Banner

Ereszcsatorna kiválasztása, felszerelése akár szakember nélkül

Az ereszcsatorna, vagy esőcsatorna feladata a tetőről összegyűlt és lefolyó csapadék elvezetése. De milyen szempontok szerint válasszunk ereszcsatorna rendszert? A műanyag ereszcsatorna jobb, vagy a fém? Házilag is felszerelhető vagy mindenképpen szakember segítségét kell igénybe venni? Többek között ezekre a kérdésekre válaszolunk!

Esőcsatorna - Praktiker

Ereszcsatorna-rendszerek típusai, fajtái

A tetőfedés, vízszigetelés szempontjából is fontos kérdés, hogy milyen ereszcsatorna kerül házunkra, egy rosszul megválasztott típus – legye szó alapanyagról, kivitelezésről vagy rendszerelemekről – a későbbiekben problémákat is okozhatnak. Beszélhetünk itt fokozott korrózióról, az ereszcsatorna rohamtempójú elöregedéséről, de ha például az ereszcsatorna felrakása vagy az ereszcsatorna lejtése hibádzik, akkor ez a fal vizesedését is okozhatja. Ezért is fontos, hogy ismerjük, milyen ereszcsatorna fajták kaphatók a piacon.

Műanyag ereszcsatorna

Az ereszcsatorna szerelés rejtelmeiben kétségtelenül a műanyag ereszcsatorna összeillesztése a „belépő szint”. Aki tehát a csináld magad ereszcsatorna témájában szeretne elmerülni, de nincsenek bádogos ismeretei, azoknak a műanyag ereszcsatorna jó választás lehet, hiszen az idomokat csak egymásba kell csúsztatni. A műanyag ereszcsatorna hőtágulása ugyanakkor jóval nagyobb, mint a „nemesebb” anyagokból készülteké, így tisztában kell lennünk az ereszcsatorna méretek és távolságok mibenlétével, adott esetben több összekötő elemet alkalmazni, hogy elkerüljek a csatorna deformálódását.

Műanyag ereszcsatorna - Praktiker

Horganyzott ereszcsatorna

A horganyzott ereszcsatorna kis részben titánium, nagyobb részben pedig cink ötvözete, így az alapanyagoknak köszönhetően természetes védőrétegével áll ellen a korróziónak, illetve a napfény ultraibolya sugárzásának. Összességében az egyik legolcsóbb csatornarendszer, ugyanakkor sérülés esetén elég gyorsan korrodálódik, éppen ezért, ha valami felületi vagy szerkezeti hibát észlelünk, akkor az ereszcsatorna tisztítás és javítás nem várathat magára!

horganyzott ereszcsatorna - Praktiker

Alumínium ereszcsatorna

A nehézfém ereszcsatornákkal szemben az alumínium nagy előnye, hogy az esővízzel együtt nem juttat a talajba káros anyagokat. Habár egy vörösréz ereszcsatorna valóban mutatós, rusztikus hatást kelt, mára már kevésbé számít (környezet)tudatos döntésnek. Az alumíniumot egyébként különböző eljárásokkal teszik még inkább ellenállóvá, aminek köszönhetően lesz tartós, korróziómentes alternatíva, továbbá nem igényel karbantartást sem.

alumínium ereszcsatorna - Praktiker

Ereszcsatorna idomok: a rendszer részei

Az első idom a tetőszerkezethez rögzített csatornatartó, ehhez kapcsolódik maga a függőeresz csatorna, a csatorna és a betorkollócsonk között pedig az ereszcsatorna szűrő – más nevein szemétfogó kosár vagy ereszcsatorna levélszűrő – helyezkedik el. Innentől kezdve a lefolyócső különböző darabjai következnek: kifolyókönyök, további íves vagy éppen egyenes idomok, valamint nem szabad megfeledkezni az úgynevezett csőbilincsről sem, ami a falhoz rögzíti, stabilizálja az egész rendszert.

Milyen ereszcsatornát válasszunk?

Az anyagi – és a fentebbi – szempontokon túl sokak számára fontos kérdés, hogy az ereszcsatorna házilag történő felszerelése mennyire problémás. Erre külön is kitérünk még, de van egy olyan kérdéskör, ami sokszor fel szokott merülni: ez a szögletes ereszcsatorna ügye. Tagadhatatlan, hogy a klasszikus köríves csatornák valamivel alaktartóbbak, gyorsabban halad át rajtuk a víz, de a különbségek tényleg leheletnyiek, ha tehát valakinek a szögletes ereszcsatorna szívügye, egyszerűen szebbnek látja, akkor nyugodtan válassza azt!

Ereszcsatorna - Praktiker

Ereszcsatorna szerelés lépései: csináld magad 

Az ereszcsatorna szerelés házilag nem a legkönnyebb munkálat, de némi rutinnal és elszántsággal azért a kivitelezhető feladatok közé tartozik. A korábban említett három típus közül a műanyag ereszcsatorna felrakása a legegyszerűbb, a horganyzott verzió pedig a legtöbb szaktudást igényel, mivel ezt lágyforrasztással lehet csak összeépíteni – az alumínium valahol a kettő között félúton helyezkedik el szegecselős technikájával. Habár a legtöbb gyártó szerelési útmutatót is mellékel termékeihez, így a cikk végén azért tételesen felsoroljuk a lépéseket!

 1. Csatornatartó vas elhelyezése
 2. Csatornatartó vas hajlítása
 3. Csatornatartó vas felhelyezése
 4. Szöglet felszerelése
 5. Csatorna felszerelése
 6. Betorkoló csonk helyének kivágása
 7. Véglemez felszerelése
 8. Toldóelem felszerelése
 9. Betorkoló felszerelése
 10. Csőbilincs felszerelése
 11. Lefolyócső és kifolyókönyök felszerelése

A munkálatokhoz néhány eszközre szükségünk lesz még: vonalzóra és valamilyen jelölő eszközre (pl.: filctoll), speciális (csatornatartó) hajlító fogóra, csavarokra és fúróra, fűrészre a különböző elemek méretezésére, illetve a betorkoló csonk helyének kivágására és egy fogóra a vágott részek éleinek eldolgozására (peremezésére).

Tetőfelújítás előtt állsz éppen? Új ereszcsatornára van szükséged? Látogass el a Praktikerbe!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!