Így válasszon és szereltessen klímát!

A füllesztő nyári estéken, amikor már a házak falai is átforrósodtak, szó szerint ömlik be a lakásba a meleg. Ilyenkor azonnal felmegyünk az online piactérre, vagy fellapozzuk a reklámújságokat, ahol elképesztő választékkal találjuk szembe magunkat. Mielőtt bárki klímavásárlásra adná a fejét, tudja meg, milyen szempontokat kell szem előtt tartani.

Hogyan válasszunk és szereltessünk klímát?

Szakemberrel, szakemberrel, szakemberrel!

Klíma dolgában nem lehet elégszer aláhúzni a szakemberek fontosságát. Már a klíma kiválasztásánál is kérjük szakértő segítségét, hiszen a méretezést komoly számítások mentén lehet csak elvégezni. Fontos tudnunk, hogy a klímaszerelők minősítve vannak egy zöldkártyával. Ezzel nem rendelkező, szakembernek tűnő szerelőt ne bízzunk meg a munka elvégzésével.

Miről ismerhető fel egy klímaszerelő?

A képesítéséről vagy a szerszámpalettájáról. Ez utóbbit könnyen ellenőrizhetjük, hiszen vannak alappillérei a klímaszerelésnek, amelyek nélkül nem lehet beszerelni és beüzemelni készülékeket. Ezek a vákuumszivattyú, a gázlefejtő készülék és a gáznyomásmérők. Az ilyen szerelő már minimum hét számjegyű összeget költött el szerszámokra és gépekre, így elenyésző az esélye annak, hogy alkalmi szerelővel van dolgunk. Aki ezek hiányában próbálja meg eladni magát, annak köszönjük meg a lelkesedését és keressünk egy tisztességes szakembert!

Hogyan válogassunk a klímaberendezések között?

Mobilklímák: Könnyen és gyorsan, bontás nélkül beszerelhetők, hiszen nem kell miattuk a teljes klíma nyomvonalát a falba vésetni, vagy kábelcsatornát építtetni a falakra. Ha a meleglevegő-elvezető csövet ki tudjuk vezetni az ablakunkon vagy más résen a szabadba, a mobilklíma már készen is áll a működésre. Hátrányaként felróható, hogy mivel a klímagép falon belül van, elég zajos lehet.

Beépített klímák: Nagyobb teljesítményű, csendesebb és szebb megoldás, mint a mobilklíma, azonban nem hordozható, és a bekötéshez tartozó vezetékeket bizony el kell rejtenünk valahová, tehát vagy végigvéssük a falat és a horonyban visszük el a vezetékeket, vagy nagyméretű kábelcsatornában tudjuk elvezetni.

Az első és legfontosabb paraméter a hűtési teljesítmény

Fontos pontosan meghatározni ezt a paramétert, mert alulméretezett klíma esetén a készülék nem tudja kihűteni a lakásunkat, túlméretezett klíma esetén (ha nem inverteres a készülék) többlet-energiafogyasztással számolhatunk amellett, hogy a nagyobb teljesítményű készülékek jóval drágábbak is. Energiafelhasználás szerint A, B, C, D kategóriába soroljuk a készülékeket.

A második, de nem kevésbé fontos paraméter a gazdaságosság

A gondosan kiválasztott klíma minősége nagyban befolyásolja a későbbi gazdaságos üzemeltetést. Ezt COP- és EER-hatásfoknak hívják, ami annyit jelent, hogy egy egységnyi elektromos áram felhasználásával hány egység hűtési egységet tudunk kinyerni. Minél nagyobb a hatásfok, annál kisebb lesz az üzemeltetési költségünk.

Eldöntendő kérdésként felmerül az is, hogy az átmeneti időszakban szeretnénk-e fűteni a klímaberendezésünkkel

Erre akkor lehet szükség, amikor hirtelen leesik a külső hőmérséklet, de még nem olyan mértékben, hogy be kelljen kapcsolni a központi fűtést. Ilyenkor tehet nagy szolgálatot ez a kombinált megoldás.

Meg kell fontolnunk továbbá, hogy szeretnénk-e inverteres vezérlésű klímát

Ehhez azonban tisztázni szükséges, hogy mit is jelent ez a fogalom. Inverteres vezérlésnek hívjuk a teljesítményszabályozást. Ez annyit jelent, hogy állítja a kompresszor és a ventilátorok sebességét az éppen felmerülő teljesítményigény függvényében.

Fontos kérdés még, hogy hány szobát kell kihűtenünk

A klíma tervezésénél nem szabad elfelejtenünk, hogy egyetlen kültéri egységre akár 2-3-4 belső egységet tudunk csatlakoztatni, de természetesen vannak ipari méretű klímák, ahol ez a szám még magasabb is lehet. Ez egy nagy előny, mert akár egy külső egységgel az egész házunkat le tudjuk hűteni a rá csatlakoztatott beltéri egységekkel, s így nem kell a házfalunkat külső egységekkel díszítenünk.

Figyelemre méltó témakör a szűrőké is

Sokfajta szűrő létezik, amelyekkel meg tudjuk vásárolni a készülékeket, a legfontosabbak ezek közül: pollenszűrő, szagszűrő, füstszűrő, allergénszűrő, porszűrő. Igény szerint válasszuk ki a számunkra legfontosabbakat.

%%TERMEK_AJANLO_55%%

Ezeken felül fontos a klíma által kibocsátott zajszint, az áramfelvétel, a kiszemelt márka szervizháttere, a telepítési tanúsítvány, valamint a garancia.

Cikkünk végére mindenki láthatja, hogy a klímaberendezés kiválasztása és beépítése komoly szakértelmet igényel. Zárószóként ismét csak azt tudjuk elmondani, hogy mindennek az alapja egy jó és megbízható szakember, aki végigvezet minket a járatlan úton, és a segítségével sikerre vihető a klímaszerelési projekt.

Split klímavásárlással kapcsolatosan több információt IDE kattintva érhet el. 

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!