Oldal tetejére

Hősugárzótípusok

Hősugárzó típusok fogyasztás, méret és típus szerint. Infra hősugárzó, ventilátoros vagy kerámiabetétes legyen? Esetleg elektromos kandalló? Tudja meg, milyen típusok közül választhat külső vagy belső térbe, valamint melyek a legelterjedtebb típusok és trendek.

Megérkezett az ősz, és hamarosan nyakunkon a tél is. Mondanunk sem kell, hogy a komfortérzetünket igencsak befolyásolja a lakás hőmérséklete, és tudjuk, milyen sokat jelent, ha egy-egy fázós nap után este a lakásunkban melegség fogad. Egy megfelelően kiválasztott hősugárzó nagy segítségünkre lehet a kellemes, otthonos hatás kialakításában. Tekintsük végig, milyen termékekkel találkozhatunk a boltok kínálatában és számunkra ezek milyen előnyt nyújthatnak!

Kapcsolódó termékeink

Hordozható hősugárzó

Hősugárzók méretek szerint

Méretek és működési mechanizmus szerint különböző hősugárzótípusok léteznek. A nagy, impozáns, elektromos kandallóktól kezdve a félméteres halogén hősugárzókon át a kicsi és praktikus termoventilátorokig szinte minden méretben rendelkezésünkre állnak fűtőeszközök. Tehát tényleg csak a saját igényeink és otthonunk mérete szab határt annak, hogy milyen hősugárzót használhatunk. Ha a lakás egy nagyobb, fix részét szeretnénk felmelegíteni, ahol sok időt töltünk, pl. a fürdőszobát, a teraszt vagy a nappalit, falra felszerelhető infrakvarc hősugárzókat ajánlunk (a fürdőbe akár célzottan ebbe a helyiségbe gyártott fürdőszobai fűtőtestet is beszerezhetünk). De ha nincs ilyen fix hely, hanem csak néha szeretnénk egy kis meleget varázsolni pl. az íróasztalunk köré, miközben dolgozunk, használjunk hordozható ventilátoros fűtőtesteket, termoventilátorokat.

Működés szerint

Infrahősugárzók

Az infra-fűtőberendezések egyedi tulajdonsága, hogy az elektromos energiát alakítják át infravörös sugárzássá. A hagyományos fűtéssel ellentétben az infravörös sugárzás elsődlegesen nem a levegőt melegíti fel, hanem célzottan az ott tartózkodó élőlényeket, tárgyakat. Ebből következik, hogy az így felmelegített falaknak, bútoroknak és persze a saját testmelegünknek köszönhetően kellemes hőérzet alakul ki. Előnye, hogy igen költséghatékony, nyitott térben használva is jól fel tudjuk melegíteni a célzott területet, tehát kicsi a hőveszteség, nem fűtünk feleslegesen. 

Elektromos kandallók

Az elektromos kandallók hálózati elektromos árammal működnek, ennek nagy előnye például a hagyományos kandallóval szemben, hogy használatával megspóroljuk a fabeszerzési, -szállítási, takarítási munkálatokat. Hatását tekintve ugyanolyan varázslatos téli hangulatot csinálhatunk vele, nagyon egyszerű és praktikus a működése. Hátránya, hogy sok áramot fogyaszt, és áramkimaradás esetén nem használható. A lakás igen elegáns, szép dísze lehet.

Ventilátoros hősugárzók

A ventilátorral felszerelt hősugárzók ugyanazon az elven működnek, mint egy hajszárító: a beszívott levegőt felmelegítik, majd kifújják a forrót. Az ilyen készülékek általában kis (1-2 kW) teljesítményűek. Előnyük, hogy nagyon olcsók, egy hordozható termoventilátort már egy-két ezer forintért vehetünk. Rövid időn belül gyors felmelegedésre képesek.

Halogén hősugárzók

A halogén hősugárzók olyan rövidhullámú sugárzással működő berendezések, amelyek nagyon gyors fűtést tesznek lehetővé. Fogyasztásuk alacsony, kültéren vagy nedves helyiségben (fürdőszoba) is kiválóan használhatók.

Kerámia hősugárzó

Kerámiabetétes hősugárzók

A kerámiabetétes hősugárzó vásárlása igen gazdaságos megoldás. Ezeknek a készülékeknek a belsejében egy különleges, kerámiaanyagból készült bordás szerkezet található, amely jól tartja a meleget, így kisebb energiafelvétel mellett nagyobb teljesítményre képesek. További pozitív tulajdonságuk, hogy a működésük halk, nem zavaró.

Olajradiátor

Az olajradiátor egy igen takarékos hősugárzótípus. Működési mechanizmusának lényege, hogy a belsejében 4–12 fémborda található, amelyek olajjal vannak megtöltve. A készülék felmelegíti ezt az olajat, majd az olaj az összes hőt leadja környezetének. Költséghatékonysága mellett további előnye a szinte észrevétlen, hangtalan működés. Hátránya viszont, hogy viszonylag lassan melegszik fel, és körültekintően kell használni, hiszen ha valami külső hatás miatt kilyukad, elfolyik belőle az olaj.

olajradiátor

Kvarc hősugárzók

Ezeknél az eszközöknél a kerámiabetétes hősugárzókhoz hasonlóan a belsejükbe épített anyag – esetünkben a kvarc – izzik fel és adja le a hőt. Igen gyorsan felmelegszenek, használatuk nagyon gazdaságos

Elektromos konvektorok

A konvektor a készülék alsó részén beáramló hideg levegőt használja fel olyan módon, hogy az elektromos fűtőelemein átáramoltatva felmelegíti a levegőt és azt kinyomja a légtérbe.

Kapcsolódó termékeinkReméljük, segítettünk a választásban és sikerül megtalálniuk az önök számára legideálisabb hősugárzót!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Hasznos volt ez az oldal?

 • Kérdése van?

  Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésére!
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!
 • Szakemberkereső

  Találja meg az Önnek megfelelő szakembert a fix24.hu segítségével