Banner

A kert ősziesítése

Az ősz a legalkalmasabb évszak, hogy előkészítsük a kertünket a következő szezonra. Sokat tehetünk azért, hogy kertünk megfelelően legyen felkészítve a télre, a legfontosabbakat felsorolva nyújtunk segítséget a feladatok ismertetésével.

Kerti szerszámok

A kert ősziesítéséhez nem kell hatalmas költségekbe vernünk magunkat, a legfontosabb alapeszközökkel és kellékekkel minden feladat elvégezhető. Az első és legfontosabb, a megfelelő munkaruha kiválasztása, aminek nemcsak a piszok, de a fizikai behatások (ágak, kövek, tövisek, csípések) ellen is védenie kell. Kerti kesztyűt például akkor is érdemes húzni, ha „csak” a szőlőt metsszük meg. Ezek után jöhetnek a leghasznosabb eszközök: a metszőolló és az ágvágó segítségével nemcsak az alacsonyan található bokrok vesszőit lehet megritkítani, de a fakorona magasan található ágait is elérjük. A vastagabb ágakat bízzuk a láncfűrészre! A lehullott levelek összegyűjtéséhez gereblye, fűseprű és talicska nélkül ne álljunk neki, aki azonban kímélni szeretné magát, szerezzen be egy lombszívót, ami nemcsak a munkát gyorsítja fel, de használata jó móka!

A gyep

A nagy gonddal gondozott és rendszeresen locsolt gyepünket hamar tönkreteszi a ráhullott falevél, amelyet mindenképpen el kell távolítanunk. Mivel a falevél kitakarja a napfényt a fű elől, hamar mohásodáshoz és barna foltok kialakulásához vezet. A gyepünket erre a célra készített szerszámmal lazítsuk meg, és az esetleges gyomot, mohát távolítsuk el belőle. A nyári gyeptrágyát cseréljük le az évszaknak megfelelőre, mert az őszi trágyában magasabb káliumtartalom van, amely segít a fűnek megerősödni. Érdemes a gyepet, utoljára a tartós hideg beállta előtt, legkésőbb november elejéig lenyírni. Támogassuk a fotoszintézist azzal, hogy nem vágjuk nagyon rövidre a gyepet, így a hosszabb szálú fű nagyobb felületen tud napfényt hasznosítani.

A virághagymák ültetése

Az ősz, a tavaszi színkavalkádban pompázó virágaink hagymáinak elültetésére a legalkalmasabb évszak. Vásároljunk virághagyma-ültetőt, így egyforma mélységben tudjuk elültetni a gumókat. Az ültetés ajánlott legkésőbbi időpontja október közepe, így még a fagy előtt gyökeret tudnak ereszteni a földbe.

A kerti tó

Azoknál a kerti tavaknál, ahol a víz mélysége alacsony, a benne levő növények nem tudnak áttelelni, így ezeket megfelelően védett helyre kell bevinnünk. A tó fölé a tartós hideg beálltával érdemes takarófóliát tenni, amely segít áttelelni, és ha bár csak kismértékben is, de melegebben tartja a tó vizét, így segítve a tóban élő halak védelmét.

A sövény ápolása

Egy szép sövény kialakításához sok idő és odafigyelés szükséges, így kiemelten fontos, hogy megtegyünk mindent a védelme érdekében. A lehullott falevelek a gondosan ápolt sövényben is kárt tudnak tenni, mert kitakarják a napfényt, és az árnyékos helyeken elindul a korhadás. A sövényt utoljára ősszel kell visszavágni, ehhez sövényvágók és sövényvágó ollók is rendelékezésre állnak. Gondosan ügyelni kell arra, hogy a visszavágáskor ne keletkezzenek lyukak, mert a tél folyamán a sövény nem nő, így tavasszal hiányos lesz, és sok időbe telik, mire szép, egybefüggő felületet tudunk vágni rajta.

A nem fagytűrő növények

A nyárra kiültetett szobanövények, valamint a mediterrán dísznövények nem maradhatnak kint a hűvös éjszakákon, mert könnyen megfázhatnak. Mindenképpen csökkentsük a nyáron megszokotthoz képest a locsolás mennyiségét, és vigyük be védett, folyamatos hőmérsékletű helyre őket. A mediterrán növények 10-17 fokos, világos helységben tudnak a legkönnyebben áttelelni, próbáljunk meg ilyen körülményeket biztosítani a számukra.

Madáretetők kihelyezése

A hideg beköszöntével készítsünk madáretetőt, vagy vásároljunk az üzletekben készen kaphatót. Az etetőbe helyezzünk ki olajos magvakat és friss vizet a madaraknak, amelyek meghálálják, ha segítünk nekik átvészelni a téli időszakot. Ha a kertünkbe szoktatjuk őket a folyamatos élelemkihelyezéssel, akkor a következő szezonban is vissza fognak járni a kertünkbe, és összeszedik a kártevő rovarokat, amelyek elég sok bosszúságot tudnak okozni.

Víztelenítés

A kerti csapokban, locsolórendszerekben semmiképpen sem maradhat víz, mert az éjjeli fagyok beálltával a megfagyott folyadék szétnyomja a csatlakozásokat, tönkreteszi a műanyag alkatrészeket és szivattyúkat, locsolófejeket. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy van víztelenítési pont a rendszerben, akkor lehetőség szerint szereltessünk be a vízhálózatunkba ilyen ürítőt, mert ennek segítségével egy mozdulattal el lehet zárni a ház falain kívül található vízvezetékekben a vizet, és le lehet engedni őket, hogy a telet már üres állapotban vészelhessék át.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!