Oldal tetejére

Futonágy: miben más mint a többi?

Otthonunk egyik, ha nem a legfontosabb része egy hálószobabútor – történetesen az ágy. Ott kelünk, azon fekszünk, ideális esetben pedig azon töltjük a legtöbb időt. Pihenésünk minősége pedig egyúttal meghatározza aztán az ébrenlétet is, ha sikerült egy jót aludnunk, akkor rögtön könnyebb az új nap elindítása. Rövid cikkünkben a híres futonágy kerül górcső alá, eredetétől kezdve a legnépszerűbb méretekig mindent áttekintünk!

Földre ágyazott Japán futon

Eredete: a japán futon

Ha meghalljuk azt, hogy futonágy, legtöbbünk valamiféle tradicionális, jól megmunkált, de egyszerű faágyra asszociál. Habár manapság sok ilyen ágyat adnak el „futon” címszóval, hagyományos értelemben ezek nem futonágyak. A japán futon eredetileg egy tömött, kemény matrac, ami különösebb nehézség nélkül összehajtogatható vagy felcsavarható. Éjszaka tehát a földön fekszik, napközben pedig el van téve az útból.

Modern futon ágy

A modern futonágy

Az újkori futonok jócskán eltérnek az ősi előképtől, olyannyira, hogy már kétféle típust is megkülönböztetünk. Mindkettő esetében „képbe jött” a fából készült ágykeret, igaz, kicsit eltérő módokon. Az összehajtogatható futon esetében a földön fekszik a keret, összecsukva pedig egyfajta kanapét képez, a nem összehajtható futon pedig egy szimpla, letisztult ágykeret, ami éppen hogy el van emelve a padlótól. Előbbi a funkciót örökítette tovább, míg az utóbbi inkább megjelenésében, eleganciájában idézi a japán enteriőröket.

Milyen terekbe, otthonokba ajánlott?

Az összecsukható variáció olyan lakásokba vagy szobákba ajánlott, ahol a hely szűke miatt minden négyzetméter számít. A nem multifunkciós futon ágykeret viszont kifejezetten helyigényes, viszont annál inkább elegáns, impozáns. Ha tehát letisztult enteriőrben gondolkozunk, akkor egy modern futonágy minden további nélkül emelni fogja otthonunk fényét!

Összecsukható futon ágy

A keret

A keret általában egyszerűségre törekszik, geometrikus, javarészt pedig fából készül, a jellemző méretek közé az alábbiak tartoznak:

 • 180*200 cm
 • 140*200 cm
 • 120*200 cm
 • 90*200 cm

A matrac

A bevezetőben is taglalt szempontok miatt az ideális matrac kiválasztása elengedhetetlen. A kérdés egyszer: Milyen matracot vegyek? A válasz viszont annál bonyolultabb. Habár a puha, rugós matracok első próbára kifejezetten kényelmesnek tűnhetnek, nem biztos, hogy elegendő „ellentartást” biztosítanak, így reggelre megfájdulhat a hát vagy a derék. Fontos megjegyezni – ha már a futonoknál tartunk –, hogy hagyományos értelemben ezek a fekvőalkalmatosságok kifejezetten keménynek számítottak. Ha tehát nemcsak esztétikai értelemben, hanem funkcionális szempontból is a régi japán megközelítést szeretnénk alkalmazni, akkor keményebb matracot válasszunk – a gerincünk hálás lesz érte.

Hálószobabútorok és ágyak széles választéka a Praktikerben!

Hasznos volt ez az oldal?

 • Applikáció

  Töltse le mobil applikációnkat, vásároljon könnyen és gyorsan bárhonnan.
 • Számlakártya

  Használatával gyorsan és egyszerűen igényelhet áfás számlát.
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!