Oldal tetejére

Erre ügyeljen, ha vízmelegítőt vásárol!

Egy lakás melegvíz-ellátása fontos kérdés, hiszen a benne élők komfortérzetét kiemelten képes befolyásolni a megléte vagy a hiánya. Egy helytelenül megválasztott készülék miatt elfogyhat a meleg víz egy nagyobb háztartásban, vagy a nyomásesés miatt egyik csaptelepen keresztül sem tud egyszerre átfolyni a kellő mennyiség, amely lássuk be, sok kellemetlenség forrása lehet. A választásunk akár évtizedekig is befolyásolja a mindennapjainkat, jó döntés esetén szinte észrevétlenül. A legkedveltebb megoldásokat mutatjuk be!

A vízmelegítők alapvetően két nagy csoportra oszthatók, az átfolyós és a tárolós készülékekre. A két csoport teljesen másként működik, így az első és egyben legfontosabb döntésünk az ezek közötti választás kell, hogy legyen.

Kapcsolódó termékeink

Átfolyós rendszerű vízmelegítő

Az átfolyós rendszerű vízmelegítők egyik legnagyobb előnye a kis helyigény. Ennél a fajta megoldásnál a készülék teljesítményétől függően korlátlan mennyiségű meleg víz nyerhető, mert ahogyan az a nevéből is adódik, a vizet nem felmelegíti és eltárolja, hanem a készüléken való átfolyás alatt melegíti fel. Általában az átfolyós rendszerrel egy csaptelep, erős kompromisszumok és családi összefogás mellett kisebb lakások melegvíz-ellátását tudja biztosítani. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egyszerre csak egy csaptelepen tud kellő vízmennyiség átfolyni, és ha a zuhanyzó mellett például a konyhában is kinyitjuk a meleg vizet, akkor a zuhanyzó csaptelepén kikevert hideg-meleg víz hőmérséklete drámaian csökken.

Átfolyós üzemű elektromos készülékek:

Az elektromos átfolyó rendszerű készülékek óriási előnye, hogy a csaptelep megnyitásától számított 2 másodpercen belül megjelenik a meleg víz. Ez nem tűnik nagy eredménynek, ám ha számításba vesszük, hogy egy átlagos kézmosás 20-25 másodperc, akkor a csap megnyitásától számított várakozási idő korántsem mindegy, mert jelentős energiavesztesége is lehet a távolról, 5-10 másodperc alatt megérkező meleg víznek. A nagy teljesítménynek természetesen ára van, hiszen ezek a készülékek nagyobb teljesítményt vesznek fel a hálózatból.

Az elektromos készülék hátránya, hogy a nagy fűtőteljesítmény miatt a készülék vízkövesedése korábban megkezdődik, a fűtőszálon található vízkő pedig ront a fűtőszál teljesítményén, tehát korántsem elhanyagolható szempont a tisztán tartásuk fontossága.

Átfolyós üzemű gázkészülékek

A nyílt égésterű készülékek a helyiség levegőjét használva, míg a turbós vagy zárt égésterű készülékek egy külön csövön a szabadból szívják be a megfelelő mennyiségű levegőt a tökéletes égéshez, majd egy füstgázelvezető ventilátorral a lehető legrövidebb időn belül a kéményen keresztül az égésterméket a szabadba juttatják.

Az átfolyós üzemű készülékek kéményt igényelnek, tehát csak olyan helyre szerelhető fel, ahol már előre kialakított kémény található, amelyet még béleltetnünk is kell a szabályos működéshez, így ennek az összköltsége akár magasra is rúghat. A gázüzemű átfolyós vízmelegítőt tehetjük távolabb is a csaptelepektől, de számolnunk kell vele, hogy a csapnyitás után el kell telnie 5-10 másodpercnek is ahhoz, hogy megérkezzen a meleg víz.

Víztárolós üzemű készülékek

Ezzel szemben a víztárolós készülékek mérete jóval nagyobb helyet foglal el, viszont egy nagyobb létszámú család számára mindenképpen ez a megoldás javasolt. Ebben az esetben megoldható, hogy a meleg vizet előállító készülék távolabb legyen felszerelne a csaptelepektől is. Ilyenkor kis ideig ugyan várni kell, hogy a meleg víz „odaérjen” a készülékhez, hiszen a csaptelep és a vízmelegítő között nincs cirkuláltatva folyamatosan a víz. Így a falba szerelt vezetékekben található pangó víz egy idő után lehűl, és a megnyitáskor először ezt tolja ki maga előtt a tárolóból érkező víz.

Elektromos üzemű víztárolós készülékek:

A víztárolók mérettől és teljesítménytől függően előre felmelegítenek vizet, és azt a beállított hőfokon tartják. Sokkal gazdaságosabb üzeműek, mint az átfolyós rendszerűek, azonban a készülékekben található vízmennyiség felfűtése sokkal lassabb, így jól kell tudnunk megválasztani, hogy mekkora víztérfogat tudja kiszolgálni az igényeinket, mert ha egy családtagunk „kifürdi” a vizet belőle, akkor a többi családtag keserves, langyos vagy hideg vizes mosdásnak néz elébe. A készülék túlfűtés ellen védett, tehát lekapcsol, ha az emberi egészségre ártalmas szintre melegszik fel a vizünk a tartályban. Emellett fagy ellen is védett, ezért a szabályozó elfagyás elleni üzemére kapcsolva minimális áramfogyasztással megóvja a készüléket a károsodástól. Az elektromos üzemű készülékek óriási előnye, hogy nem igényel kéménybekötést, így pluszköltségek nélkül beüzemelhető.

Láthatjuk, hogy a vízmelegítő kiválasztása bonyolult feladat, bármelyik készülék mellett is döntünk, kérjük szakember segítségét. Mivel a beszerelést is ő fogja elvégezni, ezért kérjük ki előre a tanácsát és kérjünk ajánlást, hogy ő melyik típust ajánlja és miért!

Hasznos volt ez az oldal?