Banner

Hogyan válassz beltéri falfestéket?

Kerüld el a falfestékválasztás buktatóit, spórolj tízezreket, fess elsőre tökéletes anyaggal. Segítség beltéri falfesték választásához.

beltéri falfesték

Mitől beltéri a beltéri falfesték?

A festék három fő komponense a kötőanyag, a pigment és az oldószer, illetve a töltő- és adalékanyag. Az ezekben rejlő eltérések adják a bel- és kültéri falfesték közötti különbséget. Például a számtalan beltéri festéknél alkalmazott pigment kültéri használatra alkalmatlan, hamar elveszíti a színét, míg az időjárás kihívásai miatt a kötőanyag minőségi és mennyiségi összetétele sem mindegy. Az egészségre gyakorolt hatás miatt a beltéri festékeknél külön követelmény, hogy azok szervesvegyület-kipárolgása minimális legyen – a kültéri festékeknél ez nem garantált, éppen ezért soha ne használjunk kültéri festéket beltéren!

Mitől függ, milyen festéket kell választanod?

A barkácsáruházak polcain számtalan modern és kreatív beltéri festéktípussal találkozik az, aki úgy dönt, hogy otthonának falai új színt kapnak. Bár a beltéri falfesték elsődleges funkciója a színezés, léteznek olyan típusok, amelyek különleges funkciót töltenek be – például: vizes helyiségekbe, műanyag felületekre, betonfelületekre, lábazatokra szánt festékek, de léteznek mágneses, hőszigetelő, vízlepergető típusok is. A nagy kínálat ellenére a beltéri festékek két típusa, a diszperziós, valamint a mészalapú és az enyves festék között szokás különbséget tenni.

Enyves beltéri falfesték: ezeket a tradicionális falfestékeket ma már ritkán alkalmazzák, csak néhány nagypolgári otthon falain találkozunk vele. Bár olcsó festékfajta, a felületről könnyűszerrel eltávolítható, több rétegben lepereg, nem bírja a nedvességet, felhordásuk pedig nemcsak száraz felületet, de komoly szaktudást igényel. 

Mész alapú beltéri falfesték: szemben az enyves falfestékkel, a „felturbózott” mészfesték ma újra közkedvelt lett, hiszen környezetkímélő, lélegző, páraáteresztő, fertőtlenítő és kopásálló. Ennél a vízzel hígítható falfestéknél maga a kötőanyag és a pigment is mész. Általában mész-cement vakolatokra vagy mészfestésű falak felújításakor használatos.

Diszperziós beltéri falfesték: A leggyakrabban választott festéktípus mellett számtalan érv szól. Amellett, hogy a minőségi fajták már egy réteg után is tökéletes fedést biztosítanak, az egészségre és a környezetre sem károsak, színtartók, kopásállók, foltmentesek, és ha kell, tartalmaznak penészgátló összetevőt. Színminta alapján a kiválasztott szín bármikor újra előállítható.

A diszperziós festékek közé tartozik az úgynevezett latex festék, melyek speciális kötőanyaggal készülnek, a felületen vékony, de nagyon ellenálló réteget képez. Felhasználása könnyű és gyors, átfesthető, bármilyen anyagra felhordható, kitűnően fed, ráadásul a legbonyolultabb színárnyalatokat és textúrákat is el lehet érni vele.

A szilikát beltéri falfesték a diszperziós és a hagyományos szilikát falfesték kombinációja, amely kiválóan tapad a festésre váró felületre. A minőségi beltéri falfesték ellenálló, matt réteget képez, amely nemcsak lég, de páraáteresztő is egyben, hogy a falfelület szellőzni tudjon. Műemléképületeknél például ezt a típust alkalmazzák.

Kövesd a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!