Banner

Miért kell vízforgató a medencébe és hogyan kell használni?

A különböző szivattyúk elengedhetetlen kellékei a háztartásoknak – legyen szó meleg vagy hideg, tiszta vagy szennyezett vízről. A legtöbben a kutakból felszivattyúzott víz kapcsán találkoznak legtöbbször a szivattyúkkal, de a medencékhez, valamint a medence tisztán tartására is ilyen eszközöket használunk. Következzen hát a medence vízforgató szivattyúk világa cikkünkben!

medence vízforgató szivattyú

Mi az a vízforgató vagy víz keringető szivattyú?

A vízforgató berendezések tulajdonképpen a medence víz tisztán tartásában segítenek, tulajdonképpen nélkülözhetetlen eszközök. A medence vize forgatás nélkül hamar koszolódik, algásodik, ezt vízforgató használatával vagy vegyszeres kezeléssel tudjuk megelőzni, de valljuk be, utóbbi nem hangzik annyira jól. A környezeti szempontok mellett a vegyszerek a víz pH értékét is megváltoztatják, amik kis gyerekek vagy érzékeny bőrűek számára veszélyes lehet.

Miért fontos a medencébe a vízforgató?

A medence takarítás vízforgató nélkül idő- energia- és pénzigényes feladat, mivel a hamar koszolódó vizet ilyenkor gyakrabban kell cserélni. Habár a víz felszínével érintkező szennyeződések szűrésében is segíthetnek, de az biztos, hogy a kristálytiszta minőséget csak egy vízforgató szivattyútól várhatjuk. Fontos megjegyezni továbbá, hogy vannak olyan típusok is, ahol a szűrés és a vízforgatás funkciók egyesítve lettek, így nincs szükség külön vízszűrő beszerzésére.

Hogyan méretezzük a vízforgatót?

Értelemszerűen nem mindegy, hogy egy pár fős, ideiglenesen felállítható medencéhez vagy egy komolyabb, épített medencéhez keresünk vízforgatót. A kiváló minőségű víz persze mindkét esetben kulcskérdés, de másféle vízforgatókkal fogjuk tudni elérni. A nagy teljesítményű szivattyúra – vagy annak csomagolására – rá szokták írni a teljesítményt, ami persze fontos, de inkább keressük azt, hogy hány köbméter víz megforgatásához ajánlják, hiszen ez lesz a gyakorlatiasabb mérőszám, ami alapján dönteni tudunk.

Belógatós medence vízforgató

A belógatós vagy más néven befüggeszthető vízforgató egyszerű és költséghatékony megoldás, hiszen – ahogyan nevéből is következik – nem kell összetett szerelési munkákba bonyolódni. Többször felmerülő kérdés, hogy számít-e ezeknél a termékeknél a medence fala? Mivel univerzális válaszokat nem lehet adni, termékektől függ, azt azért el tudjuk mondani, hogy a legtöbb termék esetében mindenféle merev falú medencénél használható.

Már napelemes vízforgató is létezik!

Korábban felmerült már a természetesség témája a víz vegyszerezése kapcsán – ehhez kapcsolódó téma a napelemes vízforgató is. Habár valóban létezik a napelemes vízforgató, ezek elsősorban szökőkúthoz vagy kerti tavakhoz lettek kifejlesztve, egyelőre még nem kifejezetten elterjedt megoldás a medence szivattyúzásához napelemes típusokat használni.

Hogyan kell használni a vízforgatót?

Alapvetően a vízforgatók nem túl hangos eszközök, de áramot fogyasztanak, amivel végül is sosem árt spórolni. Éppen ezért érdemes lehet időkapcsolóval is ellátni, de olyan típust is találhatunk, amibe már beépítettek időkapcsolót, így csak akkor kapcsol be, amikor szükség van rá. Amennyiben pedig a medence alján szennyeződést látunk, távolítsuk el! Ebben segítségünkre lehet a medence porszívó!

A vízforgató használata rendkívül egyszerű, a karbantartással kapcsolatban viszont még van egy dolog… A homokszűrős és a papírszűrős vízforgatókat is érdemes néha kitakarítani, főleg a szűrőberendezésüket, javarészt 2-3 hetente. Ezek már eleve úgy vannak kitalálva, hogy könnyen kiemelhessük a szűrőt, ezt viszont kizárólag áramtalanított állapotban tegyük meg!

A medence vízforgató bekötése

Mivel többféle típus és rengeteg gyártó létezik, ezért nem tudunk egy általános listát írni arról, miképpen kell bekötni a vízforgatót, de azért van néhány dolog, amire figyelni kell! Ha ezt a néhány óvintézkedést betartjuk, akkor a használati útmutató alapján minden bizonnyal sikerülni fog a bekötés! 

  • Kizárólag földelt aljzatra, áramvédő kapcsolóval szabad csatlakoztatni a terméket!
  • Soha ne kerüljön közvetlenül vegyszer a berendezés szűrőjébe!
  • Kellő távolságra kerüljön a medencétől a vízforgató!
  • A keringető ne működjön, ha vannak a vízben!

Készülj a nyárra! Keresd a szabadidős termékeket a Praktikerben!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!