Oldal tetejére

Csaptelep csere házilag  

Csöpögő csaptelep a konyhában, összevissza fröcsköl a fürdőszobában – valószínűleg sokak számára ismerős helyzetekről van szó. Kétségbeesni viszont nem szabad, már csak azért sem, mert könnyűszerrel kicserélhetjük a régi csaptelepet saját magunk is!

Csaptelep csere házilag – szakember nélkül

Vannak jelentős különbségek mosogató csaptelepek és kádtöltő csaptelepek között, ezek már csak a szerelés során is megmutatkoznak. A kádtöltő csaptelep esetében semmi másra nincs szükség, csak egy megfelelő kulcsra! Opcionálisan nem árt még egy drótkefe, ha pedig új csaptelepet kell venni, akkor értelemszerűen az új csapot is kéznél kell tartani. Minden más a videóból kiderül!

Ebben a videóban bemutatjuk, hogyan cserélhetünk mosogató/mosdó csaptelepet egyszerűen:

Hogyan kell lecserélni egy csöpögő csaptelepet? Lépések

Ha nem egyszerű zuhany csaptelepek cseréjéről van szó, akkor kicsit bonyolultabb a munkafolyamat – csaptelep beszerelés lépésről lépésre! 

Hogyan kell lecserélni a csöpögő csaptelepet

  1. Csavarozzuk ki a kerámiaburkolatot és az elzáró szelep segítségével zárjuk el a vizet!
  2. Távolítsuk el a régi csöveket, csavarozzuk ki a lefolyósapkát!
  3. Rögzítsük a gégecsöveket, helyezzünk rá gumitömítést! Flexibilis cső esetén gondoskodjunk róla, hogy nem csavarodik, tekeredik!
  4. Szereljük be a leeresztő szelepet!
  5. Rögzítsük a lefolyórendszert!

Ha kell egy kis képi segítség, akkor itt megnézheted videós formában is! (Második videó)

Elég a tömítés vagy kerámiabetét cseréje?

A csaptelep szerelésével sokszor megoldhatóak a kisebb problémák, nem kötelező az új csaptelep vásárlása. A komplett csaptelep bekötés sokszor kiváltható azzal, hogy csak néhány tömítést kicserélünk, vagy meghúzunk egy-egy rögzítő csavart. Először tehát győződjünk meg arról – legyen szó fali csaptelep vagy mosdó csaptelep bármelyikéről –, hogy nem szerkezeti bajok vannak!

A szereléshez szükséges szerszámok

Szerencsére minden hagyományos és vízmelegítős csaptelepen is látszik, hogy milyen méretű kulcsra lesz szükségünk. Ez már csak azért is fontos, mert a francia vagy svéd kulcs lesz a leghasznosabb eszköz a szerelés során. Emellett egy csavarbehajtó vagy csavarozó is kelleni fog, egyébként csak a hozzávalókra és a két kezünkre lesz szükség!

Keresd a csaptelepek széles választékát a Praktikerben!

Hasznos volt ez az oldal?