Banner

Fugázás menete és lépései – csináljuk helyesen

A felújítás vagy építkezés folyamán mindenki találkozik a fugázással. Bár nagyon általános és sokak által végzett feladat, rengeteg ember bizonytalan egyes kérdésekben, a munkafolyamat és a használható anyagok terén. Bemutatjuk a fugázás helyes menetét, hogy fugázás után mikor lehet felmosni vagy fürdőszoba esetén fürödni a frissen fugázott felületen és az anyagokat, amiket használhatunk a munka folyamán.

Fuga - Praktiker

Különböző anyagok fugázása

A csempe fugázás és a járólap fugázás többé-kevésbé ugyanúgy történik, a fugázás technikájában nincsenek nagy különbségek. De nem csak az ilyen klasszikus hidegburkolatokat lehet fugázni, erre jó példa a tégla fugázás. Habár ehhez is van már specifikus kőfugázó, de a téglákhoz használatos zsákos vakoló anyaggal és fugázó pisztollyal is lehet próbálkozni.

Habár a parkettát is lehet fugázni, ez kicsit becsapós, hiszen ez inkább állagmegőrzés célját szolgálja. A parketta fugázás házilag általában évek múltán szokott csak terítékre kerülni, amikor csiszolásra még nincs szüksége a parkettának, de bizonyos hézagok annyira szembeötlőek, hogy parketta fugázó vagy parketta tömítő használatára van szükség.

Milyen fugát használjunk – milyen kellékek szükségesek?

A fugázás kezdőknek talán komoly feladatnak tűnhet, de alapos előkészületekkel megkönnyíthetjük dolgunkat. Amennyiben a fugázás otthon történik, a fugázás kellékei megkerülhetetlen témát jelentenek: glettvas, spakli, fugamosó szivacs, fugázó gumi, vödrök és kinyomópisztoly, illetve a fugázókeresztek és eszközök.

Fugázókereszt - Praktiker

Természetesen számos kivitelben létezik fuga is: nemcsak a szín vagy az állag, de a fugázás száradási ideje is eltérő lehet. Általánosságban azt lehet mondani, hogy az első és legfontosabb kérdés, hogy szükség lesz-e fagyálló fugára? Amennyiben igen, akkor mindenképp kültéri flexibilis fugát érdemes választani!

Sokakban szokott felmerülni – ha már a csempe fugázás házilag történik –, hogy a fugázás cementtel történjen. Nos, ettől óva intünk mindenkit, hiszen a cement nem csak könnyebben és gyorsabban megy tönkre, de a nagy fokú kirepedezés a burkolat épségét is veszélybe sodorhatja. Mégis, ki akarna idő előtt nekilátni egy újabb burkolásnak?! A felesleges kiadásról nem is beszélve!

A fugázás menete – lépésről lépésre

Amennyiben a fugázás házilag kerül kivitelezésre, van néhány tuti tipp, amire mindenképp figyelni kell. A fugázás technikája nem titkos tudomány, de megvannak a fugázás lépései, amiket nem árt ismerni! Az egyik ilyen, amit sokan elfelejtenek, hogy nemcsak a fugázás utáni takarítás fontos, hanem a munkálatok elején célszerű megtisztítani, nedves szivaccsal áttörölni a felületet.

Következő lépés a fugaanyag bekeverése, amit egy spaklival is meg lehet tenni, ebben az esetben is egy sűrű, tejfölszerű állagot kell elérni. Amíg a habarcsnál lehet használni a kicsit lazább szerkezetű anyagot is, itt mindenképp törekedjünk az ideális állagra!

Fugázó Gumi - Praktiker

Később a fugázógumival tudjuk felvinni a kívánt felületre az anyagot, átlós irányba húzva töltsük fel a fugahézagokat! Akkor lesz jó, amikor már több fuga nem marad meg a résekben. Ha már megkötött az anyag, de még kicsit nedves, akkor jöhet a visszamosás fázisa – ezt szintén vizes szivaccsal célszerű csinálni. A fuga mélységét a visszamosás intenzitásával tudjuk kialakítani, itt körkörös mozdulatokkal dolgozzunk.

Habár a fugázás száradási ideje eltérő lehet, másnap láthatunk bizonyos „cementfátyolt” a felületen,  ezt egyszerűen le lehet dörzsölni egy mosogatószivaccsal vagy fugázószivaccsal. A járólap vagy csempe tisztítása fugázás után nem bonyolult feladat, a lényeg, hogy ne használjunk vizet!

A végső fázis a szilikon használata, amit kinyomópisztollyal tudunk felvinni – erre elsősorban a fürdőszobában a fal és padló találkozásánál, illetve a kád és a mosdó körül lehet szükség. Apróság, de sokan nem tudják, hogy szappanos vizes felületen nem marad meg a szilikon, ezért ha a felhordott réteg környékét lespricceljük, akkor az ujjunkkal egyszerűen el tudjuk egyengetni, elsimítani. Az legeslegutolsó kérdés pedig már csak annyi, hogy fugázás után mikor lehet fürdeni? Egyszerű a válasz: amikor már teljesen kiszáradt minden!

Kövesd a Praktikert a Youtube-on is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!