azon csak az erre alkalmas lábosok lesznek használhatók, amelyeket lehet, hogy utólag kell még beszereznünk.
   • Úgy tervezzük meg a sütő vagy az üvegajtós szekrények helyét, hogy azok ne a konyhaajtóval szemben legyenek, mert egyrészt tükrözni fogják a másik szoba képét, valamint a sütőnket állandóan zsír- és cseppmentesen kell tartanunk ahhoz, hogy egy vendégünk a konyhába benézve első látásra ne rendetlenséggel találkozzon.
   • Divatos mostanság a konyhaszekrényen kívül tartani a lábasokat, akár a falra felrakva egy szál szögön lógva. Bár ez látványra nagyon vidám benyomást kelthet, a mindennapi használat során nem praktikus, hiszen a levegőből lecsapódó zsír és szennyeződés azonnal megül majd a lábasokon.

A konyhánkat nem csak pár évre építjük, így az esetlegesen elkövetett hibáinkkal nap mint nap fogunk találkozni, akár évtizedeken keresztül is. A minden szempontból megfelelő konyha megtervezése bizony nem kis feladat, így szenteljünk kellő időt és figyelmet erre a munkafázisra.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Hasznos volt ez az oldal?