Oldal tetejére

Split klímát vásárlóknak

Jogszabályi tájékoztató

Az 517/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtását szolgáló 14/2015 (XII.10.) Kormányrendelet értelmében, ha TELEPÍTTETŐ (végfelhasználó) SZÁMÁRA  kereskedelmi célból nem hermetikusan zárt, hűtőköri szerelést igénylő, F-ÜHG-val (fluortartalmú szénhidrogénekkel és azok keverékeivel) előtöltött vagy azzal üzemelő HR szektorba (kifejezetten helyhez kötött berendezések) tartozó terméket, valamint az MR szektorba (mobil rendszerek) tartozó hűtőegységet értékesítenek, az eladó köteles a végfelhasználótól olyan eredeti, cégjegyzésszerűen kiállított TANÚSÍTVÁNY bemutatását kérni, amely hitelesen igazolja, hogy a tanúsítványt kiállító képesített vállalkozás vállal felelősséget a berendezések telepítésére.

A „TELEPÍTÉSI TANÚSÍTVÁNYT” a telepíttetőnek (végfelhasználónak, vásárlónak) kell beszereznie a split klíma telepítését végző - általa választott - képesített vállalkozástól (klíma szerelőtől).

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság tájékoztatása szerint 2016. november 30-tól csak vonalkóddal ellátott telepítési tanúsítvány állítható ki és fogadható el. Minden termékhez külön tanúsítvány szükséges. A telepítési tanúsítványokon szereplő adatokat a hatóság adatbázisában rögzítenie kell a képesített vállalkozásnak és a forgalmazónak is.

Telepítési Tanúsítvány nélkül split klíma nem értékesíthető! A tanúsítvány mintája itt tekinthető meg.

Ha még nincs képesített vállalkozása, akkor a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság honlapján a „Képesített vállalkozás kereső”-ben választhat kedve szerint. https://nemzetiklimavedelmihatosag.kormany.hu/

Amennyiben nincs még képesített vállalkozása, akkor a Praktiker klímabeszállítói által javasolt képesített vállalkozás ajánlatát itt  - Flag Kft. ,Fabian_Group  -tekintheti meg.

Split klíma vásárlása a Praktikernél

 • Áruházainkban

Ha már talált hatósági képesítéssel rendelkező szerelőt és már a telepítési tanúsítványt is megkapta, akkor nincs más teendője, mint felkeresni áruházaink egyikét és kiválasztani az Ön igényeinek leginkább megfelelő split klímát.

Ha még nincs hatósági képesítéssel rendelkező szerelője, akkor tekintse meg beszállítóink által javasolt szerelők ajánlatát - Flag Kft. Fábian Group Kft. Ha ez megfelelő az Ön számára, akkor, kérjük, ezt jelezze az áruházi munkatársainknak, a szükséges dokumentumok ott rendelkezésre állnak, így nincs akadálya a vásárlásának.

 • Webáruházunkban

A jogszabályi előírások szerint split klímát nem lehet telepítési tanúsítvány nélkül értékesíteni, ami az online vásárlásra is kiterjed.

Split klíma online vásárlása során áruházi átvételt választ, akkor annyi a teendő, hogy a rendelési felületen jelezze, hogy személyes átvételt kér és azt, hogy már rendelkezik tanúsítvánnyal, vagy pedig azt, hogy az egyik általunk ajánlott klímaszerelő céget választja. Ebben az esetben a szükséges adminisztráció többi része az áruházban történik.

Online vásárolja meg a klímát és házhozszállítást kér, és ha már rendelkezik kitöltött és aláírt telepítési tanúsítvánnyal, akkor kérjük, hogy 2 példányban (egy eredeti és egy másolat) küldje meg Budapest M3-as áruházunk címére a tanúsítványt. Amint megérkezett áruházunkba, munkatársaink intézik a szükséges adminisztrációt és felveszik Önnel a kapcsolatot a házhoz szállítás ügyében. A tanúsítvány eredeti példányát szállító partnerünk adja vissza Önnek. Mielőtt postázná a tanúsítványt, kérjük, ellenőrizze, hogy a tanúsítványt aláírta-e. Budapest M3-as áruház címe: Praktiker Áruház 1152 Budapest, Városkapu u. 5. A borítékra kérjük, írja rá, hogy „TANÚSÍTVÁNY”.

Ne feledje, ha 3 darab split klímát vásárol, akkor 3 különböző vonalkóddal ellátott telepítési tanúsítványt kell küldenie, azok másolatával együtt (vagyis összesen 6 példányt.)

Ha házhoz szállítást kért és megfelel Önnek az általunk ajánlott klímaszerelő cég ajánlata, akkor, ezt jelezze a rendelési felületen. A szükséges dokumentumokat szállító partnerünk adja át Önnek. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ha a telepítési tanúsítványt nem írja alá, akkor a termék nem kerül átadásra.

Ha további kérdése van, akkor hívja ügyfélszolgálatunkat, vagy keressen bennünket áruházainkban.

Praktiker Kft. 2018.04.09.

Hasznos volt ez az oldal?

 • Kérdése van?

  Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésére!
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • Termékfoglalás

  A megrendelt terméket akár 5 napig lefoglaljuk Önnek!
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!
 • Szakemberkereső

  Találja meg az Önnek megfelelő szakembert a fix24.hu segítségével