Oldal tetejére

Gardróbszekrény: milyet, miből, hol és mekkorát?

A gardróbszekrény tervezésekor a család minden tagjának az igényeit figyelembe kell vennünk, hogy végül minden ruhadarabnak meglegyen a helye. Gondoljuk át együtt praktikusan milyet, miből és mekkorát szeretnénk!

gardróbszekrény

A gardróbszekrényt akár a ruhásszekrények forradalmának is tekinthetjük. Gyűjtögetésre és felhalmozásra hajlamos olvasóinkat valószínűleg nem kell meggyőznünk arról, hogy milyen nagy segítséget jelent egy olyan szekrény, amiben rendezetten és áttekinthetően elfér minden cipő, ruha, ágynemű, doboz, kiegészítő és egyéb tárgyak. A gardróbszekrény kevés helyet foglal el, minden négyzetcentimétert ki lehet benne használni, főleg polcok, akasztók és fiókok kreatív alkalmazásával.

gardróbszekrény

Így tervezzünk gardróbszekrényt!

De mik az igazán jó gardróbszekrény ismérvei és hogy tervezzük meg?

 • Az egyik legfontosabb dolog, hogy gondoljuk végig, hányan és kik fogják használni a szekrényt. Más szempontok alapján kell összeállítani a szülők hálószobai gardróbját, mint a család egyetlen nagy tárolószekrényét, amelyben esetleg külön helyet igényelnek a tisztítószerek, konyhai eszközök stb.

gardróbszekrény

 • Különálló, (költözéskor elvihető) önálló szekrényt szeretnénk vagy beépített gardróbot?A kétféle szekrénynek más a konstrukciója és a költségigénye is, tehát gondoljuk végig, mennyi pénzt szánunk rá. Ha az előbbi típusú szekrényt szeretnénk választani, akkor vegyük figyelembe, hogy a gardróbszekrénynek van hátfala és fix lábazata is, tehát több anyagot igényel, így értelemszerűen az ára is magasabb. Előnye, hogy mobilis, viszont nem építhető plafontól padlóig, így nem teljes a helykihasználása.
 • Ezzel szemben a beépített gardróbszekrény egy meghatározott helyre épül, padlótól plafonig, faltól falig, így teljes mértékben kitölti a rendelkezésre álló teret. Anyagigénye kevesebb, így akár pénzt is takaríthatunk meg az optimális tervezés mellett.
 • Nyílóajtós vagy tolóajtós szekrényt szeretnénk? Gondoljuk végig, hogy mennyi hely áll rendelkezésére. A nyíló ajtó több helyet foglal, viszont lehetőséget ad arra, hogy az egész szekrény belsejét áttekinthessük. A ruhákat, tárgyakat könnyebben el lehet érni. A tolóajtók sokkal kevesebb helyet vesznek igénybe, viszont amiatt, hogy egymás mögé záródnak, nem tudjuk az egész belső részt átlátni. A tolóajtós szekrény ajtajait mozgatni komfortosabb érzés, mint nyíló ajtót “csapkodni”. A fékes pánttal szerelt ajtót nem lehet csapkodni, finomabban záródik.
gardróbszekrény

 • A beépített szekrény fontos stíluseleme lehet a lakásnak. A bútor fajtáját és színét úgy válassza meg, hogy tükrözze az ön ízlését és egyben tökéletesen passzoljon a lakása belsejéhez. Ha kérdései merültek fel, vagy nem tud egyedül dönteni, akkor kérje szakember segítségét!

beépített gardróbszekrény

A gardróbszekrény legfontosabb kiegészítői

 • Polcok: a gardróbrendszer legfontosabb elemei, talán ezekből van a legtöbb egy gardróbszekrényben. Már a tervezéskor fontos praktikusan végiggondolni, hogy pontosan milyen tárgyakat szeretnénk tárolni: például általában a legfelső polcokra kerül az ágynemű vagy az egyéb, ritkábban használt dolgok. Ezeknek kialakíthatunk magasabb polcszerkezetet, míg a többi ruhaféle alacsonyabb polcokat kaphat.
 • Fiókok: a kisebb ruhaneműk és tárgyak rendezett tárolásához elengedhetetlenek a fiókok. Lehetnek a szekrény alsó és felső részén is, kerülhetnek kívülre, de akár beépített fiókokat is tervezhetünk. A beépítetteknél azonban számolnunk kell azzal, hogy az oldalfalaink duplák lesznek, ami egy picit elvesz a gardróbszekrény szélességéből.
 • Vállfás ruhák helye és a ruhaakasztó sín: gondoljuk végig, hogy hány és milyen méretű olyan ruhánk van, amit vállfán szeretnénk tárolni. Átlagosan milyen hosszúak ezek a ruhák? A ruhaakasztó sínre akasztott vállfák szélessége ruhával együtt min. 60 cm. A belső mélységnek legalább ennyinek kell lennie, különben a vállfák szögben állnak majd és összeakadhatnak a szekrényben, ami sok bosszúságot eredményezhet. A gardróbszekrény felső részébe is elhelyezhetjük a ruhaakasztó sínt a ruhákkal, viszont akkor javasolt egy ún. ruhalift használata, hogy elérjük a ruháinkat abban a magasságban.
 • Beépíthető vasalóállvány: minden hölgy álma egy kényelmesen lenyitható vasalóállvány, ami használat után elrejthető a szekrényben.
 • Nyakkendőtartó és nadrágtartó rész: megkönnyíti a kivasalt nadrágok, a sálak és a nyakkendők átláthatóságát egy gardróbszekrény belsejében.
 • Ruhakosarak, cipőtartók, tárolódobozok: mind a kényelmet és a praktikumot szolgálja.

Praktikus tippek: világítás és tükör

 • A gardróbszekrény ajtaját borító tükör a szoba hangulatának szerves részévé válhat. Optikailag nagyítja a teret és jó szolgálatot tehet egy kisebb, sötétebb előszoba esetén is.
 • A gardróbszekrény egyetlen hátránya a nyitott polcrendszerekkel szemben, hogy kevesebb a természetes fény és kicsit nehezebb megtalálni a benne elhelyezett tárgyakat. Emiatt nagyon hasznos a szekrénybe lámpákat szerelni. Erre a célra tökéletes a LED-es világítás, amely utólagosan is beépíthető a bútorzatba. Sőt, ha nem akarunk külön kapcsolóval bajlódni, nyitásérzékelőt helyezünk el a szekrényben, így a szekrényajtó nyitására bekapcsolódik, becsukására lekapcsolódik a LED-es fény.
 • Megoldás lehet a beépített szekrény előtti spotvilágítás elhelyezése is. A lámpák mennyiségének kiszámításához érdemes figyelembe venni a helyiség világítását és a beépített szekrény szélességét.

gardrób

Láthatjuk, hogy a megfelelő gardróbszekrény kialakítása nem is olyan egyszerű feladat. Gondos tervezést és kivitelezést igényel, cserébe otthonunk egy fontos és impozáns bútordarabbal bővülhet.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Hasznos volt ez az oldal?

 • Applikáció

  Töltse le mobil applikációnkat, vásároljon könnyen és gyorsan bárhonnan.
 • Számlakártya

  Használatával gyorsan és egyszerűen igényelhet áfás számlát.
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!